Etiket Arşivleri: Tuğrul Sultanzade

radyoaktif dusler

İnsana ve Geleceğe Dair: Radyoaktif Düşler

Türk Edebiyatında bilhassa 2000’li yıllardan itibaren artan bir hızla bilimkurgu antolojilerine tanıklık etmeye başladık. Aslında başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde uzun yıllar bu minvalde pek çok eser üretilmişti. Ancak Türkiye’ye sirayeti ne yazık ki her şeyde olduğu gibi bu hususta da hayli gecikti. Buna rağmen 2010’lar ve 2020’lerle ivmelenerek artan bir üretimden bahsetmek mümkün. Pek çok farklı konseptte eser …

Devamını gör »
ilk - ithaki - bilimkurgu kulubu - kitap

Bilimkurgu Kulübü, İlk’i Sunar

Bilimkurgu iyi ki var! İthaki Yayınları etiketiyle 3 Şubat’ta raflardaki yerini alan İlk, bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar ile türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getiriyor. Bilimkurgu Kulübü‘nün Yeryüzü Müzesi‘nin ardından İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü bu ikinci proje, ismiyle müsemma şekilde Pangea Kitaplığı‘nın ilk öykü seçkisi olma özelliğini de taşıyor. İlk, tematik bir öykü derlemesi ve …

Devamını gör »

Saykodelik Mikro Öyküler | Tuğrul Sultanzade

Örümcekler muhteşem bir dansçıydı. Absente boyanmış bir gecede karar verdi buna. Karanlığın yeşil ıstırabı. Ürkütücü şimşekler. Bir kulede hapis, yalnızlığa uzanan. Kimselerin pek uğramadığı bir gözlem dünyasında, örümcekler ile baş başa ve astroloji çalışmaları ile bunalmış haldeydi. Örümcekler için kapkara ve kıllı bir vals besteledi. Yıldızlar söndü. Gölgeler kıpırdadı. Örümcekler muhteşem bir dansçıydı. *** Ekolojik kırımın yaşandığı topraklar bize uzaktı. …

Devamını gör »

İmgesel Bir Distopya: Kırılgan Şarkı

Geçtiğimiz aylarda yayın hayatına merhaba diyen Lagari Bilimkurgu Fanzini, yerli bilimkurgu edebiyatına katkıda bulunmak isteyen yazarların eserlerini okurlarla buluşturmaya son sürat devam ediyor. 3. sayısı ile dolu dolu bir içerik sunan Lagari, ek olarak Fankit serisinin 2. eserini de okurların beğenisine sundu. Ruhşen Doğan Nar’ın ‘’Uyan!‘’ adlı distopik öyküsüyle açılışı yapan serinin ikinci eseri yine kulübümüzün yazarlarından Tuğrul Sultanzade’nin Kırılgan …

Devamını gör »

Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 3. Sayısı Çıktı

Mehmet Fatih Balkı‘nın çıkardığı Lagari Bilimkurgu Fanzini, ülkemizin tek bilimkurgu fanzini olma özelliğini koruyarak yoluna sağlam adımlarla devam ediyor. Önümüzdeki süreçte bilimkurgu alanında daha fazla fanzin görebilmeyi ümit ediyorum. Tatlı tatlı yarışmanın, hem yerli bilimkurgu yazarları hem de okurları için faydalı bir rekabet olacağını düşünüyorum. Türkiye’de bilimkurgu alanında ürün veren, çalışmalar yapan ve elini taşın altına koyan herkes, birer ikişer …

Devamını gör »

Ütopyada Bozuk Düşler | Tuğrul Sultanzade (Kısa Öykü)

Günlerdir kendimi mutlu hissediyorum. Tamamen sebepsiz yere. Bu çağda her şeyin bir sebebi olmalı oysa… bu anlamsız tutkunun da bir sebebi olmalı. Lüksçü bir ütopyada yaşıyorum ben. Sebepsizlik benim için imkansız. Her şeyin, yapılan saçmalıkların bile bir sebebi olmalı burada. Saçmalamak bile kurallar dahilinde mümkün. Kurallar dahilinde herkes özgür ve mutlu. Peki ya mutluluğum? Bunun da bir sebebi olmalı illa… …

Devamını gör »

Dizanteri Vampirleri | Tuğrul Sultanzade (Kısa Öykü)

Yağmur dinmişti. Geride bıraktığı sisli yankılar ıslak kaldırımlara çarpıyordu. Sokaklar parça parça tenhalaşıyordu. İnsanlar sıcak ve kayıtsız evlerine çekilmişti. Televizyonlarda Geç Gece Yayınları gösterimdeydi. İnsomnia renkli bir evreye dönüştürülmüştü. Uykusuzları bu şekilde kontrol ediyorlardı. Şehrin bu alışılageldik geometrisi içinde vücut bulan bir apartmanın üçüncü katındayım. Soğuk böbreklerimi sızlatıyor. Yıpranmış bir koltuğa öylece çökmüş, yanımdaki diğer uykusuzlarla zamanın geçmesini bekliyoruz. Uykuyu …

Devamını gör »

Sektör Barad Dur’da Korku ve Nefret | Tuğrul Sultanzade (Kısa Öykü)

Büyülü sözcüklerin, ormanlarda yaşayan mutant cadıların ve kurban ayinlerinin gerçekten var olduğuna inanmak hoşuma gidiyor. Bir tohumun çatlayıp da filizlenerek güneşe yönelmesi gibi, insanların benliğinde çatlayan tabu tohumları karanlığı arıyor. Böyle şeylerle dolu haberler iyi iş yapar. Bense iyi bir haber için ruhumu satabilirim. Sonra kendimi öyle bir acındırırım ki bana ruhumu geri iade ederler. Barad Dur Sektörünün sokaklarında dolaşıyorum. …

Devamını gör »

Sesli Öyküler [01×15]: Mantar Gecesinde İntihar – Tuğrul Sultanzade

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Mantar Gecesinde İntihar adlı öyküsüyle Tuğrul Sultanzade. Şairane, metaforik ve analojik anlatımıyla beğeni toplayan yazar, bu öyküsünde de kendine özgü ağdalı üslubunu sürdürüyor. Hagov gezegeninin ve onun etrafındaki Grotte ikili uydu sisteminin çehresi, uzaklardan gelen bilinmeyen bir gücün müdahalesiyle baştan aşağı değişecek, uyduların üzerinde beliren hayat ise ağlatısal bir ölüm ve doğum döngüsüne mahkum edilecektir. Kozmik …

Devamını gör »
tugrul-sultanzade-mikro-oykuler

Tuğrul Sultanzade’den Saykodelik Mikro Öyküler

Terminal binasından çıkıp körüklü bağlantılara açılan yarı metal, yarı karbon bir koridora girdik. Saatler boyu bu koridorda dümdüz yürüdük. Yumuşacık bir halı seriliydi yere. Halının üzerine geometrik semboller işlenmiş. Uçağa nihayet bindiğimizde boyut değiştirme biletlerini kaybetmiş olduğumu fark ettim. Bir kaçak, bir sığıntı ve de beş para etmez beceriksizin teki olarak, oturduğum koltuktan kaldırılmayı beklemeye koyuldum. *** Mitoloji Şebekesi bozulmuş …

Devamını gör »