Etiket Arşivleri: Tron

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #2

Bilgisayar denince edebiyatta, sinemada ve televizyonda büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte cihaz akla geliyor. Elbette bu kurgusal cihazların hepsi de sütten çıkmış ak kaşık değil. Hatta bazısı var ki sinsiliği, çıkarcılığı ve kötücüllüğüyle kabuslarımıza bile girdi. İşte bilgisayarların içinden çıkan bu kötü örnekleri hatırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Türlü marifetlere imza atan bu kötü çocukları …

Devamını gör »
jean giraud moebius

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »
moebius film sinema

Jean ‘Moebius’ Giraud’nun İzini Taşıyan 4 İkonik Bilimkurgu Filmi

Karikatür dünyasında olmayan birine Jean Giraud ismi bir anlam ifade etmese de, modern bilimkurgu ona çok şey borçlu. Aslen “Moebius” mahlasıyla tanınan Giraud, Métal Hurlant (ABD’deki adıyla Heavy Metal) dergisinin kurucularından biriydi ve ünlü yapımcı ve yönetmen Alejandro Jodorowsky ile de iş birliği yaptı. Birlikte karikatür kitabı The Incal üzerinde çalıştıktan sonra Jodorowsky, Giraud’nun destansı bilimkurgu filmi Dune’un 1975 uyarlamasında …

Devamını gör »
avatar sinema teknoloji

Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi

Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor.  Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …

Devamını gör »

Tron’un Televizyon Macerası – Tron: Uprising

2010 yılında Tron: Legacy‘nin sinemalarda rüzgâr gibi esmesinin ardından, piyasada güçlü bir televizyon dizisi beklentisi oluştu. Disney bunu öngörmüş olacak ki, 2009’un aralık ayında bir animasyon serinin hazırlıklarına başlandığını duyurdu. Ancak müjdelenen dizinin seyirciyle buluşması 2012 yılını buldu. Tron hayranları Star Wars: Klon Savaşları, Thundercats ve Aeon Flux gibi 3 boyutlu bilgisayar grafikli animasyon dizilerinden aşağı kalır yanı olmayan bir …

Devamını gör »

Efsanenin Dönüşü Tron: Legacy

1982 yılında çekilen ve serinin ilk filmi olan Tron, devrimsel tekniğine rağmen ticari beklentileri karşılayamamış, elbette bu durum da gelecek olası projelerin rafa kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Bir sonraki Tron filminin çekimine karar vermesi için Disney’in neredeyse 30 yıla yakın bir süre beklemesi gerekiyordu. 2010 yılında seyirciyle buluşan Tron: Legacy, deyim yerindeyse küllenmiş bir aşkın yeniden alevlenmesini andırıyor. Kevin Flynn‘in 27 yaşındaki teknoloji …

Devamını gör »

Teknolojinin Sinemayla Buluşması: Tron

Tamamen bilgisayar üretimi sahnelere sahip dünyanın ilk filmi olarak tarihe geçen Tron, kullandığı bu devrimci ve yenilikçi teknolojisiyle uzun yıllar adından söz ettirmeyi başarmış filmlerden. Senaristliğini ve yönetmenliğini Steven Lisberger‘in üstlendiği film, sanal gerçekliği konu edinen önemli yapımlardan biri. Tabii bu konuda ne tek ne de ilk. Mesela 1960 çıkışlı Scent of Mystery, sanal gerçeklik temasının öncül örnekleri arasında gösterilebilir. …

Devamını gör »

Bilimkurguda Bilgisayarlar

Kurgusal bilgisayarlar denince edebiyatta, sergilerde ve filmlerde büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte aletler akla geliyor. Otomasyon ve robotlarla birleşince de gerçek bilgisayarların kültürel gelişiminde son derece önemli bir yer kaplıyorlar. Kurguda bilgisayarların tutarlı bir tarihi hazırlanacak olursa belki de bakılması gereken ilk yer Jonathan Swift‘in 1726 yıllı romanı Gulliver’in Gezileri‘dir. Bu kitapta Swift, “dünyanın en cahil insanının …

Devamını gör »
siberpunk

Siberpunk Türünde 13 İyi Film

Siberpunk, topluma çoğunlukla bilgisayarların ve internetin hakim olduğu, iyimser ya da kötümser bir gelecekte kurulan bilimkurgu türüdür. Direkt hükümet yerine, toplum genelde mega şirketler tarafından idare edilir. Hackerlardan ya da askerlerden oluşan radikal gruplar sistemi bir şekilde yıkmaya çalışır. İnternet burada ezilenler için bir silah ve büyük bir güç olarak kullanılır. Siberpunk türünde, bilgisayar yazılımınız ne kadar güncel ise o …

Devamını gör »
hayat oyun

Yoksa Evren Bir Oyun mu?

90’lı yıllarda bir arkadaşın evinde Ghengis Khan adlı Koei yapımı bir oyun oynadım. Dünya’yı ele geçirme hedefli bir strateji oyunuydu. O döneme göre çok iyi düşünülmüş bir oyundu. Örneğin komşu bölgeleri savaş açma tehdidiyle vergiye bağlayabiliyordunuz. Liderlik yeteneğiniz için puanlar dağıtıyordunuz ve yaşlandıkça bunlar azalıyordu. Evlenerek çocuk sahibi oluyordunuz. İşgal ettiğiniz bölgeler ise zamanla isyan ettiği için amca, çocuk veya …

Devamını gör »