Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Tron: Legacy
Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Arabalar
Bilimkurgu romanları ve filmleri, geleceğe yönelik şaşırtıcı kehanetlerde bulunmalarıyla tanınır. Ama iş kişisel ulaşıma geldiğinde günümüzden on yıllar, hatta yüzyıllar bile uzaklıkta olsa da, hemen hemen tüm romanlar ve filmler döner dolaşır bugün bizim araba olarak tanıdığımız araçların bir versiyonunu betimler. Futurama’daki ulaşım tüpleri gibi istisnaları saymazsak geleceğin kişisel ulaşım araçları bizim günlük arabalarımızdan çok da farklı değildir. Ancak bu …
Devamını gör »Tron’un Televizyon Macerası – Tron: Uprising
2010 yılında Tron: Legacy‘nin sinemalarda rüzgâr gibi esmesinin ardından, piyasada güçlü bir televizyon dizisi beklentisi oluştu. Disney bunu öngörmüş olacak ki, 2009’un aralık ayında bir animasyon serinin hazırlıklarına başlandığını duyurdu. Ancak müjdelenen dizinin seyirciyle buluşması 2012 yılını buldu. Tron hayranları Star Wars: Klon Savaşları, Thundercats ve Aeon Flux gibi 3 boyutlu bilgisayar grafikli animasyon dizilerinden aşağı kalır yanı olmayan bir …
Devamını gör »Efsanenin Dönüşü Tron: Legacy
1982 yılında çekilen ve serinin ilk filmi olan Tron, devrimsel tekniğine rağmen ticari beklentileri karşılayamamış, elbette bu durum da gelecek olası projelerin rafa kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Bir sonraki Tron filminin çekimine karar vermesi için Disney’in neredeyse 30 yıla yakın bir süre beklemesi gerekiyordu. 2010 yılında seyirciyle buluşan Tron: Legacy, deyim yerindeyse küllenmiş bir aşkın yeniden alevlenmesini andırıyor. Kevin Flynn‘in 27 yaşındaki teknoloji …
Devamını gör »Teknolojinin Sinemayla Buluşması: Tron
Tamamen bilgisayar üretimi sahnelere sahip dünyanın ilk filmi olarak tarihe geçen Tron, kullandığı bu devrimci ve yenilikçi teknolojisiyle uzun yıllar adından söz ettirmeyi başarmış filmlerden. Senaristliğini ve yönetmenliğini Steven Lisberger‘in üstlendiği film, sanal gerçekliği konu edinen önemli yapımlardan biri. Tabii bu konuda ne tek ne de ilk. Mesela 1960 çıkışlı Scent of Mystery, sanal gerçeklik temasının öncül örnekleri arasında gösterilebilir. …
Devamını gör »New Age Müziğin Dahisi: Vangelis
Sözlüklerde New Age‘in, çoğunlukla “rahatlama amaçlı ve huzur verici müzik” şeklinde tanımlandığını görürüz. Bu, tam olarak doğru bir tanımlama değildir maalesef. New Age türü, meditasyon ve yoga seanslarında huzur verme amaçlı çalınan müziklerle aynı kefeye konulabiliyor çoğu zaman. New Age, oldukça kişisel, deneysel ve belli sınıfa ya da türe dahil edilemeyen bir müzik türüdür. 60’lı yılların sonlarına doğru “Moog Modular” gibi …
Devamını gör »Joseph Kosinski ve Oblivion
Bir önceki yapımı Tron: Legacy (2010) ile senaryo açısından zayıf ama görsel açıdan dikkat çekici bir işe imza atan Joseph Kosinski, maalesef gene benzer problemlere sahip bir eserle karşımızda. Makine mühendisliği ve mimarlık eğitimi alan Kosinski, bu yeteneğini sinemasında sonuna kadar kullanıyor. Her iki yapımında da özenle işlenmiş araç ve yapı tasarımları fütüristik özellikler taşıyor ve aynı zamanda işlevseller. Görsel anlamdaki …
Devamını gör »