Etiket Arşivleri: Tim Burton

Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndaki Bilimkurgusal Unsurlar

Charlie and the Chocolate Factory

Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Galli yazar Roald Dahl‘ın 1964 yılında çocuklara yönelik yayımladığı iki romandan oluşan bir seri. İlk kitabın konusu, dünyaca ünlü Wonka Çikolata’larının üreticisi Willy Wonka’nın duyurduğu bir organizasyon çevresinde gelişir. Tüm dünyada satılan çikolatalarına beş adet altın bilet saklayan Wonka, bahsi geçen biletleri bulan şanslı çocuklara dillere destan fabrikasında gezi imkânı sunar. Üstelik gezinin sonunda bir sürpriz de …

Devamını gör »

Paralel Evrenlerde Kaybolmak: The Flash

Gerek pandemi gerekse başrol oyuncusunun yaşadığı mental problemler sebebiyle gösterim süresi gecikmeye uğrayan The Flash, sıkıntılı sürecine rağmen son yılların en iyi DC yapımı olmayı başardı. Geçtiğimiz aylarda çekimleri aniden iptal edilen Batgirl ve gelecek olan Aquaman and the Lost Kingdom’da Michael Keaton’ın Batman olarak yer alacağı sahnelerin çıkarılması, gözleri kaygılı bir biçimde The Flash’a çevirtmişti. Ezra Miller’ın şiddet ve …

Devamını gör »

Evde Film İzlemenin Teknolojik Standartları

Home Theater

Film arşivciliği, 50’li yıllardan beri devam eden bir süreçtir. Teknolojinin gelişmesi ile sinefilller, evlerinde filmleri daha kaliteli medyalarda izleme imkânına kavuştular. Hi-Fi müzik dinleme meraklıları gibi sinefiller, ev ortamlarında da filmlerdeki efektleri ve atmosferi en ince detayına kadar hissetmek ister. Sinemaların filmleri izleyicilere sunmada belli standartları olması gerektiği gibi, ev kullanıcısının da benzer bir keyfi alması için yakın standartlara ihtiyacı vardır. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Özgünlük

Bilimkurgu özgünlük

Bilimkurgu sineması, Georges Meiles (Le Voyage Dans La Lune – 1902) ve Fristz Lang (Metropolis – 1927) gibi ustalarından sonra günümüze kadar hayli gelişti. Bilimkurgu sineması için gelişim yalnızca teknik anlamda değil, 2001: A Space Odyssey (1968), Solaris (1972) ve yakın zamanda izlediğimiz Arrival (2016) ile sanatsal ve felsefi anlamda da olmuştur. Bilimkurgu halen burun kıvrılan bir tür. Aksiyon sineması ile aynı kefede …

Devamını gör »

10 Yeniden Çevrim Faciası

Ne derler bilirsiniz: Taklitler aslını yaşatır. Yeniden çevrimler de genellikle akla ilk filmi getirmekten öteye gidemezler. Seyirciye söylettikleri cümle çoğu zaman şudur: Güzelim filmi ne hale getirmişler! Elbette istisnalar yok değildir. Ama biz şimdi bu istisnaları bir kenara (daha doğrusu önümüzdeki haftaya) bırakalım ve bilimkurgu sinemasında yeniden çevrilip hayal kırıklığı yaratan 10 filmi alt alta sıralayalım.  1.   Invasion (İstila …

Devamını gör »

Film İzleme Kültürü

Film izlemek bir tutku ve kültürdür. Birçoğumuzun hayallerini ve ideallerini filmler şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Çocuklukta izlenen yapımların kişi üzerindeki etkisi kuşkusuz yetişkinlikte olduğundan çok daha fazladır. Çoğumuz okul sonrası yaşamında mesleki ideallerini gerçekleştirememiş olsa da, çocukluk dönemimizde izlediğimiz filmler hepimizin hayal gücünü zenginleştirip geleceğine katkıda bulundu. Bir gece öncesinden televizyonda izlenen filmler hemen ertesi gün büyük bir …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Mars

Kuşkusuz günümüze kadar olan süreçte Mars gezegeninin sinemada popüler olmasının en büyük kaynağı H.G. Wells’in 1898 tarihli “The War Of The Worlds” isimli kitabıdır. Kötü Marslı istilasını konu alan kitap, sinemaya birçok kez konuk oldu. En iyi uyarlaması şimdilik Steven Spielberg imzalı olan 2005 çıkışlı yapımdır. Kitabı daha da popüler hale getiren olay ise, Orson Welles adlı genç bir tiyatrocunun muzırlığı olmuştur. …

Devamını gör »

Narsist Doğamıza Bir Başkaldırı: Maymunlar Gezegeni

sezar

“Çek şu kokuşmuş pençelerini üzerimden, seni lanet olası pis maymun!” – George Taylor Bir inandığımız, bir de bildiğimiz şeyler vardır. Örneğin, gözlemlediğimiz kadarıyla evrendeki en zeki tür olan homo sapienler (akıllı/bilen insan), yani biz, bu üstünlüğümüzün bir hayli övünülesi olduğuna inanırız. Bunu, özellikle toplumsal bağlamda, zaman zaman öyle ileri götürürüz ki, bizimle aynı gezegeni paylaşan diğer türleri bile kendimizden farklı bir kategoriye ekler; …

Devamını gör »

Tim Burton’ın “Çılgın Marslılar”ı

Tim Burton denince neler gelmez ki insanın aklına: Ruhları kendi evlerinde sıkışıp kalan ölü çiftler (Beter Böcek), adaleti bildiği yoldan sağlayan yarasa adamlar (Batman), korkunç başsız süvariler (Hayalet Süvari), gerçek ile hayal gücünü harmanlayıp fantastik öyküler yaratan hayalperestler (Büyük Balık), evlenmek için dirilen bahtsız gelinler (Ölü Gelin), çikolata fabrikasını cennet bahçesine çeviren çılgınlar (Charlie’nin Çikolata Fabrikası), intikam hırsıyla yanıp tutuşan …

Devamını gör »