1968 yılında Judith Merril ile Kate Wilhelm, Vietnam Savaşı’na karşı olan bilimkurgu yazarlarına ait bir duyuru metni yayımlamak istediler. Fakat Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ndeki üyelere ulaştıklarında, hatırı sayılır bir kesimin savaş yanlısı olduğunu öğrenip tam anlamıyla şoka uğradılar. Üstelik savaş yanlısı bu yazarlar, söz konusu görüşlerini bilimkurgu okuyucularıyla da paylaşmak istiyordu. Duyuru metni Galaxy Science Fiction dergisinde yayımlandı. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Thomas M. Disch
Spekülatif Bir Kurgu: Kobaylar Kampı
2 Şubat 1940’da doğan Thomas Michael Disch, bilimkurgu edebiyatı dışında şiirler yazan, eleştiri yazıları dahil olmak üzere çocuklar için de eserler ortaya koyan bir yazardı. Bir kez Hugo Ödülü kazanan yazar, ayrıca iki kez Hugo’ya, dokuz kez de Nebula‘ya aday gösterildi. Yeni Dalga Bilimkurgu öncülerinden biri olarak gösterilen Thomas M. Disch’in kazandığı bu başarıların en temel nedeni ise hiç şüphesiz çok …
Devamını gör »Bilimkurgunun 8 Etkili LGBT Yazarı
Temsiliyet ve kapsayıcılık her yerde her açıdan önemlidir. Kitap sayfaları da buna dahil. Bu sekiz sıra dışı yazar, bilimkurgu ve fantastik romanlarıyla farklı karakterlere hayat vermeyi başardı. Hepsi de türe farklı bir pencereden bakmanızı sağlayan olağanüstü kitaplarıyla size keyifli saatler vaat ediyor. Samuel R. Delany Arkadaşları arasında “Chip” diye bilinen Samuel R. Delany, 1960’lı yıllardan bu yana anı ve eleştirinin …
Devamını gör »Yazar, Şair, Eleştirmen: Thomas M. Disch
Bilimkurgudan şiire, düzyazıdan çocuk kitaplarına, eleştiriden tarihi anlatılara kadar çeşitli türlerde pek çok esere imza atan Thomas Michael Disch, Amerikan edebiyatının sıra dışı ve çok yönlü yazarlarından biriydi. En çok bilinen eseri The Brave Little Toaster‘da, canlanan bir ekmek kızartma makinesinin, elektrikli battaniyenin ve radyonun serüvenlerini anlatıyordu. New York Times’ın ünlü kitap eleştirmeni Anna Quindlen, bir çocuk kitabı olarak piyasaya sürülen eser …
Devamını gör »Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #2
Bilimkurgu, diğer edebi türlere nazaran cinselliği anormalliklerle harmanlamaya daha müsaittir. Robet Bloc, Ray Bradbury ve Theodore Sturgeon, yazdıkları kimi hikayelerinde cinsellik ile şiddet, kan, tiksinti ve ıstırabı iç içe geçirmiştir. Alıştığımız cinselliği zihin ve vücut birlikte uyum içinde kontrol ederken, bilimkurguda zihin ve vücut birlikteliği “tuhaf”olarak görülmüş ve zihnin tüm organizmaya hakim olması tercih edilmiştir. Diğer yandan bilimkurgu, oldukça farklı cinsel beklentileri olan ütopik …
Devamını gör »Metis Bilimkurgu Serisi
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …
Devamını gör »Bilimkurgu Aleminden 13 İlginç Bilgi
1- Eserlerinde yıldızlararası seyahatleri anlatan Isaac Asimov, uçma korkusunu yenemediği için uçağa binmekten hep uzak durdu. Aynı şekilde kitaplarında geleceğin süper teknolojik cihazlarını betimleyen Ray Bradbury de, özel hayatında bırakın bilgisayarı, ATM’yi bile kullanmayan biriydi. 2- 74 milyon dolara üretilen Hindistan’ın Mars Orbiter Mission (Mars Yörünge Görevi – MOM) uzay aracı, Gravity (Yerçekimi) filminden 26 milyon dolar daha ucuza mal edilmiştir. 3- Fotoselli kapılar …
Devamını gör »