Sonsuz hayal gücüyle bilimkurgu, televizyon formatında en iyi iş çıkaran türlerin de başında geliyor. İki buçuk saatlik bir filmin süresine sığdırabilecekleriniz sınırlı, ancak diziler sayesinde her türlü hikâyeyi uzun uzun anlatma şansınız var. Aynı zamanda diziler, olay örgüsü ve karakterleri geliştirmek için de büyük fırsatlar sunuyor. Televizyonun sağladığı alan, imkân ve kapsamdan yararlanan pek çok dizi oldu. Matt Groening’in ikonik …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: The Walking Dead
Netflix Türkiye’de İzleyebileceğiniz Salgın Temalı 13 Yapım
Şu sıralar tüm insanlık olarak koronavirüs salgınıyla boğuşuyoruz ve gözümüz kulağımız gelecek yeni güzel haberlerde. Nasıl olmasın ki? Geniş çaplı karantinalardan, hepimizi evlere mahkûm eden izolasyonlardan sıdkımız sıyrıldı. Evet, önlemler fazlasıyla can sıkıcı ama gerekli. Hâl böyleyken bir yandan tedbiri elden bırakmamak, diğer yandan da içinde bulunduğumuz bu yeni koşullara ayak uydurmak zorundayız. Bir bakıma evde iyi vakit geçirmenin yollarını …
Devamını gör »Oyunlarda 10 Yıkıcı Salgın!
The Last of Us, Resident Evil, Sunset Overdrive, The Division… Hepsinin ortak yanı, salgınları ele alan oyunlar olmaları. Ancak, belirli oyun pandemilerini sürekli büyüyen zombi istilasına karşı öne çıkaran nedir? Aşağıdaki liste, salgınların egemen olduğu oyun dünyasından bir kesit sunuyor. The Division Video oyunları hayal ürünü senaryolara dayanmakla birlikte, bizi en çok korkutanlar gerçeğe en çok yaklaşanlar oluyor. Zombilere inanmak …
Devamını gör »Salgın Temalı 9 Bilimkurgu Dizisi
Salgınlar öteden beri korkutucu bir gerçeklik olageldi, hâliyle ölümcül salgınları konu alan diziler de sık sık karşımıza çıktı. Salgın teması özellikle 2014 ve 2015 yıllarında zirve yaptı, bu dönemde başlayan dizilerin bazıları birkaç sezon sürdü. Bununla birlikte son yıllarda virüs salgını sonrası insanlığın yok olduğu post-apokaliptik diziler de yayımlandı. Virüs yüzünden zombiye veya vampire dönüşen insanları konu alan diziler olduğu …
Devamını gör »Kurgusal Salgınlardan Neler Öğrenebiliriz?
Çok uzun zamandır salgın hastalık hikâyeleri anlatıyoruz. M.Ö. 8. yüzyıldan kalma bir şiirde Babil’in Veba Getiren Tanrısı’ndan söz edilir. Eski Ahit‘te ise Mısır’daki on salgının hikâyesi anlatılır. Günümüzün hit dizisi The Walking Dead ise onuncu sezonuna erişmiş bulunuyor. Eski çağlarda salgınların, günahlarımız için ilahi cezalar olduğunu düşünüyorduk ama fikirlerimiz zamanla değişti. Yine de çağdaş hikayeler bile sosyo-politik gerçeklerden kaynaklanma eğilimindedir. …
Devamını gör »Felaketin Sineması
Kıyamet sonrasını (post – apokaliptik) konu alan yapımlara baktığımızda, içerdikleri eleştirilerin genellikle “devlet otoritesi” ve “sistemin işleyişi” üzerine olduğunu görüyoruz. Kişisel olarak korkularımızın üzerine gidemesek de, sinema sanatı her daim bunu bizim yerimize yaptı ve yapmaya da devam edecek. En büyük merakımız ve korkularımızdan biri muhtemelen kıyamet olgusudur. Buradaki korkuyu oluşturan kıyamet olgusu, dini bağlamda olmayıp daha çok insanlığın kendi …
Devamını gör »SFX Şubat Sayısı Çıktı!
Kasım 2016’da Türkiye’deki okurlara merhaba diyen İngiltere kökenli bilimkurgu dergisi SFX, yine dopdolu bir içerikle raflardaki yerini aldı. SFX bilimkurgu ağırlıklı bir dergi olmakla birlikte, sayfalarında kısmen fantezi ve korku türlerine de yer veriyor. Dergi filmlerin, dizilerin, kitapların, oyunların, çizgi romanların yaratım süreçlerinden güncel konulara, özel dosyalardan geçmişteki yapımların arka planlarına kadar bilinmeyen ve arşiv niteliğindeki nostaljik detayları da okuyucularıyla buluşturuyor. …
Devamını gör »George Romero’nun Düşüşü: Diary of the Dead
George A. Romero, 1968 yılında hazırladığı Night Of The Living Dead (Yaşayan Ölülerin Gecesi) ile hayatımıza zombileri sokmayı başardı. Bu yapım Romero’yu bir nevi zombilerin babası yapmıştı. Yönetmen, 1978’de Dawn Of The Dead (Ölülerin Şafağı) ve 1985’te Day Of The Dead (Ölüler Günü)‘i çekerek zombi üçlemesini tamamlamıştır. İlk başlarda korku sinemasının alt türü sayılan zombi konulu filmler, artık başlı başına bir tür kabul edilmektedir. …
Devamını gör »Sektörün Sıkıntıları ve Kötü Filmler
Sinema sektöründe, özellikle ilk filmlerini çekme şansına kavuşan genç ve hevesli yönetmenlerin işleri hayli zor. Aynı şekilde kendi ülkesinde belli bir başarıya ulaşıp batıya transfer olan kişilerin de çok parlak işler çıkaramadıklarını görüyoruz. Stüdyo sistemi, güç sahibi olmamış yönetmenlerin işlerine çokça karışmakta ve onları yaratıcı anlamda kısıtlamakta. Bunun en yakın örneklerinden birini Robocop’un (2014) yeniden çevriminde yaşadık. Ülkesi Brezilya’da, Elite …
Devamını gör »Televizyon Kültürü
Sinemanın en büyük çekiciliği kendi ismindedir. Filmleri sinema salonlarında izlemenin hazzı başka bir yerde yoktur. 7. sanat, ortaya çıkar çıkmaz insanları büyülemiş ve yeni heyecanlar yaratmıştır. Sinema sanatının bugünlere gelmesi ve gelişmesinde başat rolü oynayan Auguste ve Louis Lumiere kardeşler, elbette yarattıkları tekniği yeni bir hikâye anlatma sanatından çok, bir eğlence aracı olarak kullanmışlardır. Fakat bu sanat, zamanla gelişip farklı …
Devamını gör »