Zaman yolculuğu konsepti, edebiyatta ve diğer medyumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. İster konuyu zenginleştirmek için kullanılsın, isterse de geçmişe veya geleceğe bir bakış atmak için olsun, filmler de bu konuyu işlemekten geri durmuyor.. Sizler için IMDb ve Rotten Tomatoes gibi sitelerden kullanıcı ve eleştirmen puanları ışığında 19 zaman yolculuğu temalı bilimkurgu filmini derledik. Back to the Future (1985) • Yönetmen: Robert Zemeckis …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: The Time Machine
Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #2: 1960’lar
1960’larda çekilen post-apokaliptik filmlerde, felaket nedeni halen nükleer savaş ve atomik gücün getirdiği tehlikeler baş sebep sayılsa da, gizemli, kozmik, temelde sınıfsal, ırksal çatışmaları dile getiren ya da insan-maymun savaşı gibi yeni tematik unsurlar da kendini göstermeye başlamıştır. Bu döneme hâkim olan eğilim, felaketin bir olasılık olarak gözlemlenmesine olanak tanıyan zaman yolculuğudur. Hikayede kahramanlar başka bir zamana geçiş yaparlar ve …
Devamını gör »Mutlaka Okunması Gereken 5 Zamanda Yolculuk Romanı
Gerek bilimkurgu edebiyatının gerekse de edebiyattan beslenen bilimkurgu sinemasının en yaygın olarak kullandığı temalardan biri “zamanda yolculuk”tur. Bir zaman makinesi eşliğinde geçmişe ve geleceğe gitmenin mümkün olduğu bu kurgularda, işin içine zaman paradoksları da girdiğinde okuması ve izlemesi bir hayli keyifli olduğunu söylemek mümkün. İlk olarak 1887 yılında İspanyol yazar Enrique Gaspar tarafından “El Anacronopete” isimli öyküde görücüye çıkan zaman …
Devamını gör »10 Yeniden Çevrim Faciası
Ne derler bilirsiniz: Taklitler aslını yaşatır. Yeniden çevrimler de genellikle akla ilk filmi getirmekten öteye gidemezler. Seyirciye söylettikleri cümle çoğu zaman şudur: Güzelim filmi ne hale getirmişler! Elbette istisnalar yok değildir. Ama biz şimdi bu istisnaları bir kenara (daha doğrusu önümüzdeki haftaya) bırakalım ve bilimkurgu sinemasında yeniden çevrilip hayal kırıklığı yaratan 10 filmi alt alta sıralayalım. 1. Invasion (İstila …
Devamını gör »Sosyalist Bir Bilimkurgu Yazarı: H.G. Wells
Herbert George Wells 21 Eylül 1866’da Bromley, İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Profesyonel bir kriket oyuncusu olan babası aynı zamanda hırdavatçıydı. Henüz 7 yaşındayken hayata gözlerini yuman kız kardeşi gibi George da çok sağlıklı bir çocuk değildi ve ailesi onu da kaybetmekten çok korkuyordu. Birkaç ay boyunca yatağa bağlı kalmasına sebep olan bir kaza, Washington Irving ve Charles Dickens gibi …
Devamını gör »Geleceğin Arkeolojisi: The Time Machine
Zamanda yolculuk hepimizin hayallerini süsleyen bir düşünce. İçinde yaşadığımız zamandan sıyrılıp geçmişe veya geleceğe gitmek, insanlığın gelişiminin nasıl bir seyir izlediğini görme isteğimizi yansıtıyor. Bu yüzden zamanda yolculuk düşüncesi yaşadığı çağdan sıkılan ve bir başka dünya arayan insanın merakını da simgeler. Tarihi değiştirme arzusu insan iradesini durmaksızın kamçılamaktadır çünkü. Zaman yolculuğu, insanı tarihe yaklaştırıp benliğini inşa etmesine yardımcı olur. Olası dünyaların çeşitliliği fikri ütopik ve devrimci unsurlar …
Devamını gör »H. G. Wells ve Sosyalizm – 1. Bölüm: Zaman Makinesi
H.G. Wells’in I. Dünya Savaşı sonrası medeniyeti kurtarmak için sunduğu Dünya Devleti Teorisi‘nin temelleri, esasında yazarın sosyalist geçmişiyle bağlantılıdır. Wells, sosyalizm ile olan alakasını dile getirirken, “Bir nevi yazgımın bir parçası olarak ben bir sosyalistim. Sosyalizm hakkında konuşmadan ve yazmadan, sosyalizme şekil ve yön vermeden duramıyorum…” benzeri açıklamalar yapar. Bu yöndeki açıklamaları aracılığıyla Wells’in toplumculuğu kendisine odak olarak belirlediği ve …
Devamını gör »