Etiket Arşivleri: The Running Man

pacific-rim-2025-bilimkurgu-filmleri

Konusu 2025 Yılında Geçen 10 Bilimkurgu Filmi

2024 yılını bitirip 2025 yılına girdik. Yine ve yeniden eskiden bilimkurgu filmlerinde ya da romanlarında gördüğümüz bir yılı yaşamaya başladık. Peki 2025, zamanında çekilmiş bilimkurgu filmlerinde nasıl öngörüldü, hiç merak ettiniz mi? Haydi gelin, konusu 2025 yılında geçen bazı bilimkurgu filmlerini birlikte inceleyelim, senarist ve yönetmenler o dönemde bu yılı nasıl hayal etmiş bir bakalım. The Running Man (1987) Film, …

Devamını gör »
Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger ile Sylvester Stallone arasındaki rekabet, 70’ler, 80’ler ve 90’lardaki aksiyon sinemasının en ikonik ve ilginç hikâyelerinden biridir. Bu iki dev isim, Hollywood’un en büyük aksiyon yıldızları olarak tanınırken aralarındaki rekabet hem kişisel hem de profesyonel düzeyde dikkat çekiciydi. Öte yandan bu rekabet, bilimkurgu sinemasının gelişimine de önemli katkılar sağladı. Arnold Schwarzenegger ve Sylvester Stallone, 70’lerin sonları ve 80’lerin …

Devamını gör »
bilimkurgu spor film

En Sportmen Bilimkurgu Filmleri

“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Bugün bildiğimiz çoğu spor dalının yüzlerce, hatta binlerce yıllık tarihi vardır. Örneğin dünyadaki en popüler spor olan futbolun geçmişi M.Ö. 300 yılına kadar uzanır. Her ne kadar çağdaş futbolu ilk kez İngilizler oynamış olsa da, antik Çin’de M.Ö. 300 yılında ‘ayaktopu’ tarzı bir spora rastlanmaktadır. Bu spor, futbolun atası sayılır. En popüler ikinci spor olan …

Devamını gör »
ridley scott ve philip k. dick

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »

Tarihi Iskalayan 10 Bilimkurgu Filmi

80’lerde, 90’larda ve hatta 2000’lerin başında birçok bilimkurgu filmi kurgularında uzak bir geleceği kullandı. Günümüzde ise bu tarihlerin birçoğu gelip geçti. Filmler ve genel hikayeleri göz önüne alındığında gelecekte tahmin edilemeyen, belirsiz bir zamanı işleyen konseptler daha tutarlı olabilir. Bilimkurgu filmleri belli bir gerçekliğe bağlı olmadıkları için her zaman ve her yerde geçiyor olabilir. Ancak bazı filmlerde anlatılan tarihleri çoktan …

Devamını gör »

Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #4: 1980’ler

Post-apokaliptik filmler, 1980’li yıllarda önemli bir artış göstermektedir. Bunun en karakteristik göstergesi, B filmi olarak nitelendirilen, kesme biçme, cinsel sömürü amaçlı, düşük bütçeli filmlerin sayısındaki artıştır. Bu filmlerde muhafazakâr ton baskındır ve hayatta kalmak en önemli şeydir; bunun için gerekli olan doğru değerlerle donanmış olmaktır. Bunun yanı sıra feminist hareketteki yükseliş, kimi zaman korku ve endişe kaynağı olarak filmlerdeki güçlü …

Devamını gör »

Stephen King’in Eserlerinden Uyarlanan Bilimkurgu Filmleri

Çağımızın en üretken kalemlerinden olan Amerikalı yazar Stephen King, özellikle korku türündeki roman ve öyküleriyle anılsa da farklı türlere katlı yapmış çok yönlü bir isim. Son dönemde Mr. Mercedes (Bay Mercedes), Finders Keepers (Kim Bulduysa Onundur) ve End of Watch (Son Nöbet) gibi üç kitaplık bir polisiye serisine imza atan King, Dolores Claiborne (Dolores Claiborne), Misery (Sadist) ve Cujo (Kujo) gibi fantastik öğeler barındırmayan romanlar da …

Devamını gör »

80’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

80’leri, yüreğimizde büyük yerler edinen küçük bütçeli filmlerin on yılı olarak tarif edebiliriz. Bu yıllara ait öyle çok film var ki… Bazıları kötü olduğu halde bir sihre sahip, bazıları gerçekten de izlenmeyecek kadar kötü, bazıları ise adını çoktan bilimkurgu sinemasının tarihine ışıltılı harflerle yazdırmayı başardı. 2000’li yılların çok uzaklarda gibi göründüğü bir dönemde çekilen bu filmler, zamanında video kaset dükkanlarının …

Devamını gör »
the running man

Trump Dönemine Cuk Oturan Bir Distopya: The Running Man

The Running Man, Trump Dönemiyle birebir örtüşen bir distopya filmidir. 30. yılını dolduran bu Schwarzenegger distopyası günümüz konjonktörüne hiç bu kadar uymamıştı. Başrolde Arnold Schwarzenegger’in yer aldığı 1987 tarihli bilimkurgu-aksiyon filmi The Running Man (Koşan Adam) aslında yazar ve yıldızlarının pek ummadığı şekilde olsa da bu sene itibariyle tekrar gündeme gelmiştir. Film, 80’lere özgü müziklerinden tutun, Schwarzenegger’den beklenen tek cümlelik vurucu ifadelere …

Devamını gör »
televizyon

Bilimkurguda Bir Kitle Uyutma Aracı Olarak Televizyon

Yazarlar, araştırmacılar, fütüristler ve akademisyenler içinde bulunduğumuz çağı farklı şekillerde isimlendirme yoluna gitmişlerdir. Bilişim Toplumu, Bilgi Toplumu, Enformasyon Toplumu, Bilgi Çağı, McWorld, Elektrik Çağı, Gözetlenen Toplum, Sanayi Ötesi Toplum, Global Köy bu tanımlamaların en ünlüleridir. Elbette bu isimlendirmeler ve çağı açıklamak için yapılan yorumlar, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bazı isimler muhteşem bir çağa girdiğimizi, gelişen teknolojinin dünya üzerindeki eşitsizlikleri …

Devamını gör »