Etiket Arşivleri: The Abyss

O Bir Gişe Canavarı: James Cameron

james cameron

Sinemanın neredeyse her şeyini bilen; kameramanlıktan ses teknisyenliğine, ışıkçılıktan yönetmenliğe kadar tüm mevkilerinde bulunan James Cameron, auteur sinema kavramının ille de sanat sineması için geçerli olması gerekmediğini, ana akım gişe sinemasında da auterlük olabileceğini bizlere göstermiştir. Setine hâkim, ne istediğini ve istediği sonucu elde etmek için setteki herkesin neler yapması gerektiğini bilen tam teşekküllü bir sinemacıdır. Filmlerinin senaryolarını yazar, yönetmenliğinin …

Devamını gör »

Dünya Dışı Canlıları Konu Alan İzlenesi 10 Film

Uzaylı (Dünya dışı canlı) konsepti, bilimkurgu yapımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Herhangi bir soru işaretini dünya dışı canlılara bağlayarak çözmek mümkündür. Çünkü dünya dışı canlılar söz konusu olunca, ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz engin bir okyanus bizi bekliyor. Listede, dünya dışı canlıların işlenişi açısından bilimsel temeller kapsamında en gerçekçi olana doğru ilerleyeceğiz. Keza gerçekçilikten sonra bizim için hikâye ve senaryo açısından en …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

jean giraud moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »

Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi

avatar sinema teknoloji

Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor.  Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …

Devamını gör »

Sular Altında Tehlike: Underwater

Underwater, klostrofobik bir gerilim vaat ediyor. Love (2011) ve The Signal (2014) ile bilimkurgu türüne karşı hakimiyetini kanıtlayan William Eubank, 80’ler sonlarında popüler hale gelen “sualtı” filmlerine de (Leviathan / 1989, DeepStar Six / 1989, The Abyss / 1989) –deyim yerindeyse- selam çakıyor. Çekimleri 2017’de tamamlanan yapımın, oyuncularından birinin bazı sebeplerden ötürü tutuklanması; Disney’in FOX Stüdyoları’nı da satın almasıyla gösterim …

Devamını gör »

Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #1

Kurgunun, karakterlerin ve anlatım biçiminin yanı sıra, her türde olduğu gibi bilimkurguda da mekân yaşamsal bir önem arz eder. Çünkü mekân genişledikçe görsellik ve olay örgüsü de serpilip zenginleşir. Ancak bazı eserler vardır ki, anlatısını tek mekânla sınırlayarak bizlere cüretkâr öyküler anlatır. Bu filmlerde mekân, adeta bir tiyatro oyununda olduğu gibi sınırlıdır. Ayrıca mekânı daraltmak, efektlerden çok oyunculuğa ve hikâyeye …

Devamını gör »

İkiz Bilimkurgu Filmleri

Biliriz ki bazı filmler sinema tarihine damgasını vurur ve tekrar tekrar beyaz perdede yeni versiyonlarını bazen keyifle bazen de hayal kırıklığı ile seyrederiz. Ancak bazı filmler de vardır ki çok yakın tarihlerde vizyona girip birbirlerine olan benzerlikleriyle dikkat çekerler. Bu filmlere “İkiz Filmler” deriz. Bu durumun nasıl oluştuğu ile ilgili birkaç görüş var. Genel olarak kabul edilen en yaygın görüş …

Devamını gör »

Zamana Karşı Koymak: Back To The Future

Back To The Future

Bazı filmler vardır hani, patlamış mısır eşliğinde izlerken daha da keyifli olan. İster televizyonda denk geldiğimizde ister canımız sıkılıp tekrar izlemek istediğimizde, sanki eski bir dostla karşılaşmanın sevincini yaşarız. İşte Back To The Future serisi bu tip bir yapımdır. Zaman yolculuğu kavramına çılgın ve eğlenceli bir bakış açısı getiren yapım, absürt sinemanın tuzaklarına da düşmeden gönülleri fethetmişti. Temelde çılgın bilim adamı …

Devamını gör »

Arrival Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlk önce filmin bir lirik bilimkurgu, The Martian gibi hardcore science fiction olmadığını belirtelim.  Film başlarken Dr.Banks’ın felsefik eleştirileri ile hoş bir şekilde dürtülüyoruz. Diğer Dünya dışı canlı (Extraterrestrial life) filmlerinden farklı olarak “iletişim” konusu harika bir şekilde işleniyor. Carl Sagan‘ın yazdığı Contact romanının beyazperdeye uyarlamasından sonra iletişim konusunda en başarılı yapım olduğu kanaatindeyim. Dil Heptapodlar, insan türü aksine iki dile sahip. …

Devamını gör »

Terminator 2: Judgment Day

TERMINATOR_2_JUDGMENT_DAY

Usta yönetmen James Cameron’un 1984’te kotardığı ilk Terminator eseri, küresel anlamda beklenmedik bir başarı getirmişti. Sınırlı bütçesine rağmen yaratıcı senaryosu, karakter derinliği ve yönetmenlik başarısıyla kısa sürede sevilen bir yapım olmuştu. İnsanlar ve makineler arasındaki savaşın anlatıldığı öyküde, savaşı bitirme aracı zaman yolculuğuydu. Makineler 2029 yılında, insan tarafında olan, asilerin lideri John Connor’un yok edilmesi için 1984 yılına yok edicilerini …

Devamını gör »