Etiket Arşivleri: Telepati

bilimkurgu edebiyat

Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri

İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …

Devamını gör »

Sahte Bilim Nedir? Telepati ve Telekineziye Bilimsel Bir Bakış

İlk olarak bu noktada “sahte bilim” (pseudoscience) ile “bilim” farkını ortaya koymamız gerekmektedir. Bunu yapmadan devam etmemiz çok güçtür. Bilim, “bilimsel metot” denen ve gelecekteki bir diğer notumuzun konusu olabilecek kadar önem arz eden bir yönteme bağlı olarak gelişen, en güvenilir bilgi türüdür. Bilimin güvenilirliğini sağlayan nokta, bilimsel metot dahilinde tamamen tarafsız kalınması ve yine tamamen tarafsız ve bağımsız metot ve …

Devamını gör »

Bilişsel Bilimden Psikoterapiye: Beyin Kırıcı

Sinan İpek, bilimkurgu çevrelerinde bilinen bir isim. Türkiye Bilişim Derneği bilimkurgu öykü yarışmasında birinciliği iki kez kazanmış. 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik yine ona ait. 44. Antalya Altın Portakal belgesel film yarışmasında finalist olarak yarışmış. Bilimkurgu Kulübü ve Matematiksel’in yazarlarından. İthaki’den çıkan Yeryüzü Müzesi adlı öykü derlemesine de Bin Yılın Buluşu: Cingöz adlı öyküsüyle katılmış. Beyin Kırıcı, İpek’in ilk kitabı. …

Devamını gör »

Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi

Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …

Devamını gör »
evren-ve-insan

Dil Abartılmış Bir Mucizedir

Dilin yok olduğu bir geleceği düşünmemek elde değil. Organların birer asalak olduğunu düşünürsek, dil çok daha tehlikeli bir parazittir. Organlarımızdan kurtulabileceğiz belki. Onların bulunduğu bir vücut yerine, daha etkili bir vücut yaratabiliriz kendimize. Dil ise türümüzün en büyük avantajı. Neredeyse dil sayesinde hayal kuruyor, dil sayesinde düşünüyoruz. Fakat ya gelecekte? Gelecekteki bir medeniyetin uzaya yayılacağını düşünürsek insanlar arasında oluşacak mesafenin …

Devamını gör »
wraith stargate

Stargate’in Vampirleri: Wraith

Uzun saçları, soluk benizleri, deri paltoları ve boğuk sesleriyle tekinsiz varlıklar onlar… Hayır, black metalcilerden değil, Stargate Atlantis’in Wraith’lerinden bahsediyoruz. Stargate SG-1’ın bir yan dizisi olarak 2004 yılında yayın hayatına başlayan Stargate Atlantis, tıpkı selefi gibi bizlere pek çok dünyanın kapılarını araladı. Tabii bu yeni dünyalar dost canlısı uzaylıların yanı sıra Wraith gibi korkunç düşmanlara da ev sahipliği yapıyordu. İnsanların …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Tarihi #3: Yaygın Temaları

Uzun soluklu yazı dizimize devam ediyoruz. Anımsanacağı gibi dizimizin ilk bölümünde bilimkurgunun ortaya çıkış sürecini, yükselişini ve eserlerini mercek altına almış, ikinci bölümünde ise türün kültürel etkilerini, günümüz dünyasındaki kapsamını ve akademik ağırlığını irdelemeye çalışmıştık. Bildiğimiz anlamıyla bir buçuk asra dayanan bilimkurgu literatürü, bunca zaman boyunca çeşitli eserler verdi. Bu eserlerin tamamına baktığımızda belirli temaları paylaştıklarını, geniş konu çatıları altında …

Devamını gör »
facebook beyin okuma

Facebook Beyin Kontrollü Yazı Teknolojisi Üzerine Çalışıyor

Facebook bilimkurguyu gerçekleştirmek istiyor… Birkaç yıl içinde dakikada en az 100 kelimelik mesajı sadece düşünerek yazabilirsiniz desek, size bilimkurgu gibi geleceğini biliyoruz. Ancak dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook bunun için start verdi bile. Facebook yöneticisi Regina Dugan, bir konferanstaki açıklamasında, 60 araştırmacı ile Facebook’un “Zihin Okuma-Vizyonu” üzerine çalıştıklarını söyledi. Önlerinde aşılması gereken tek engelinse, beyin etkinliğini izleyebilmek için başın …

Devamını gör »

Türkiye’de Yerli Bilimkurgu Üretimi

Bundan yıllar önce, çok çeşitli konularda yazışılan bir “offline” forum platformu olan Hitnet’de bilimkurgu üzerine yapılan tartışmaları hatırlıyorum da.. O mesajlar ekranımda ileri geri uçuşurken ben daha çok dinleyici konumunda kalırdım. Söyleyecek bir şey bulamamaktan ileri gelirdi bu tercihim; “ne desem boş” türü bir duygudan dolayı elim gitmezdi klavyeye. Neden mi? Çünkü dünya yazarları, çizerleri, sinemacıları, zamanlarını hayallerinden geçen her …

Devamını gör »
zihin okuma

Hafızaları Resmedebilen Akıllı Ressam

“Birisinin hafızasını alıp beyninden çıkarabiliriz” gibi iddialı söylemleri olan Brice Kuhl, nöroloji alanında çığır açabilecek bir buluşa imza atan isimlerden bir tanesi. Sırlarınızı saklayabileceğiniz tek güvenli yerin zihniniz olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; bilim insanları düşüncelerinizi okumaya ve onları herkesin görebileceği bir ekrana taşımaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Oregon Üniversitesi‘nden bir ekip, beyin faaliyetlerini tarayıp sonuçları görüntüleyerek düşünceleri görselleştirebilen bir sistem tasarladı. The Journal of Neuroscience‘ta yayınlanan …

Devamını gör »