Anime genel anlamda Japonya’da üretilen animasyonları ifade eder. Yani aslında Japonya’da ‘anime’ kelimesi ‘animasyon’ terimini tamamen karşılar. Temel çizim disiplin kuralları birbirinden çok farklı olmasa da, zaman içinde başlı başına bir tür olarak anılmaya başlanan anime, psikolojiden romantizme, bilimkurgudan korkuya kadar sinema ve edebiyatın içindeki her şeyi kapsayan bir sanat dalı hâline gelmiştir. İlk kez 1917’de seyirci ile buluşan Japon …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Teknik
Bir Filmi Okumak: Sinemacının Gözü
Yazarlık, yapımcılık ve yönetmenlik yapan Gustavo Mercado, Sinemacının Gözü ile hem sinemacı olmak isteyenlere hem de sinefillere hitap eden bir eser ortaya koyuyor. Ele aldığı sinemasal kuralları, görselleriyle birlikte altışar sayfalar halinde konu ediniyor. Konuları özet denilebilecek bir bakış açısıyla anlatan Mercado, hızlı ilerleyen ve sinema konusunda fikir sahibi olmak isteyen kitleyi hedefliyor. Kuralları popüler yapımların kilit sahneleri üzerinden açıklayan …
Devamını gör »Etkili Kısa Öykü Yazma Teknikleri
Genel olarak sözcük sayısı 1.000 ile 7.500 arasında olan anlatıya “kısa öykü” diyoruz. “Roman sayıyla kazanır, kısa öykü nakavtla,” diyor Julio Cortazar. Sanırım kısa öyküyle ilgili bugüne kadar söylenmiş en doğru sözdür. Aynı şey şiir ve fıkra için de geçerlidir sanırım. Bir metin ne kadar kısaysa, o kadar güçlü olmak zorundadır. Bu nedenle tıpkı bir fotoğrafta olduğu gibi, siyahla beyaz …
Devamını gör »Sinemada Storyboard Kullanımı
Entelektüel birikimin yanı sıra, teknik konulara hakimiyetin zorunluluk olduğu yönetmenlik sanatında storyboard kullanımı, ortaya çıkacak olan yapımın resimli bir taslağıdır. Senaryo tamamlandıktan sonra kurgulanacak olan sahneler birer film şeridi gibi görselleştirilir. Görsellerde kameranın ve kişilerin sahne üzerindeki hareketleri kısa yazılar ya da ok işaretleri vasıtasıyla belirtilir. Basit çizimli görseller kullanılabileceği gibi, tercih olarak renkli ve gerçekçi görünen dekupajlar da çizdirilebilir. …
Devamını gör »