Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu son yazısında 1948 doğumlu ABD’li bilgisayar mühendisi, yazar ve gelecekbilimci olan Ray Kurzweil’in görüşlerini ele alacağız. Kurzweil, yazarlığının yanı sıra el yazısı okuma ve ses tanıma alanlarında buluşları olan bir mucit. Halen Google’da başmühendis olarak görev yapıyor. Ray Kurzweil’in gelecek hakkındaki öngörülerini içeren kitapları teknolojinin ne yöne evrileceğiyle ilgilenenler tarafından dikkatle takip ediliyor. Yazarın …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Tekillik
İlk Kara Delik Fotoğrafı Dünya ile Paylaşıldı
Dün bilim dünyası adına heyecanlı bir gündü. Çünkü tarihte ilk defa bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. ABD Ulusal Bilim Vakfı, Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen çığır açıcı sonucu eş zamanlı basın toplantısıyla açıkladı. Böylelikle öteden beri varlığı öngörülen ve dolaylı olarak gözlemlenebilen bu ihtişamlı doğa harikalarına dair somut bir görüntüye de kavuşmuş olduk. Uzun uğraşlar ve hummalı bir çalışmanın …
Devamını gör »Canlılık Tarihi ve Ağ: Tekilliğe Doğru
Tekillik bir Ağ’dır. İnsandan önce, hatta canlılıktan bile önce evrimleşmeye başlamış devasa bir sistemin varacağı son noktadır. Sonunda tüm evreni kaplayacak ve kaderini belirleyecek olan nihai yapıdır. Nitekim birçok bilimkurgu yapıtında bu şekilde ele alınmıştır. Zaman Yolculuğu ya da Alternatif Tarih gibi bilimkurgunun ana temalarından biri olmasa da literatürde belirgin bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Terminator’deki Skynet orta ölçekli bir …
Devamını gör »Teknolojik Tekillik Nedir?
Teknolojik Tekillik, gelecekte süper zekâlı makinelerin yaratılacağının varsayılmasıdır. Süper zekâ, insanlar için mümkün olanın çok ötesinde, teknolojik anlamda oluşturulmuş bir bilişsel kapasite olarak tanımlanabilir. Eğer Teknolojik Tekillik ortaya çıkarsa; teknolojinin, sonuçlarını öngöremeyeceğimiz veya kontrol edemeyeceğimiz bir evreye geçeceği ve süper zekânın yoksulluk, hastalık ve ölüm de dâhil olmak üzere insani sorunlara uygulanmasıyla dünyamızın tanınmayacak bir şekilde değişeceği varsayılmaktadır. Bu bağlamda …
Devamını gör »Soğuk İstasyon: ALCOR Life Extention Foundation
Hastasın. Belki hayatın sonsuz ve çoğu mutlu olasılık yollarından oluştuğunu düşünecek kadar genç, belki kollarını kaplayan derinin elastikiyetini kaybetmeye başladığı dönemdesin. Belki de katarakt ameliyatını oldun ve HappyDays şirketinin on beş günlük Balkanlar ve Doğu Avrupa turuna biletini aldın. Ama doktor hasta olduğunu söyledi. Kanser veya ilerleyen ve sonu ölümle biten bir başka hastalık. Belki bildiğin kadarıyla hasta değilsin. Ama …
Devamını gör »Bilim Dünyasından Fütürist Tahminler
Gelecek hakkında tahmin edebileceğimiz bir şey varsa, bugünün fütüristlerinin öngördüğü müthiş bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin bir kısmının, esasen bir gerçekliğe dönüşmeyeceği ya da beklenen zaman diliminde olmayacağıdır. Örneğin, zamanının en iyi araştırmacılarına erişimi olan İngiliz siyasi lider Winston Churchill, 1932 yılından 50 yıl sonra dolma kalem büyüklüğündeki depodan aldığı yakıt ile çalışan bir motorun 600 beygir güç üreteceğini, İzlanda’nın ikliminin …
Devamını gör »Ölümsüzlük Peşinde
Ölüm doğumun uzantısı. Ölüm, doğumla başlayan bir sürecin bitiş gongu. Doğmak ve ölmek, yaşıyor olmak ve ölecek olmak Dünya’nın en eski, en bilinen, ama söz edilmesi hoş karşılanmayan, yokmuş gibi davranılan denklemi. Bir diyalektik yasa. İnsanlığın başlangıcından beri bilmediğimiz, tanımadığımız, yazılarını okumadığımız milyonlarca zihni şu ya da bu şekilde işgal eden bütün apaçıklığına rağmen tuhaf bir gerçek. Belki en gerçek. …
Devamını gör »Transhümanizm ve Yapay Zeka: Transcendence
Transhümanist hareket, bilincin beden ile bağını çözebilirsek, bunun ölümsüzlüğü getireceği fikriyle hummalı çalışmalar yürütmektedir. Bu hususta insanın, tüm varlığıyla 30 senelik bir sürecin ardından biyolojik koşullar ve faktörlerden arınacağını öngörür. Özellikle yapay zekanın yükselişinin ve bunun yol açması beklenen teknolojik tekillik çağının da dönüm noktası olacağı vurgulanmaktadır. Bilincin taşınması düşüncelerin, dolayısıyla da düşünceyi oluşturan elektriksel ve kimyasal tepkimelerden ibaret olduğunun …
Devamını gör »Evren Bir Simülasyon mu?
2003 yılında felsefeci Nick Bostrum, ortaya çok ilginç bir soru attı. Biz, çevremizdeki canlılar, yaşadığımız dünya, hatta evrenin tamamı, ileri bir uygarlık tarafından tasarlanmış bir simülasyon olabilir mi? Yani, bildiğimiz anlamıyla “gerçek” dediğimiz her şey, sadece modellenmiş, ayrıntılı bir yazılımın kodlarından mı ibaret? Bu oldukça ilginç soru, felsefi bir problem olarak değerlendirildi ve geçtiğimiz yıllarda bilim ve felsefe çevrelerinde heyecanla …
Devamını gör »Google Yöneticisi Ray Kurzweil: Tekillik 2029 Yılında Gerçekleşecek
Google’ın mühendislik müdürü Ray Kurzweil, isabetli tahmin listesi kabarık olan ünlü bir futurist. Doksanlı yılların başından bu yana yaptığı 147 tahminde %87’lik bir isabet oranına sahip. Geçtiğimiz günlerde, Texas, Austin’de yapılan SXSW konferansında yeni bir tahminde bulundu: “Teknolojik tekillik gelecek 30 yıl içerisinde gerçekleşecek…” Kurzweil’in açıklaması şu şekilde; “Tahminime göre 2029 yılında yapay zeka, Turing testini geçebilecek üstünlüğe ulaşarak insanla aynı zeka …
Devamını gör »