Etiket Arşivleri: Tanrı Olmak Zor İş

Bilimkurguda Müdahalesizlik Olarak “Birinci Emir”

first-contact-day

Her ne kadar uzaylı türlerle (bizim bildiğimiz kamusal) bir ilk temas gerçeklemişse de, bilimkurgunun sorunsallaştırdığı konulardan biri de farklı türde gelişmişlik seviyelerine sahip uygarlıklar arasındaki ilişkinin nasıl olacağı ya da nasıl olması gerektiğidir. Evren çok büyük. Yaşam her yerde aynı anda başlamıyor. Biz dünyalılar heyecanla ve umutla uzaylı ziyaretlerini gözleyip rutinleşmiş yaşamımıza bir hareket getirmelerini bekliyoruz. Bununla birlikte, ziyaret edilmesek …

Devamını gör »

Uzay Çağından Orta Çağ’a Bir Yolculuk: Tanrı Olmak Zor İş

tanri olmak zor is

“Bildiğim tek bir şey var: İnsan biricik akıllı varlıktır ve aklın gelişmesine engel olan her şey kötüdür ve kötülüğün de mümkün olan her yolla sınırlandırılması gerekir.” -Don Rumata. Sovyet bilimkurgusunun en büyük yazarları olarak kabul edilen Arkadi Ştrugatski ve Boris Ştrugatksi, birlikte birçok roman ve öykü kaleme almışlardır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz Andrey Tarkovski’nin Stalker isimli filminin esin kaynağı Uzayda …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 7 Sovyet Bilimkurgu Filmi

sovyet-bilimkurgusu

Kuşkusuz Rus bilimkurgu sineması, Sovyetler döneminde en ihtişamlı günlerini yaşadı. Elbette bu gelişiminin ardındaki en büyük etken, ABD ile girişilen rekabetti. Tahmin edilebileceği gibi, bu rekabet sinema alanında da kendini gösterdi. Bir zamanların iki kutuplu dünyası, bilimkurgu sinemasında da iki kutuplu bir anlatım ortaya çıkardı. Zaten Sovyet bilimkurgu sinemasına kendi karakteristiğini veren de bu karşıtlıktı. Çoğu zaman “klişeyle yaratıcılığın harmanlanması” olarak tanımlanan Sovyet …

Devamını gör »