Etiket Arşivleri: Süpernova

Eğik Bir Kara Delik Keşfedildi: MAXI J1820+070

MAXI-J1820-070

Astronomiye meraklı olan herkesin bildiği gibi bir kara delik, kütlesi, açısal momentumu ve elektriksel yükü ile karakterize edilir. Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre kara deliklerin sadece bu kriterler ile sınıflandırılması, onların hikâyesini anlamamızda bazı tutarsızlıklara da sebep oluyor. Keşif, teleskopların Dünya’dan yaklaşık 10.000 ışık yılı uzaklıktaki bir kara deliğe çevrilmesi ile başladı. Juri Poutanen liderliğindeki bir grup gökbilimcinin kara …

Devamını gör »

Süpernova Nedir? Yıldızlar Neden Patlıyor?

supernova kapak

Süpernova, bir yıldızın şiddetle patlaması olayıdır. Bu patlamalar öylesine şiddetlidir ki, uzayda meydana gelen en büyük patlamalar arasında gösterilir. Tipik bir süpernova patlaması sırasında açığa çıkan enerji nedeniyle galaksilerin tamamının saçtığı ışıktan daha parlak bir ışık topu oluşabilir ve Güneşimizin 8 milyar yıllık toplam ömründe yayacağından daha fazla enerji uzaya savrulabilir. Süpernovalar öylesine ani bir şekilde yaşanır ki, sadece birkaç …

Devamını gör »

Nötron Yıldızı Nedir?

Kara deliklerle ilgili yazılarımızdan da hatırlayacağınız üzere, devasa bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde süpernova adı verilen bir olay ile patlar. Buna sebep olan şey, yıldızın stabilitesini sağlayan nükleer füzyon olayının yakıtının sona ermesidir. Yani yıldızların içerisinde, “atalarından kalma“, belli miktarda madde vardır ve yıldızların çekirdeğinde sürekli devam eden nükleer füzyon olayı, bir yandan daha ağır elementlerin oluşmasını sağlarken, diğer yandan …

Devamını gör »

Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #1

Genel olarak yedi sanat dalından bahsedilir: Resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari (yapı) ve sinema. Ancak sinema bir sanat dalı olduğu kadar, aynı zamanda ticari bir sektördür de. Çünkü kamera arkasında ve önünde emek veren herkese ödenen para, reklam, dekor, efektler gibi birçok kalemden ötürü oluşan giderin karşılanabilmesi için belirli bir miktarda gelirin de elde edilmesi gereklidir. Bu …

Devamını gör »

İlk Kara Delik Fotoğrafı Dünya ile Paylaşıldı

Dün bilim dünyası adına heyecanlı bir gündü. Çünkü tarihte ilk defa bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. ABD Ulusal Bilim Vakfı, Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen çığır açıcı sonucu eş zamanlı basın toplantısıyla açıkladı. Böylelikle öteden beri varlığı öngörülen ve dolaylı olarak gözlemlenebilen bu ihtişamlı doğa harikalarına dair somut bir görüntüye de kavuşmuş olduk. Uzun uğraşlar ve hummalı bir çalışmanın …

Devamını gör »

Süpernovalar Kitlesel Yok Oluşlara Neden Olabilir!

Uzun yıllardır bilim insanları, süpernovaların üzerinde konakladığımız gezegene etkilerini araştırıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bu konuda oldukça ilginç bir makale yayımlandı. Söz konusu makaleye göre 2.6 milyon önce yaklaşık 150 ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bir/birkaç süpernovanın iyonize radyasyon etkisi, o dönem yaşamış 18 metrelik megalodon (Carcharocles megalodon) gibi büyük deniz canlılarının neslinin yok olmasına etki etmiş olabilir! O dönem gerçekleşen kütlesel yok …

Devamını gör »

Her Galaksinin Kalbinde Yatan Sır: Kara Delikler

Garip ve ıssız, felaketi çağrıştıran derin sessizliğin hüküm sürdüğü uzayda, şairlere ilham veren muhteşem güzelliğe sahip bir esin perisi vardır; bu peri, çılgın bir ressamın tuvalindeki karmaşayı yansıtan, zümrüt yeşilinin, yakut kırmızısının ve kobalt mavisinin iç içe geçerek oluşturduğu renk cümbüşüne sahip galaksilerdir. Galaksiler; uzayın kozmik okyanusunda dalgalar misali sürüklenen milyarlarca yıldız topluluğundan oluşan “gök” adacıklarıdır. Uzaydaki serbest haldeki gazdan, …

Devamını gör »

Büyük Tarih

büyük tarih

Tarih dersleri, Homo sapiens’in Afrika’dan göç etmesiyle başlar. İnsanın evrim süreci hızlıca anlatılır, birden kendimizi Taş Çağı’nda buluruz. Sonrasında ise Bakır, Demir Çağı, yazının bulunuşu, Milat, İlkçağ-Orta Çağ-Yeniçağ şeklinde doğrusal bir kronoloji önümüze serilir. Liseye kadar adım adım izleriz bu takvimi…. Sydney, Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi, Tarih çalışmaları konusunda oldukça önemli bir adım attı. Üniversite bünyesinde kurulan “Büyük Tarih” Enstitüsü, insanın …

Devamını gör »

Kara Deliklerde Ne Görebilirsiniz?

karadelik

Kara deliklerin bir çekiciliği vardır. Burada yerçekimi öyle güçlüdür ki ışık bile kaçamaz. Zifiri karanlığı ise ona gizemli bir hava katarak insanı daha da çeker. Kara deliğe yolculuk tek yönlüdür, geriye dönüşü yoktur. Yani ölüme gitmiş olursunuz. Ama diyelim ki girdiniz, ne görürdünüz orada? Dev bir yıldız söndüğünde kendi ağırlığı altında çöküp kara deliğe dönüşür. Ancak Güneş’ten 25 kat büyük …

Devamını gör »

Star Trek Devletleri #7: Q Sürekliliği

q_continuum_by_sectionone

Onlar ölümsüz, güçlü ve kibirliler… Uzay Yolu evreninde birçok türle karşılaştık, fakat hiçbiri Q’ya denk değildi. Gelin evrenin en gelişkin türlerinden biri olan Q’ya daha yakından göz atalım… Q’nun hangi galakside veya hangi gezegende evrimleştiği hakkında bir bilgi bulunmuyor. Q Sürekliliği, Q ismi verilen türün yaşadığı ortamdır. Q, hem bireyleri hem de toplumun tümünü ifade eden bir isimdir. Quinn adlı …

Devamını gör »