Etiket Arşivleri: Suç

Sosyal Medyada Paylaşılan Fotoğraflardan Parmak İzi Tespiti Mümkün

Carl Stewart, üst düzey bir İngiliz marketinde bir kalıp mavi Stilton peyniri bulduğu için çok heyecanlandı. Bu zengin tatlı, kremsi peyniri avcunun içine koydu ve hemen bir fotoğrafını çekip, çoğunlukla uyuşturucu satıcıları tarafından kullanılan, şifrelenmiş bir mesajlaşma uygulamasında paylaştı. 39 yaşındaki Stewart’ın farkında olmadığı şey, o fotoğrafı paylaştığı anda, kendini polise teslim ediyor olduğuydu. Çoktan uygulamaya sızmış olan İngiliz polisi, …

Devamını gör »

Suç, Gerilim ve Zaman Yolculuğu: Synchronic

Benson ve Moorhead imzalı, zaman yolculuğu temalı bir suç ve gerilim filmine hayır diyecek değildik ya? Yazar ve yönetmen ikili Aaron Moorhead ve Justin Benson son yedi yılda ürettikleri dört filmde kendilerine has bir tarz oluşturdu. Farklı janrları, kozmik varlıkları ve zaman kavramını keşfetmekten çekinmezken bir yandan da filmlerinin özünü oluşturan insan ilişkilerini daima merkezde tutmayı başardılar. Zaman kavramı, daha …

Devamını gör »

Philip K. Dick’in Kurgusu Modern Bilime Nasıl Ulaştı?

philip-k-dick

Tıpkı diğer bütün büyük bilimkurgu yazarları gibi, Philip K. Dick de geleceği hayal ve inşa etme konusunda koca bir nesli etkiledi. Henüz dünya üzerinde var olmayan teknolojik gelişmeleri işleyen bilimkurgu kitapları ve kısa hikayeleri 50’li ve 60’lı yıllarda yayımlandı. Bu eserlerde duygusal robotlar, suçu öngören mutantlar, manipule edilmiş bellekler ve daha nicesi bulunuyordu. Dick’in eserlerinde sık sık kendi insanlık anlayışı …

Devamını gör »

Suç, Ceza ve Sadizm Gölgesinde Adalet: Black Mirror’dan White Bear

black mirror white bear

Uyarı: Bu yazı yoğun biçimde spoiler içermektedir… Yapımcılığını Charlie Brooker’ın üstlendiği İngiliz Black Mirror dizisi, son yılların en başarılı eleştirel yapımlarından biri olduğunu kanıtlamış, halen yüz binlerce izleyici tarafından izlenmeyi de sürdürmektedir. Distopyaların distopyası Black Mirror’ın hafızalara kazınan pek çok bölümü yayınlanmıştır. 2. sezonun 2. bölümü olan “White Bear” kesinlikle en çarpıcı bölümlerden biridir. Hatta tüm serinin en iyi bölümlerinden biri …

Devamını gör »

Yapay Zeka Yargılanabilir mi?

Suudi Arabistan’ın Sophia’ya vatandaşlık vermesi hadisesi gündemde bayağı uzun süre kaldı. Henüz sembolik bir adım olsa da bu olay gelecekte olabilecekler açısından oldukça düşündürücü. Vatandaşlık verilen bir robotun artık hukuki anlamda hak ehliyeti ve cezai ehliyeti var mı? Ya da kendi kararlarını verebilecek ve hatta “öğrenebilecek” bir robot, vermiş olduğu zararlar nedeniyle yargılanabilecek midir? Sorunun doğru bir cevabı yok tabii …

Devamını gör »

Bilimkurgu Hapishaneye Girdi

biyometri1

Hapishaneleri sadece izlediği hapishane konulu dizilerden bilenler, içerideki hayatın melodramdan ziyade bilimkurguya benzediğini görseler mutlaka şaşırırlardı. Bu benzerliğin sebebi, hapishanelerde biyometri teknolojisinin giderek artan kullanımı. Mahkum ve ziyaretçi yönetimi, mahkum kayıt işlemleri, nakil gibi bütün işlemlerde bu teknolojiden fazlasıyla faydalanılıyor. Basitçe açıklamak gerekirse, biyometrik kimlik saptama bir veya daha fazla ayırt edilebilir biyolojik özellik göz önüne alınarak kişinin kimliğinin saptanmasıdır. …

Devamını gör »

Otomatik Portakal’da Kara Mizah ve Şiddet

otomatik portakal

Otomatik Portakal filmi (A Clockwork Orange) 1962 yılında aynı isimle Anthony Burgess tarafından yazılan romanın ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanmasıyla dünya çapında büyük bir üne kavuşur. Çoğu kez şoke edici ve rahatsızlık verici bir yapıt olarak tanınan Otomatik Portakal, distopya türünde bir klasik olmayı başarmıştır. Eser, şiddetten özgür iradeye, insan doğasından ahlak ve otoriter devlet yapısına kadar pek …

Devamını gör »