1950 yılında İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, beş yıldır Manhattan Projesi’nin bir parçası olarak çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla sohbet ederken konu uzaylılara geldi. Sonunda Fermi, tarihe geçecek o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu ifade, dünya dışı zeki yaşamın varlığı için yapılan yüksek olasılıklı tahminler ile gözlemlenen kanıtların belirgin eksikliği arasındaki uyumsuzluğa atıfta bulunan Fermi Paradoksu‘nun temelini oluşturdu. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Stephen Baxter
Bilimkurguda Merkür
Güneş Sistemi ailesindeki gezegenler arasında Merkür çok özel bir konumda. Yıldızımızın etrafındaki yörüngesini 88 Dünya günü gibi bir sürede tamamlayan (1) Merkür, hem Güneş’e en yakın gezegen hem de boyutları itibariyle en ufak olanı, yani sekiz çocuklu ailedeki en küçük kardeş. -Plüton Ağustos 2006’da Uluslar arası Astronomi Birliği tarafından evlatlıktan reddedilerek diğer Neptün ötesi cisimlerle beraber cüce gezegen olarak sınıflandırılmıştı.- …
Devamını gör »Beyin Yakan Paradokslar #2
Hatırlarsanız birkaç hafta önce Rusya’da dünya dışından çok güçlü bir sinyal alındığı duyurulmuş, bunu SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) açıklamıştı. Tabii dünya heyecanlanmış, herkesin aklına “Uzaylılarla mı karşılaşacağız? Büyük sessizlik bitiyor mu?” tarzında pek çok soru gelmişti. Astronominin iki büyük paradoksundan biri olan Fermi Paradoksu çözülüyor diye düşünmüştük. Ancak SETI başka bir açıklamayla hevesimizi kursağımızda bıraktı. SETI yeni açıklamasında …
Devamını gör »