Etiket Arşivleri: Starship Troopers

Michael Ironside

Ondan Kötüsü Yok: Michael Ironside

Sinema dünyasında sıkça “kötü adam” olarak tanınan oyuncular vardır. Oyunculuk kariyerlerinin önemli bir kısmında kötü adamı canlandırmış ve bununla ün yapmışlardır. Ülkemiz sinemasında bunun akla gelen ilk ve hâlâ en büyük temsilcisi merhum Erol Taş’tır. Dünya sinemasında da canlandırdığı kötü adamlarla meşhur olmuş çok sayıda oyuncu vardır. Yazımızın konusu olan Michael Ironside, uzun, başarılı ve etkileyici kariyeri boyunca sayısız filmde …

Devamını gör »
insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »
starship troopers bocek

Bilimkurguda Böcekler

Böcekler bilimkurgu yazarlarını ve okurlarını öteden beri büyülemiştir. Türün ilk zamanlarından bu yana, pulp dergilerde ve düşük bütçeli B filmlerinde dünyalılar böcek gözlü yaratıklarla savaşır durur. Böcekler, uzaylı biyolojisi tiplemeleri için mükemmel adaylardır. Kediler ve köpekler ara sıra uzaylı yaratıklar rolünde karşımıza çıksalar da, onları kendimize daha yakın hissettiğimizden olsa gerek, genelde insanların yanında yer alan yoldaşlarımız rolüne bürünürler. Böceklerse …

Devamını gör »

İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #2

Uzaylılar her zaman istilacı, robotlar isyancıdır; ucubeler derhal ortadan kaldırılmalı, tahtımıza göz diken tüm canlılarsa bastırılmalıdır… Peki, gerçekten de böyle midir? Sinema tarihi bu kısır döngüyü parçalamayı başaran filmlerle dolu. Bilim ile bilimkurgunun kol kola ilerlediği bu teknoloji çağında, insanın özündeki kötülüğe, tahammülsüzlüğe, korkuya ve ön yargıya işaret eden bunca eser bize gelecek hakkında neler söylüyor? “İnsanların Kötü Tarafta Olduğu …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgudan 5 Teknoloji

Sert bilimkurgu ya da  Batı’daki adıyla “hard sci-fi“, bilimkurgunun yaygın alt türlerinden biri. Sert bilimkurguda karakterlerden çok düşünceler ön plandadır. Olay örgüsünün merkezinde gerçekçi, bilimsel ve teknolojik unsurlar yer alır. Örneğin öykünüz bir Ay kolonisinde geçiyorsa, teknolojik konular karakterlerin kişisel yaşamlarından daha öndedir. Bu alt türde etkin biçimde yazabilmek için yazarın genel olarak ilgili bilimsel ilkeler konusunda derin bilgi sahibi olması …

Devamını gör »
Heinlein Kapak

Robert A. Heinlein’ın Eserlerinden Uyarlanan Filmler

Unutulmaz bilimkurgu yazarlarının eserlerinden uyarlanan filmleri listelediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde Robert A. Heinlein var. Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke ile birlikte bilimkurgu edebiyatının “Üç Büyük Babası”ndan biri olarak anılan Heinlein, 30’larda başlayıp 88’deki ölümüne dek sürdürdüğü yarım asırlık yazarlık kariyeri boyunca birçok eser verdi. Eserlerinde koyu sağcı eğilimlerini açıkça ortaya koymayı tercih ederek ayrıksı duruşunu hep korudu. Kuşkusuz …

Devamını gör »
Heinlein Kapak

Bilimkurgunun Ölümsüz Kalemi: Robert A. Heinlein

Robert A. Heinlein gibi büyük bir yazarın hayat hikayesini, onun 40 yıllık eşinden okumak ister misiniz? Aşağıda okuyacağınız biyografi, Robert A. Heinlein’ün üçüncü eşi Virginia Heinlein tarafından The Heinlein Journey’ın Temmuz 1999 sayısı için kaleme alınmıştır. 21 Ekim 1948 tarihinde evlenen çift, Robert A. Heinlein’ın 8 Mayıs 1988’deki ölümüne dek 40 yıl boyunca aynı yastığa baş koydu. Virginia Heinlein başarılı …

Devamını gör »

Bir Heinlein Klasiği: Yıldız Gemisi Askerleri

Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers), usta yazar Robert A. Heinlein‘ın en bilinen eserlerinden biridir. Buna rağmen 1959 tarihli kitap, yakın zamana kadar dilimize hiç çevrilmedi. Neyse ki İthaki Yayınları sonunda romanı dilimize kazandırarak bir ilke imza atmayı başardı. Üretildiği günden bu yana, içerdiği politik konular açısından “tartışmalı” unvanını kazanan eser, sık sık da acımasız bir biçimde eleştirildi. Fakat Yıldız Gemisi …

Devamını gör »

Mecha’ların Kısa Tarihi

Mecha Anime, steampunk yada siberpunk gibi bilimkurgunun bir alt dalı olup varlığını genellikle Japon menşeili yapımlarda göstermesiyle diğer dallardan ayrılmaktadır. Mecha türünün ayırt edici özelliği, genellikle yakın gelecekte insanların kendi aralarında ya da çeşitli yaratıklara karşı dev makineler kullanarak yaptığı savaşlara odaklanması, bunu yaparken de insanlığın olası geleceği ile ilgili çeşitli tasvirler yürütmesidir. Voltron ve RoboTech gibi lokalizasyonlar, ülkemizde 80’ler …

Devamını gör »

Yakın Zamanda Hayatımıza Giren Bilimkurgu Öngörüleri

Cebinizde bir bilgisayar var. Yakında sırtınıza Jet-pack takıp gezebileceksiniz. Uzak dünyalara robotlar gönderen trilyon dolarlık bir uzay ajansının teorik olarak ortağısınız. Yani işin özü, aslında zaten gelecekte yaşıyorsunuz. Birçok açıdan baktığımızda böyle bir gelecek kimse tarafından tahayyül bile edilemezdi. Fakat diğer bir sürü icat ve buluş bilimkurgu kitaplarında, filmlerinde ve çizgi romanlarında önceden belirtildi. Dünya dönmeye devam edip zaman aktıkça da bu …

Devamını gör »