Şüphesiz Soğuk Savaş oldukça büyük değişimler getirdi. Kutuplara ayrılan dünya pek çok çekişmeye, çatışmaya sahne oldu. Özellikle postmodernizmin ortaya çıkışı edebiyat ve diğer sanat dallarını da savaşa kattı ve sürece uygun olarak yeniden biçimlendirdi. İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde ve Soğuk Savaş resmi olarak başladığında, bu tesirin ilk dalgası doğal olarak Avrupa’da görüldü. Bunun en önemli kanıtı da aynı zamanda …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: SSCB
En İyi 25 Sovyet Bilimkurgu Filmi
Bu listemizde, SSCB’de çekilmiş olan en önemli bilimkurgu filmlerini inceleyeceğiz. Elbette bu eserleri bir değerlendirme sırasına sokmak oldukça zor bir iş, çünkü zamanın şartları, politik durum ve daha birçok etken filmlerin şekillenmesinde rol oynamış. Yine de derlediğimiz film seçkisinin bilimkurgu türüne en çok etki etmiş, en önemli ve akılda kalan eserleri içerdiğini ümit ediyoruz. Belki artık gittikçe uzayan şu sonbahar …
Devamını gör »Superman’in Komünist Olduğu Alternatif Bir Kurmaca Evren
Bilimkurguda alternatif tarih anlatıları önemli bir yere sahip. “Peki ya öyle değil de şöyle olsaydı” sorusuna bir cevap hükmünde, tarihte nasıl gerçekleştiğini bildiğimiz önemli bir olayın farklı versiyonlarını sunan bu hikâyeler her zaman ilgi çekici birer fikir jimnastiği olmuştur. Akla ilk gelen örnekler arasında elbette Philip K. Dick’in kaleme aldığı ve diziye de aktarılan “Yüksek Şatodaki Adam” bulunmakta. II. Dünya …
Devamını gör »Rus Sinemasının Apollo 13’ü: Salyut-7
Soğuk savaşın etkileri dünya genelinde her daim tartışılmıştır. Öyle ki yaklaşık otuz senedir sona ermesine rağmen halen gündemi meşgul edecek kadar tazeliğini korur. ABD ile SSCB‘nin her alanda rekabet ettiği bu dönemde en önemli mücadele alanı ise kuşkusuz uzaycılık. 1950’li yıllarda Sovyet kozmonotlarının seferleri ile başlayan uzaya seyahat çalışmaları, 20 Temmuz 1969’da Cape Canaveral’dan kalkan Apollo 11’in başarılı bir Ay …
Devamını gör »Vladimir Komarov ve Kahramanlık Üzerine Bir Deneme
“Şeffaf olmak zahmetli bir görevdir; bir meslektir; o eski, çok eski bir görünmez olma rüyasıdır. Ben bir kahraman değilim. Kahramanlar suçludur. Bir tane kahraman yoktur ki üstü başı kan içinde olmasın. Ve kan, bu dünyada görmezden gelinemeyecek tek şeydir. Dünyanın en görünür şeyidir. Her şey yıkıldığında, dünyanın sonu gelip yeryüzü tozla kaplandığında, mutlaka kahramanların kana bulanmış üst başları orada olacaktır.”–Bernard …
Devamını gör »Soğuk Savaşın Buzlarını Çözen Film: Dünyanın Durduğu Gün
19 Kasım 1985, yarım yüzyıla yakın bir süredir devam eden Soğuk Savaş’ın buzlarının erimeye başladığı gün olarak tarihe geçti. ABD lideri Ronald Reagan ve SSCB’nin son lideri Mikhail Gorbachev, o gün İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelip el sıkışarak Soğuk Savaş’a son verecek yolun ilk adımlarını attılar. Peki, bu tarihi buluşmada Reagan’ın Gorbachev’e, olası bir uzaylı saldırısında iki ülkenin aralarındaki …
Devamını gör »Ay’a Gerçekten Gidildi mi?
Tavşanın biri eczaneye girip, “Sizde havuç bulunur mu?” diye sormuş. Eczacı, “Yok,” demiş. Aynı tavşan ertesi gün eczaneye yine girmiş ve “Havuç var mı?” diye sormuş. Eczacı dünkü cevabını yinelemiş ve “Yok!” demiş. Bu diyalog sonraki gün de sürmüş. Dördüncü gün tavşan gene gelmiş ve “Pardon, sizde havuç var mı?” diye sormuş. Eczacının tepesi atmış bu kez, tavşana bir yumruk çakmış …
Devamını gör »Ay’a İlk Ruslar Çıksaydı Ne Olurdu?
Neil Armstrong‘un 1969’da Ay’a ayak basmasıyla uzay yarışını Amerikalılar kazanmıştı. Bu gelişme, Sovyetler’in sekiz yıl önce gerçekleştirdiği ilk uzay yolculuğunu gölgede bıraktı. Peki Ay’a ilk Amerikalılar değil de Sovyetler Birliği gitseydi ne olurdu? Apollo Ay programı 1972’ye kadar devam etti ve bu tarihe kadar 12 astronot Ay’a ayak bastı. Ama Amerikan televizyon kanalları Ay yolculuklarından çabuk sıkıldı. Siyasetçiler de ilgisini …
Devamını gör »Sovyet Bilimkurgusu: Hiç Gelmeyen Gelecek
Bir kadın, dışarıdan modern görünen ama içi gayet sade ve sanatsal şekilde döşenmiş olan bir evde oturmuş, kendisinin insan mı yoksa makine mi olduğu üzerine kafa yoruyordu. Aslında o, araştırma ve gözlem yapması için uzay devriye gemisinin terk ettiği esrarengiz yörünge karakolundan kurtarılmış bir klondu. Kısa zaman içinde ütopik bir projenin tek hayatta kalanı olacaktı. Artık yaşamayan kardeşleri gibi, o da çevresel tahribatlardan dolayı …
Devamını gör »Bir Ölümün Hikayesi: Laika
Sokak köpeği Laika, Dünya çevresinde yörüngeye oturan ve gerçek anlamda uzaya çıkan ilk dünyalı oldu. Fakat bu ünvanın bedelini hayatıyla ödemesi gerekti… Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 4 Ekim 1957 tarihinde Sputnik adlı uyduyu uzaya fırlattı. Dünya’nın çevresinde yörüngeye oturan ilk uyduydu. Yerküreden uzaklığı 230-942 km arasında değişen bir yörüngeye oturmuştu ve bir turunu 96 dakikada tamamlıyordu. Aslında ufacık bir kapsüldü …
Devamını gör »