J. Michael Straczynski, bilimkurgu camiasında Babylon 5 dizisinin yaratıcısı olarak bilinse de aynı zamanda Amerikan çizgi roman piyasasının önde gelen yazarlarından biridir. Hem olay örgüsü hem de üslup olarak şiir gibi çizgi romanlar yazmasıyla tanınır. Ayrıca her serisine bilimkurgu bakış açısıyla yaklaşmıştır. İşte kendisinin mutlaka okumanız gereken 5 çizgi romanı… Rising Stars Yazarın magnum opusu, 1999-2005 yılları arasında 24 sayı …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Spider-Man
Bilimkurgu Alt Türlerinden Esinlenen Süper Kahraman Çizgi Romanları
Çizgi roman yazarlarının çoğu, özellikle Grant Morrison ve Mark Millar gibi ustalar, bilimkurgu tutkunu kimselerdir ve sevdikleri temaları kullanmayı severler. Özellikle ellerinde Batman gibi her yere çekebilecekleri bir kahraman varsa… Zaman Yolculuğu: The Return of Bruce Wayne Batman: The Return of Bruce Wayne, çizgi roman sektörünün muhtemelen en uçuk yazarı ve tutkulu bilimkurgu hayranı olan Grant Morrison’un tartışmalı klasiklerinden biri. …
Devamını gör »Süper Kahramanların Otorite ile Bitmek Bilmeyen Mücadelesi
Edebiyatta en sevilen karakterler genellikle başkaldıranlar, kurallara uymayanlar, mevcut düzeni bozanlardır. Tom Sawyer‘dan beri bu böyledir. Hanım hanımcık kızları veya izci oğlanları kimse önemsemez. Hatta bunu bilen sinemacılar yakın zamanda çocuk kitaplarının küçük hanımefendisi Nancy Drew‘ı kaykaycı, asi bir karaktere dönüştürdüler. Ortaya eğlenceli bir film çıktı o ayrı… Aslında, Nancy yakın zamanlarda çizgi romanlarda da bu yöne kaymıştı ama çizgi …
Devamını gör »Radyasyon Süper Güçler Kazandırabilir mi?
Radyoaktif bir örümceğin ısırması, fazla miktarda gama ışınına maruz kalmak, radyoaktif madde dolu varillerin üzerinize devrilmesi… Hepsini çizgi romanlarda okuyup, filmlerini izledik. Eğer Bruce Wayne ve Tony Stark kadar paranız yoksa veya Clark Kent gibi uzaydan gelmemiş iseniz tüm süper güçlerin kaynağı hep radyasyon olarak gösterildi. Peki günümüzden yaklaşık olarak 120 yıl önce keşfedilen radyasyon süper güçler kazandırabilir mi? İlk …
Devamını gör »Marvel ve Bilimkurgu
Marvel Sinematik Evreni, son yıllardaki süper kahraman çılgınlığının en büyük sebeplerinden olduğu gibi insanları çizgi romanlara da çekti. Bu kültürel etki ve başarının en büyük sebeplerinden biri kaynak materyaldeki abartı kısımları atarak genel izleyicinin ilgisini çekecek bir sunum hazırlamasıdır. Bu taktiğin işe yaradığının en büyük göstergesi Christopher Nolan‘ın Dark Knight üçlemesidir. Serinin ilk iki filmi olabildiğince gerçekçi karakterlerle mümkün olan …
Devamını gör »Çizgi Romancılığın Süper Kahramanı: Stan Lee
1938 yılında süper kahramanın icat edilmesi çizgi roman sektörünü kökünden değiştirdi. Action Comics dergisinin ilk sayısıyla ortaya çıkan Superman yeni bir dünya savaşının eşiğindeki Amerikan halkına umut aşılıyordu. Ardından gelecek pek çok kahraman gibi milliyetçiydi. Yine ardından gelecek olan Captain America gibi bir propaganda ürünüydü ve Amerikan bayrağı renklerinde giyiniyordu. Tabii yaklaşan savaşın etkisiyle gelen milliyetçilik sadece kahramanlarda hissedilmiyordu. Örneğin …
Devamını gör »Bilimkurgu ile Çizgi Romanın Buluşması: Örümcek Adam
“… Ağını fırlatmış, kendini gökdelenin tepesinden boşluğa henüz bırakmıştı ki, hafızasını esir alan karmaşa yeni bir atağa geçti. O ana kadarki tecrübeleriyle olan tüm bağlantısı kesildi ve kendini aşağı uçar halde bulan her insan gibi o da büyük bir dehşete kapılarak haykırdı: ‘Aagh! Ne yapıyorum ben?'” Neyse ki kim olduğunu ve kendini gökdelenin tepesinden aşağı neye güvenerek bıraktığını anımsaması fazla …
Devamını gör »Popüler Kültür İkonları Antik Mısır Sanatıyla Buluşursa
Josh Lane, Eski Mısır’a ve bilimkurguya hayranlık besleyen başarılı bir tasarımcı. Kendisi sırf bu tarz çalışmalara zaman ayırabilmek için düzenli bir işe bile girmiyor. Lane, bu stilde toplam 12 çalışma üretmiş, Marvel çizgiromanlarından Avengers, X-Men ve Örümcek Adam‘ın yanı sıra, bilimkurgunun olmazsa olmaz iki yapıtı Star Trek ile Star Wars‘a da yer verilmiş. Legend of Zelda ve Whedon fanları için …
Devamını gör »