Uyduruyorlar ve biz de en azından bir noktaya kadar uydurduklarını biliyoruz. Bu yüzden tesadüflerden, tuhaflıklardan, aksiyon ve maceradan yoksun olan Gerçek Hayat’la ilgileri yok —savaş anlatıları hariç tabii. Yine aynı nedenle muteber kabul edilmiyorlar. Oysa sanatsal roman daima insan doğasını, yani insanların yatak odası dışındaki giyinik hâllerinde, gözlemlenebilir sosyal koşullar altında nasıl davrandıklarını anlatma iddiasındadır. Ama “tür” romanının derdi başkadır. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Spekülatif Kurgu
Bilimkurguda ve Spekülatif Kurguda İslami Gelenek
Washington Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında çalışmalar yürüten Muhammed Aurangzeb Ahmed, bilimkurgudaki ve spekülatif kurgudaki müslüman geleneğe değindiği yazısına şu soruyla başlıyor: “Görünmez adamların, zaman yolculuğunun, uçan makinelerin ve diğer gezegenlere seyahatlerin yalnızca Avrupalı veya Batılı hayal gücünün ürünleri olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde Bin bir Gece Masalları’ndan (M.S. 8-13. yüzyıllar arasındaki İslami Altın Dönemde derlenen halk masalları topluluğu) bir sayfa …
Devamını gör »Spekülatif Kurgunun Kraliçesi: Margaret Atwood
Margaret Atwood, 18 Kasım 1939’da Ottawa, Kanada’da diyetisyen bir anneyle kendisinde doğa sevgisi uyandıran böcekbilimci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Quebec’te büyüdü ve yazmaya karşı erken yaşta heves gösterdi. 1961 yılında mezun olduğu Toronto Üniversitesi’nde lisans çalışmalarına devam etti. Ertesi yıl Radcliffe’ten yüksek lisansını aldı. Kariyeri boyunca Atwood, ABD’de ve Kanada’daki çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Uluslararası alanda ünü olan …
Devamını gör »