Etiket Arşivleri: Space Opera

the ark

İyi Fikir, Ucuz Prodüksiyon: The Ark

Syfy, düşük bütçeli yapımlarıyla kötü bir üne sahip. Bunca zamandır büyük fikirleri olan, ancak yapımcılar tarafından desteklenmeyen sayısız dizisiyle televizyonda bilimkurgunun bayraktarlığını yaptı. Fikirler tek başına etkili olabilir, hatta uzun süre bir yapımı iptalden de kurtarabilir, ancak günün sonunda kesenin ağzını açmanız ve anlatılan evrenin heybetini seyirciye yansıtmanız gerekir. Ne yazık ki The Ark‘ın da en büyük sorunu tam olarak …

Devamını gör »

Uzayda Geçen Bilimkurgu Animeleri

Space opera ya da dilimizdeki karşılığıyla uzay operası, malumunuz bilimkurgunun en popüler alt türü. Devasa galaktik imparatorluklar, aşırı gelişmiş teknoloji, farklı medeniyetler ve boyundan büyük işler başarması beklenen seçilmiş kişiler… Bunlar bir uzay operasının olmazsa olmazlarıdır ve karakter ilişkilerinin ön planda tutulduğu bir hikayede, en iyi anlatıcılar da kuşkusuz onlardır. Tanıma uygun eserler 1920’li yıllarda pulp magazinlerde (kalitesiz kağıda basılmış …

Devamını gör »

Dune’un Zamanı Aşan Çekiciliği

En ilham verici bilimkurgu hikayelerinden biri olarak kabul edilen Dune, aynı zamanda en çok satan bilimkurgu klasikleri arasına girmiştir. Hem Hugo hem de Nebula ödülü kazanmış az sayıda eserden biridir. Okumamış olsa bile adını duymayan bir bilimkurgu hayranı adeta yoktur. Tüm bu özelliklerine rağmen, popüler kültürde kimi replikler dışında pek varlığı gözükmez. Ama yakında bu durum tersine dönebilir. Arrival ve …

Devamını gör »
defying-gravity

Uzayda Gizem: Defying Gravity

2052 yılında Antares‘in 8 kişilik mürettebatı, görünüşte araştırmalar yapıp insanlığın bilgisini genişletmek için Güneş Sistemi’nin 6 gezegenini kapsayan 7 yıllık bir yolculuğa çıkar. Mürettebata liderlik eden iki emektar astronot Ted Shaw ve Maddux Donner, 10 yıl önce iki kişinin hayatını kaybettiği Mars görevinin de bir parçasıdır. Geri kalan üyeler ise 5 yıllık titiz bir eğitim programıyla mürettebata seçilmişlerdir. Bu çaylakların eğitim döneminde çektikleri …

Devamını gör »
crusade

Yok Oluşa Çare Arayışın Hikayesi: Crusade

Yıl M.S. 2267. Kazanılmış gibi görünse de, savaş aslında kaybedilmiş olabilir. Drakh savaşçılarının şiddetli saldırılarını püskürttükten sonra, Dünya henüz görülmemiş ölçekte bir düşmanla karşılaşmıştır. Eğer tedavisi bulunmazsa, biyogenetik bir salgın gezegendeki tüm canlı yaşamı beş yıl içinde yok edecektir. Gelişmiş teknolojileri araştırması için uzayın derinliklerine bir keşif ekibi yollanır. Bu arkeolojik görevin ev sahipliğini ise, Excalibur adlı uzay gemisi yürütmektedir. Excalibur mürettebatı, İttifak’ın …

Devamını gör »
saga kapak

Yaratıcı Bir Uzay Macerası: Saga

Saga, her bilimkurgu-severin hoşlanacağı bir çizgi roman. Ben normalde farklı uzaylı ırklarının olduğu space-opera türündeki eserleri pek sevmem, ama Saga’ya kesinlikle bayıldım. Marmara Çizgi tarafından yakın zamanda dördüncü cildi dilimize kazandırılan eserin çeviri ve editörlüğü, birkaç çeviri hatası hariç gayet başarılı. En baştan uyarmalıyım ki elimizde ağzı bozuk bir çizgi roman var. Anlatıcımız derdini anlatırken küfretmekten kaçınmadığı gibi, eserin kendisi …

Devamını gör »
space-above-and-beyond

Space: Above and Beyond

Yalnızca tek sezona dayanarak bir seriyi değerlendirmek zordur. Birçok uzun soluklu dizi ilk sezonundan sonra değişmiş, başkalaşmıştır. Genelde ilk sezon dizinin alışma sezonudur. Bu yüzden iptal edilen bir televizyon programının ilk ve tek sezonunu değerlendirmeye çalışmak hiç de kolay olmuyor. Space: Above and Beyond, ilk sezonunda ilginç fikirler ve bölümler içeriyordu. Herhangi bir programın ilk sezonda türünün en güçlüsü olması çok nadirdir. Öğrenilecek kurallar, atılacak adımlar …

Devamını gör »
2001 ve Ötesi

Uzaya Açılan Kapı: 2001 ve Ötesi

1989 yılında, Şükran Yurdagül tarafından derlenip Türkçeleştirilen, 5 yazarlı ve toplamda 9 öyküden oluşan, Engin Yayıncılık’ın yayımladığı bir kitap 2001 ve Ötesi. Zaman yolculuğundan uzay operasına, bilimsel araştırmalardan galaksiye yayılan insanlığa dek geniş bir yelpazeye sahip bu öykülerin her birinin kendi içinde başarılı yanlarının bulunduğunu söylemek mümkün. Alanında en büyük isimlerin toplandığı bu kitabı günümüzde bulmak bir hayli zor olsa …

Devamını gör »
titan a.e.

Gişede Hüsrana Uğrayan Bir Animasyon: Titan A.E.

Titan: After Earth, 2000 yılında 20th Century Fox stüdyosu tarafından hazırlanan bir bilimkurgu animasyon filmidir. O döneme dek neredeyse hiç örneği olmayan sert bilimkurgu ve Space Opera türlerinde bir animasyon olan Titan A.E, aynı zamanda ayrıksı büyüklükte bir prodüksiyondu. Başta sanal kamera tekniğini kullanan ilk film olması amaçlansa da, daha başında bütçenin zorlanacağının farkedilmesi üzerine el çizimi animasyonlara dönüldü ve …

Devamını gör »
killjoys

Uzayda Ödül Avı: Killjoys

Space TV‘nin bilimkurgu dizisi Killjoys, ilginç dünya tasviri, neşeli olay örgüsü ve izleyiciyi kavrayan öyküsüyle izlenmeyi hak eden yapımlardan. Her bölümü derinlikli olaylar ve tehlikelerle dolu olmasının yanı sıra gerekli eğlenceyle de süslü. Dizinin konusunu uzayda dolaşan ödül avcıları oluşturuyor: Geleceğin politik açıdan karma karışık ortamında geçen dizi, RAC adlı tekinsiz bir kuruluş adına çalışan ve kendilerine Killjoy (Oyunbozan) diyen üç …

Devamını gör »