Semantik organizmalar olarak niteleyebileceğim diller için de biyolojik organizmalarda olduğu gibi doğal seçilim ilkeleri işliyor gibi. Bir dil ne kadar yaygınsa, yeni kelimeler üretmek için ne kadar dilbilimsel güce sahipse ve içinde yaşadığı toplumsal şartlardaki değişikliklere ne kadar kolay uyum sağlayabiliyorsa, yaşayakalma ve yeni nesiller tarafından konuşulmaya devam edilme şansı da o kadar fazla oluyor. Her yıl dünyadan silinmeye devam …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sözcük
Bazı Romanların Sözcük Sayıları
İyi kötü yazı yazmaya heveslenmiş herkesin merak ettiği bir soru vardır: Ne uzunlukta yazmalıyım? Esasında, bir romanın ya da öykünün uzunluğu, tam olması gerektiği kadar olmalıdır, bir öykü ya da roman, bitmesi gerektiği yerde bitmeli, gereksiz hiçbir şey barındırmamalıdır içinde. Ben sanatın biraz minimalistini severim, ancak, okurken içimizden “hiç bitmesin” dediğimiz yapıtlar da vardır. Yine de yazar, içgüdüleriyle ayarlamıştır onun …
Devamını gör »Başka Dilde Yok, Türkçede var!
Türkçenin başka dillerde olmayan birçok özelliği vardır. Bunlardan biri de Türkçenin çok zengin bir “devrik cümle” olanağına sahip olmasıdır. Cümlenin ögelerini cümle içinde istediğiniz yere koyabilirsiniz. Oluşan yeni cümle yine anlamlı olmaya devam edecektir. Üstelik cümle yeni anlamlar ve nüanslar kazanacaktır. Çok az dilde vardır bu esneklik. Örnek vermek istiyorum: Son zamanlarda sık sık duyduğumuz bir cümleden seçtim örneğimi: Gerçek …
Devamını gör »