Etiket Arşivleri: Soylent Green

Tükenmişliğin Ahlaki Sonuçları: Soylent Green

Nüfusun arttığı ve kaynakların neredeyse tükenme noktasına ulaştığı yakın gelecekte sıkı yönetim politikalarına geçilmiştir. İçme suyunun ve bitki örtüsünün yok olmaya yüz tutması, çölleşmeyi de beraberinde getirerek ortaya post-apokaliptik bir manzara çıkarmıştır. Dolayısıyla insanlık hem distopya hem de kıyamet sonrası bir çevre ile karşı karşıyadır. Küresel anlamda en büyük yiyecek tedarikçisi hâline gelen Soylent Corporation, deniz suyundaki planktonları işleyerek Soylent …

Devamını gör »
bilimkurgu da kotu sirketler

Bilimkurgu Tarihinin En Kötücül 10 Şirketi

Bilimkurgu, film ve televizyon dünyasındaki en akıl almaz türlerden biri olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun karanlık tarafını sergilemekten de geri durmaz. Bilimkurgunun tanımlayıcı bir bileşeni de her zaman kötücül şirketlerin açgözlülüğü ve de gücü elinde bulunduranların bitmez tükenmez ilerleme arayışıdır. Her şeyi tüketen mega-şirketlerden vicdansız teknoloji devlerine kadar, bilimkurgu dünyası sadece kendi kârlarını düşünen şirketlerle doludur. Servetlerini ister insan …

Devamını gör »
soylent green

Konusu 2022 Yılında Geçen 5 Bilimkurgu Filmi

“Gelecek de bir gün gelecek,” şeklindeki o ünlü sözü mutlaka duymuşsunuzdur. Daha yeni girdiğimiz 2022 yılı, geçmişteki pek çok filmin ve romanın konu aldığı uzak bir gelecekten ibaretti. Peki içinde yaşadığımız bu tuhaf zamanlar, önceki yıllarda nasıl hayal edilmişti dersiniz? Cevap çok da şaşırtıcı değil: Epeyce karamsar ve bugüne kıyasla bir hayli de abartılı. Çin bedduası, “tuhaf zamanlarda yaşayasın” her anlamda günlük …

Devamını gör »
yamyamlik bilimkurgu filmler

Yamyamlık Temalı 10 Bilimkurgu Filmi

Yamyamlık, modern insanın vicdanında yarattığı yıkımın yanı sıra korku, iğrenme ve bulantı gibi olumsuz etkileri tetikleyen tabulardan biri. Bazı aşırı durum ve koşulların etkisiyle zaman zaman yamyamlığa yönelen birey ve gruplar olsa da, inşa ettiğimiz uygarlık içerisinde “olağan” karşılanmadığı bir gerçek. Ancak özündeki bu şok edicilik yüzünden, yamyamlığın öteden beri korku ve gerilim filmlerinde sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Öyle ki Cannibal …

Devamını gör »
otomatik portakal

Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #3

“Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin üçüncü ve son bölümüyle tekrar karşınızdayız. Bu bölümle birlikte toplamda 30 filmlik bir seçkiye imza atmış oluyoruz. Elbette anlatısını görsel efektlere bel bağlamadan aktaran filmleri listelediğimiz bu yazı dizisinin uzatılması ve ele alınan örneklerin çoğaltılması mümkün. Ancak konuya dikkat çekmeyi amaçlayan 30 filmlik bir seçki de yeterince tatminkâr duruyor. Öte yandan …

Devamını gör »

Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış

Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …

Devamını gör »

James Cameron’dan Bilimkurgunun Öyküsü

“James Cameron’dan Bilimkurgunun Öyküsü” (James Cameron’s Story of Science Fiction), AMC TV‘nin “AMC Vizyonerleri” adlı program serisi kapsamında yayımlandı. The Terminator, Avatar gibi birçok klasikleşmiş bilimkurgu filminin yönetmeni Cameron, program boyunca bulabildiği herkesle konuşuyor ve fikir alışverişinde bulunuyor; türün geçmişini, bugününü ve geleceğini masaya yatırıyor. Cameron’un birçok filmi bilimkurgu kategorisinde sınıflandırılıyor ve bu da kuşkusuz yönetmeni tür üzerinde söz sahibi …

Devamını gör »

70’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

70’li yıllar bilimkurgu sinemasının altın dönemlerinden biri. Öyle ki türün efsane mertebesine yükselen birçok filmi bu yıllar içinde çekilmiş, bu yıllar içinde beyaz perdede boy göstermiş. Başlı başına bir sektöre dönüşen Star Wars (1977), ürkütücü bir Ridley Scott şaheseri Alien (1979), Mel Gibson’la ruh bulan Mad Max (1979), Jack Finney’in romanından uyarlanan Invasion of the Body Snatchers (1978), Steven Spielberg imzalı klasik UFO filmi Close …

Devamını gör »

Başka Bir Gezegene Giden Astronotun Yediği, Tadı Portakala Benzeyen Meyve

Bartın’da ilkokulda okurken bir bahar günü sınıf arkadaşlarımla pikniğe gitmiştik. Yanımızda getirdiklerimizi yeni yemeğe başlamıştık ki birden hava karardı ve sağanak yağmur başladı. Piknik alanı evime otuz dakikalık yürüyüş mesafesindeydi. Dönerken o kadar çok yağmur yedim ki, üstümdeki hırkam su nedeniyle ayaklarıma kadar uzadı. Parmak uçlarım pörsümüş, ayakkabılarım su dolmuştu. Eve girdiğimde annem hemen şofbeni yaktı. Yıkandım ve kuru giysiler …

Devamını gör »

Bir Roman, Bir Uyarlama: Soylent Green

Soylent Green adlı 1973 yapımı filmimiz, Harry Harrison tarafından kaleme alınmış Make Room! Make Room! (Yer Açın! Yer Açın!, Metis Yayınları) adlı Nebula ödüllü bilimkurgu romanından uyarlanmış. Film 2022 yılında geçiyor. Nüfus aşırı derece artmış. Kaynaklar kısıtlıdan da kısıtlı. İnsanlar aç, şebekelerde su yok. Duş almak nedir bilmiyorlar. Buna rağmen tel örgüler ve güvenlik görevlileri ile korunan son derece lüks …

Devamını gör »