Etiket Arşivleri: Sonsuzluğun Sonu

zaman yolculugu

Mutlaka Okunması Gereken 5 Zamanda Yolculuk Romanı

Gerek bilimkurgu edebiyatının gerekse de edebiyattan beslenen bilimkurgu sinemasının en yaygın olarak kullandığı temalardan biri “zamanda yolculuk”tur. Bir zaman makinesi eşliğinde geçmişe ve geleceğe gitmenin mümkün olduğu bu kurgularda, işin içine zaman paradoksları da girdiğinde okuması ve izlemesi bir hayli keyifli olduğunu söylemek mümkün. İlk olarak 1887 yılında İspanyol yazar Enrique Gaspar tarafından “El Anacronopete” isimli öyküde görücüye çıkan zaman …

Devamını gör »
arrival kapak

Arrival’ın Ardındaki Bilime Bir Bakış

Eğer bir gün uzaylılarla temas kurarsak onlara soracak gerçekten birkaç ciddi sorumuz olacak. Örneğin, “Buraya nasıl geldiniz?” ya da “Bizi nasıl buldunuz?” gibi. Bunlar hiç de basit sorular değil. Hız sınırı olan bir evrende yaşıyoruz. Hiçbir şey ışıktan hızlı gidemiyor. Uzay gemileri ışık hızına ulaşsa bile evrendeki büyük mesafeleri aşmak yine de olanaksız görünüyor. Arrival’ın uzaylıları Dünya’ya gelebilmek için ışık …

Devamını gör »
looper

Zaman Yolcusu Kendiyle Karşılaşınca

Zamanda yolculuk kavramı, bilimkurgunun en zorlu fikir jimnastiği imkanı sunan alt dallarından birini oluşturur. Her şeyden önce hakkında en az fiziksel, matematiksel ve uzaybilimsel veriye, deneye ve kanıta sahip olduğumuz konulardan biridir bu. Dünya bilimkurgu tarihinde zamanda yolculuk konusunun ilk işlendiği “L’An 2440” (Louis-Sebastien Mercier, 1771) adlı eserden beri çeşitli yazar ve senaristler, somut veri açığını teorilerle doldurmak zorunda kalmışlardır. …

Devamını gör »

Asimov’un Okunması Gereken Kitapları

500’den fazla eseriyle Isaac Asimov, kuşkusuz bilimkurgunun babası. Sık sık bilgisayarlardan korkmadığını söyleyen usta yazar, aslında bilgisayarların yokluğundan korkuyordu. Onun hayal dünyası, gelecek hakkında isabetli tahminlerle doluydu. Bir söyleşisinde Asimov, “Bilimsel çalışmalarda beni en çok heyecanlandıran şey, ‘buldum,’ cümlesi değil, ‘burada çok tuhaf bir şey görüyorum’ cümlesidir,” der. Diğer yandan, dünya çapında üstün zekâlıları desteklemek için faaliyet gösteren MENSA Topluluğu’nun …

Devamını gör »
Asimov

Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset

“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …

Devamını gör »

Hayatı ve Yapıtlarıyla Isaac Asimov

2 Ocak 1920 tarihinde Rusya’nın Petrovichi kenti, ileride “Bilimkurgunun Babası” unvanıyla anılacak bir erkek çocuğun doğumuna sahne olur. Henüz birkaç yıl önce yaşanan Kızıl Devrim’in ateşi, Rusya’yı her anlamda kaçınılmaz bir değişim ve dönüşümün beşiği hâline getirir. Anna Rachel ve Judah Azimov çifti, böyle bir manzarada dünyaya gelen çocuklarına Isaak adını koyar. Ancak Isaak’ın Rusya’daki hayatı pek uzun sürmez. Aile, …

Devamını gör »

Asimov’dan Zamana Bir Dokunuş: Sonsuzluğun Sonu

Dilimize üç farklı yayınevi tarafından çevrilen (Sonsuzluğun Sonu, Cep Kitapları, Evrenin Çanları, Altın Kitaplar, Sonsuzluğun Sonu, MonokL) The End of Eternity, Isaac Asimov’un zaman düzenlemesi ve değişen gerçeklikler üzerine kaleme aldığı nadide eserlerinden biri. Bu eseri çok daha anlamlı ve önemli kılan özelliği ise Vakıf Serisi‘nin kurucu kitapları arasında yer alması. Ancak bu durumu, “Vakıf Serisi’ne başlanmadan evvel mutlaka okunmalı” şeklinde …

Devamını gör »

Isaac Asimov Kitapları Hangi Sırayla Okunmalı?

Bildiğiniz üzere Asimov, aldığı bir kararla Vakıf Serisi ile Robot Serisi’ni birleştirmiştir. Haliyle bu iki serinin birleşmesi kompleks bir kurgu ve evren yaratmıştır. Sırf bu karmaşa yüzünden çoğu kişi Asimov kitaplarını hangi sıraya göre okuması gerektiğini bilmez ve çeşitli görüşler arasında ikilemde kalır. Kronolojik sıraya göre mi okunmalıdır, yoksa üretim tarihleri mi baz alınmalıdır? Öncelikle Star Wars’a bile The Phantom Menace …

Devamını gör »