Bu özel dosya, yabancı bilimkurgu yazarlarının ülkemizde yayımlanmış antolojilerini tanıtmak ve çeşitli yazarları tek kitapta okumaktan hoşlananlara seçenekler sunmak için hazırlanmıştır. Günümüzde, türün dev yazarlarını bir araya getiren antolojilerle pek fazla karşılaşamasak da geçmişte kayda değer üretimlere imza atıldığını söyleyebiliriz. Elbette bu rakamlar da tatmin edici değil; ama en azından bir şeyler yapıldığını görmek güzel. Baştan belirtelim ki bu dosyada yer verilen …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Son Soru
Asimov’dan 7 Öykü
Isaac Asimov için ne desek, ne yazsak az kalır. O, kütüphanelerin büyülü yerler olduğunu çocuk yaşta keşfetmiş bir kitapkurdu. Öyküleri henüz yirmi yaşına gelmeden dergilerde yer bulmaya başlamış bir öykücü. Bilimkurgu edebiyatının gidişatını değiştirmiş büyük bir usta. Yazdıklarıyla olduğu kadar, konuşmalarıyla da insanları etkileyen bir eğitimci. Aklınıza gelecek her konuda eser vermiş üretken bir kişi. Yazmanın kendisi için nefes almaktan …
Devamını gör »Kurgudan İnanca: Din ve Bilimkurgu
“Bilimkurgunun ruhanilik barındırmadığı açıktır. Buna rağmen birçok bilimkurgu eserinin ana teması dindir. Edebiyatta olsun, ekranda olsun iyi seviyeli bir bilimkurgu özellikle dinle ilgilenir.” –Benedikt Schulz Darth Vader, “Bir gezegeni yok edebilme yeteneği, gücün verdiği yetenek ile karşılaştırılamaz,” der. Belki de Star Wars’u bu kadar popüler yapan, ruhani bir merkezi olması ve konuların bunun etrafında dönüp durmasıdır, kim bilir? Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden …
Devamını gör »Bilimkurguda Tanrı Figürleri
“Bir kez bilincin üzerine yükseldi mi, geleneksel dinin tanrısı yalnızca bilimkurgu kaynakları tarafından temsil edilebilecek bir çeşit bulut haline gelir.” – Harold Bloom Arthur C. Clarke‘ın Çocukluğun Sonu adlı romanının bir yerinde “insanlık tanrılarından vazgeçti” ifadesi yer alır. Fakat aynı romanda bu kayıptan sonra dünyanın egemenliğini devralan iyi niyetli uzaylılar da Üst Zihin (Overmind) adını verdikleri ve gezegenden gezegene atlayarak gelişmiş …
Devamını gör »Son Soru | Isaac Asimov (Kısa Öykü)
Son soru, ilk kez 21 Mayıs 2061’de, insanlık ışığa henüz yeni adım attığında soruldu. Sorulma nedeni beş dolarlık bir bahisti. Şöyle oldu: Alexander Adell ve Bertram Lupov, Multivac‘ın iki sadık teknisyeniydi. Dev bilgisayarın soğuk, tıkırdayan, ışıkları yanıp sönen yüzünün arkasında ne olduğunu bir insan ne kadar bilebilirse, onlar da o kadarını biliyordu. Hiç olmazsa artık tek bir insanın bütününü asla …
Devamını gör »Fütüristik Bir Öykü Derlemesi: Son Soru
Sadece bilimkurgu türünde roman ve öyküler yayımlamak amacıyla yola çıkan Ve Yayınları‘nın (keşke hala yayın hayatına devam ediyor olsaydı) önemli bilimkurgu yazarlarını bir araya getirdiği derlemelerden ilki “Son Soru“. Yayınevi sözünü tutup ardından “Kanatların Olmasın” adında bir öykü seçkisi daha yayımlıyor. Bu kitaplara ek olarak Frederik Pohl‘un Sarhoş Adımları isimli eseri de yine basılan bir diğer bilimkurgu eseri. Ve Yayınları’nın …
Devamını gör »Kişisel Bilgisayarlar ve Yapay Zekalar
Michael Fassbender’ın oynadığı “Steve Jobs” filminin başında ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın bilgisayarın geleceği üzerine bir sohbeti var. Onun öngörüsüne göre her evde bilgisayar değil, merkezi bilgisayarla iletişim halinde bir konsül olacak. Yani konsül vasıtasıyla, merkezi bir bilgisayarla irtibat halinde olup, ona soru sorabilecek veya bilgi alabileceksiniz. Bilimkurgunun altın çağından bir diğer isim Isaac Asimov’un gelecek öngörüsü de kişisel bilgisayarları …
Devamını gör »