Etiket Arşivleri: Son Cephede Şafak

Türk Bilimkurgusunun Kadın Silahşoru: Özlem Kurdoğlu

özlem kurdoğlu kapak

90’lı yıllar, Türkiye’de bilimkurgu edebiyatının ciddi anlamda varlık sahası bulabildiği bir dönem olarak tarihe geçti. Atılgan dergisinin yayın hayatına başlaması, içinde Müfit Özdeş‘in de bulunduğu Metis Bilimkurgu Serisi‘nin okurla buluşması gibi gelişmeler, bu sürecin en dikkat çekici örnekleri arasında gösterilebilir. Kuşkusuz dönemin öne çıkan isimlerinden biri de Özlem Kurdoğlu‘ydu. İlk öyküsü Atılgan dergisinde yayımlanan Kurdoğlu, 1996 yılından itibaren aynı dergide …

Devamını gör »

Bilimkurguda Eleştirinin İncileri

eleştiri kapak

Eleştiri denen silahın ülkemizde ne denli kötüye kullanılabildiğini yaşamımın oldukça erken bir döneminde fark etmiştim… Oturup bu konu üzerine bir yazı yazdığımı bile hatırlıyorum. “Eleştirmenlik ciddiyet ve özen ister,” diye girmiştim lafa. “Başkalarının ürettikleri üzerinde üzerinde fikir yürütme iddiasındaki kişi, her şeyden önce iddiacılığının sorumluluğunu taşımak zorundadır.” O sıralarda durum gerçekten trajikomik düzeylere ulaşmıştı. Sözcük anlamıyla aslında hem pozitif, hem de …

Devamını gör »

Bilimkurgu ve Fantastikte Evren Tasarımı

evren tasarımı

İlk Asimov‘uma ilkokulu bitirmek üzereyken, sınıf kitaplığında rastlamıştım. Altın Kitaplar Yayınevi’nden, “Güneşin Tanrıları” adında bir kitaptı. Onu bir solukta okuduktan sonra, serinin devamı olduğunu fark ettim. Hepsini okudum. Ben okudukça yenileri geldi.. Asimov usta henüz hayattaydı; yazdıkça yazıyor, döktürdükçe döktürüyordu. Üniversiteyi bitirdiğimde, maestronun serisi artık yirmi bin yıllık galaksi tarihini anlatan muazzam bir evren tasarımı haline gelmişti. Dünyanın kolonileşme öncesi …

Devamını gör »