İnsanların vahşete yatkınlığı, vahşi primatlardan aldığımız evrimsel mirasın bir sonucu olabilir! Antropologlar ve diğer bilim insanları, yüzyıllardır neden insanların birbirlerini öldürmeye bu kadar meraklı olduğunu soruyor. Peki, evrimsel anlamda bunun bir açıklaması olabilir mi? Yapılan bir araştırmaya göre, bu kadar agresif olmamızın nedeni evrimsel açıdan şiddete meyilli bir taksonomik daldan türleşmemiz. Balinalar nadiren şiddete başvurur. Aynı şekilde yarasalar ve tavşanlar …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Şiddet
Splatterpunk, Postal 2 ve Bilimkurgu
Splatterpunk, vahşetin bilimkurguya en çok yaklaştığı nokta sayılır. Diğer onlarca punk türünden farkı, bilimkurgudan ziyade korku edebiyatının bir alt türü olarak kabul edilmesi. Lakin bu, bilimkurgu ile tamamıyla alakasız olduğunu göstermiyor. Splatterpunk kitapları, adeta birer bizarro kurgu gibidir. Amaçları okuyucunun adeta midesini bulandırmak ve yerleşik kültüre saldırmaktır. Tahmin edebileceğiniz üzere bu akım 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Artık alışılageldik korku edebiyatından …
Devamını gör »Lütfen Bu Yazıyı Okumayın
Başlıkta açıkça belirtiliyordu bu yazıyı okumaman gerektiği. Ama merakına engel olamayıp linki tıkladın. Baştan söylemeliyim, bu yazıyı okumak sana hiçbir şey kazandırmayacak. 2 boyutlu düzlemde sıralanmış kelimeler, cümleleri oluşturacak. Ve o kelimelerden bir anlam çıkarmaya çalışacaksın, boş bir uğraş olmalı bu. Bu satırlar keyifli bir gün geçirmeni sağlamayacak, sana ilham vermeyecek ya da seni daha iyi bir insan yapmayacak. Bu …
Devamını gör »Otomatik Portakal’da Kara Mizah ve Şiddet
Otomatik Portakal filmi (A Clockwork Orange) 1962 yılında aynı isimle Anthony Burgess tarafından yazılan romanın ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanmasıyla dünya çapında büyük bir üne kavuşur. Çoğu kez şoke edici ve rahatsızlık verici bir yapıt olarak tanınan Otomatik Portakal, distopya türünde bir klasik olmayı başarmıştır. Eser, şiddetten özgür iradeye, insan doğasından ahlak ve otoriter devlet yapısına kadar pek …
Devamını gör »