Etiket Arşivleri: Sibernetik

Yitik Bir Siber Ütopya: Sovyet İnternetine Ne Oldu?

Günümüzde bilgisayar teknolojilerini, Pentagon’un desteği sayesinde kapitalizmin yarattığı bir ürün olarak görmek yaygın olsa da, işin aslı 1960’ların Sovyetler Birliğinde (SSCB) bilgisayarları “komünizmin makineleri” olarak gören ve kendilerine ait bir küresel enformasyon ağı vizyonu ortaya koyabilmiş bazı bilim insanları ve mühendisler mevcuttu. İranlı sanatçı Bahar Noorizadeh (Nurizade) (1), “After Scarcity” (Kıtlıktan Sonra) adlı bilimkurgu video projesinde (2) 1950ler-1980lerin Sovyet sibernetikçilerinin …

Devamını gör »
androidler elektrikli koyun dusler mi

Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?

Bilimkurgunun paranoyak dâhilerinden Philip K. Dick’in 1968’de yayımlanan “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” (Do Androids Dream of Electric Sheep) adlı romanı için, çağdaş bilimkurgu edebiyatının en önemli eserlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kitabın Türkçede Kavram Yayınları’nın artık ancak sahaflarda bulunabilen eski ve 6:45 Yayınları’nın güncel olmak üzere iki çevirisi mevcut. Güncel sürümde yoğun olarak eleştirilen çeviri hatalarından ötürü Kavram …

Devamını gör »
olumsuz

Ölümsüzlüğün 5 Bilimsel Yöntemi

Bilimin insanları ölümsüz yapacağı zamanlar sanıldığı kadar uzak olmayabilir. İnsan vücudunu ve aklını uzun süre çalışır kılmanın birçok farklı yolu var ve bu konu üzerine deneyler yapılmaya devam ediyor. İşte en çok ümit veren beş teknik: Genlerin Hâlihazırda Yapabildiği Şeylerin Kilidini Çözmek Sizi bir vampir kadar uzun yaşamaktan alıkoyan tek şey telomeraz adı verilen bir enzim. Eğer milyonlarca yıl boyunca …

Devamını gör »
Ray Kurzweil

Google Yöneticisi Ray Kurzweil: Tekillik 2029 Yılında Gerçekleşecek

Google’ın mühendislik müdürü Ray Kurzweil, isabetli tahmin listesi kabarık olan ünlü bir futurist. Doksanlı yılların başından bu yana yaptığı 147 tahminde %87’lik bir isabet oranına sahip. Geçtiğimiz günlerde, Texas, Austin’de yapılan SXSW konferansında yeni bir tahminde bulundu: “Teknolojik tekillik gelecek 30 yıl içerisinde gerçekleşecek…” Kurzweil’in açıklaması şu şekilde; “Tahminime göre 2029 yılında yapay zeka, Turing testini geçebilecek üstünlüğe ulaşarak insanla aynı zeka …

Devamını gör »
neuromancer

Bir Siberpunk Başyapıtı: Neuromancer

Günümüzde bilgisayar ve sanal gerçeklik temalı bir film veya öykü ile karşılaşsanız, muhtemelen bunun çok sık işlenen bayat bir konu olduğunu düşünürsünüz. Ancak bugün bildiğimiz bilgisayarların gelişmeye yeni yeni başladığı 1984 yılında bilgisayar destekli sanal gerçeklik, bilgisayar korsanları ve sibernetik hakkında bir roman yazmak ve roman ile bilimkurgu edebiyatının en prestijli üç ödülüne layık görülmek sadece William Gibson gibi bir yazarın …

Devamını gör »
cylon

Battlestar Galactica’nın Robotik Uygarlığı: Cylonlar

Cylonlar insanlar tarafından yaratılmıştı… Başkaldırdılar… Evrim geçirdiler… Birçok kopyaları ve bir planları var… Cylonlar (Cybernetic Lifeform Node), 12 Koloni insanları tarafından yaratılan ve duyarlı makinelerden oluşan bir türdür. Çeşitli formları mevcuttur. Bazıları görünüş ve fonksiyon olarak mekanik, diğerleri ise tamamen insansıdır ve insan mimiklerini bile taklit edebilmektedirler. Cylonlar, 12 Dünyanın düşmesinden yaklaşık altmış yıl önce, Doktor Daniel Graystone ve Graystone …

Devamını gör »

Evrime ve Evrenin Oluşumuna Dair: Kozmokomik Öyküler

“Ben hala iskelete bakıyordum, babaya, kardeşe, benimle aynı olana, hatta kendi kendime; etleri soyulmuş kemiklerime, kayaya gömülmüş çizgilerime, varolmuş olduğumuz ve artık olamadığımız o her şeye, hükümranlığımıza, suçlarımıza, mahvoluşumuza bakıyordum.” Italo Calvino, 1923 Küba doğumlu İtalyan gazeteci, roman, kısa öykü ve deneme yazarı. Ziraat fakültesinde eğitim görmekteyken anti-faşist yazarların eserlerini okurken aynı zamanda Max Planck, Heisenberg ve Einstein’ın fizik çalışmalarına …

Devamını gör »
Geleceğin Tarihçesi Güneş Sistemi Savaşları

Geleceğin Tarihçesi: Güneş Sistemi Savaşları

Geleceğin dünyasında insanlığın düşmanı uzaylılar değil, kendi torunları olacak. Güneş sistemine yayılmış, koloni etmiş, değişmiş torunlar… Onlar kendilerini büyük ihtimalle insan olarak tanımlamayacaklardır. Eğer fiziksel görünüşlerinde çok büyük değişiklik olmazsa, insan olsalar bile Dünyalı olmayacaklar. Onlar kendilerine Aylı, Marslı, Asteroidli, Venüslü, Merkürlü v.b…diyecekler. Ve politik, ekonomik çatışmalar söz konusu olduğunda insanlığın ana gezegeni Dünya her zaman tehdit ve düşman olacaktır. …

Devamını gör »

Yanıt | Fredric Brown (Kısa Öykü)

Dwan Ev, tören eşliğinde son bağlantıyı yapıyordu. Bir düzine kadar kamera onu izliyor ve bitmek üzere olan işlemin görüntülerini evrene yayıyordu. İşini tamamlayan Dwan Ev doğruldu ve Dwar Reyn’e başıyla “tamam” işareti verip, indirildiğinde bağlantıyı sağlayacak kolun önüne geçti. Bu kol meskûn doksan altı milyar gezegendeki devasa bilgisayarları tek bir beyin hâline getirecek ve bu muazzam sibernetik beyin evrenin dört …

Devamını gör »