Uzay, tabiri caizse hakkında çok az şey bildiğimiz bir yer. Zira boyutunu düşündüğümüzde, bizi orada nelerin beklediğini ve bildiklerimizin bütünün ne kadar küçük bir parçası olduğunu daha iyi anlıyoruz. İlk insanların yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i görmek için başını yukarı çevirdiği andan Mars’a uzay aracı indirmeye kadar geçen süreçte nice buluş yapıldı. Mars’ta su olduğuna dair kanıtların bulunması, kara deliklerin ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Ses
Uzayın Sesleri: Diğer Dünyalara Sonik Bir Macera
Esen rüzgârlar, ormandan yükselen uğultular, gök gürültüleri, dalgaların sahile vuruşu, yağan yağmurun yeryüzüne düşüşü, dinlediğimiz şarkılar ve daha nicesi… Gezegenimizin bu tanıdık sesleri tarafından çepeçevre kuşatılmış durumdayız. Dünya sakinleri olarak ses bizler için yaşamsal bir öneme sahip. Onun sayesinde iletişim kurabiliyor, çevremizi tanıyabiliyor, olası tehditlere karşı kendimizi koruyabiliyoruz. Peki ya diğer dünyaların sesleri nasıldır hiç düşündünüz mü? Şunu unutmamalıyız ki, …
Devamını gör »Filmler Sebebiyle Muhtemelen İnandığınız 15 Bilimsel Mit
İnternetin icadından önce insanlar bilimi filmlerden ve kitaplardan öğrenmekteydi. Filmlerin çekici olmak adına yarattıkları mitler ise ne yazık ki günümüzde halen bilimsel gerçeklermiş gibi sanılmaktadır. Burada, bu mitlerden bazılarını derleyip çürüteceğiz. Başlamadan önce uyaralım: günümüzde burada bahsettiğimiz bazı mitleri gerçek kılmaya çabalayan çalışmalar yürütülmekte olabilir. Ancak bunlar, filmlerde gözüktüğü kadar gelişmiş vaziyette değiller veya hiç yoklar. Bu sebeple burada yer …
Devamını gör »Şşşşş: A Quiet Place
Wall-E‘nin başındaki sessiz filmimsi bölüme biraz gerilim eklerseniz bu filmin genel havasını elde edebilirsiniz. Aynı zamanda baş rolde oynayan John Krasinski‘nin yönettiği film genel kanının aksine bir korku filmi değil, bilimkurgu ve gerilim unsurlarını arka planda kullanan bir deneysel film. Çok az diyaloğa yer veren film yarattığı dünyayı tanıtmaya ihtiyaç duymuyor, bunun yerine beş kişilik bir aileye odaklanıyor. Bu sebeple …
Devamını gör »Dünyanın En Gürültücü Balığı: Cynoscion othonopterus
Bilimsel adları Cynoscion othonopterus olan bu balıkların çıkardıkları sese oranla cüsseleri çok ufak. 10 santimetrelik boylarıyla Kuzey Kaliforniya Körfezinde yaşıyorlar. Çiftleşme zamanları olan Nisan ayında çıkardıkları seslerse dillere destan. Hatta balıkçılar bu gürültüyü su üstünden bile duyabiliyor. Toplamda 20 bin kilometrekarelik bir yaşam alanına sahipler ve aşırı avlanmadan dolayı soyu tükenmek üzere olan hayvanlar sıralamasında kırmızı listedeler. Kızgınlık döneminde aşırı …
Devamını gör »Uzayda Ses Yayılır!
Çoğu kişinin bildiği gibi sesin yayılması için moleküllerin titreşmesi gerekir. Uzay da bir vakum ortam olduğu için herhangi bir “ses yayılamaz” demek, %100 doğru değildir. Zira uzay tamamen boşluk değildir. Evet, büyük bir bölümü öyledir ama binlerce ışık yılı boyutundaki büyük miktarda gaz ve toz bulutunun yayıldığı yapılar da mevcuttur. Örneğin 9.800 ışık yılı büyüklüğündeki Smith’s Cloud (Smith Bulutsusu) gibi… Bu …
Devamını gör »Ses Dalgaları ile Maddeleri Yönetmek
İnsanlar neden hala warp sürücüsünü tasarlamadığımız için yakınıyor olabilirler; ancak diğer yandan bir başka buluş bilimkurgudan bilime geçişini tamamladı. Konuya geçmeden önce iki cümle ile sesi tamanımlamamız gerekirse ses, temelde periyodik basınç değişimidir. Bir maddedeki moleküllerin titreşerek oluşturduğu enerjiye denir. İngiltere’de bilim insanları sadece ses dalgaları kullanarak küçük objeleri manipüle edebilen ilk sonik taşıyıcıyı tasarladı. Tasarlanan makine, yüksek perdeli ve yüksek yoğunluklu …
Devamını gör »