Etiket Arşivleri: Sert Bilimkurgu

sert vs hafif bilimkurgu

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

Gerçekçiliği ile Eğiten 8 Bilimkurgu Animesi

Cowboy Bebop, Stein’s Gate, Code Geas ve hatta One Punch Man gibi bilimkurgu temalı ya da bilimkurgu öğesi barındıran yapımlar ‘tüm zamanların en iyi bilimkurgu animeleri’ listelerinde her zaman kendilerine yer bulur. Ancak söz konusu gerçek bilime dayanan yapımlar olunca bu tarz listelerde onlara rastlamak pek mümkün değil. Popülerlik savaşında geri durduklarından ve fantastik öğelere ya yer vermediklerinden ya da …

Devamını gör »
post-apocalyptic

Sert Bilimkurguda Savaş Sonrası Ekolojisi

Sert bilimkurgu (Hard Sci-Fi), 60’lardan önce genellikle ekolojik kaygılar ile ilgili konularla pek ilişkilendirilmez. Bu dönemin sert bilimkurgu eserlerini inceleyen araştırmacıların çoğu, ekolojiyi görmezden geldi ya da dünyaların inşasında kullanılması pratik olmayan bir şey olarak bir kenara itti. Kurgusal dünyaların yaratılmasında belirli bilimsel ilkelerin nasıl dikkate alındığına dair ayrıntılı bir inceleme sunan David Samuelson‘un Tahmin Modları: Sert Bilimkurgu Formülleri kitabı, …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgunun Sıra Dışı Kalemi: Larry Niven

Laurance van Cott Niven ya da daha çok bilinen adıyla Larry Niven 1938 yılında Los Angeles’ta doğdu. Kendisinin 5 Hugo, 2 Nebula, 4 Locus ödülü var. Dahası bu ödüllere onlarca kez aday gösterildi. Sert bilimkurgu diye tabir edilen türde kalem oynattı. Hatta türün belkemiğini oluşturanlardan biri olduğu bile söylenebilir. 1962’de Washburn Üniversitesi’nden mezun oldu. Daha sonra UCLA’da matematik eğitimine devam …

Devamını gör »

David Walton’ın Kuantum Romanları: Süperpoze, Süpersimetri

Bilimsel konuları kavraması basit düzeyde anlatmak ustalık gerektiren bir meziyettir. Yakın geçmişin en renkli bilim insanlarından biri olan Richard Feynman, öğrenmeyi kolaylaştırmak için uyguladığı yöntemlerle fiziği anlaşılır hale getirmeyi amaçlamış ve bu çabasıyla haklı bir ün daha kazanmıştır. Herkesin öğrenme tarzı kendine özgü olsa da genel anlamda bir bahsi aydınlatmak için açık ve anlaşılır bir dil kullanmak, doğru analojiler kurmak …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgudan 5 Teknoloji

Sert bilimkurgu ya da  Batı’daki adıyla “hard sci-fi“, bilimkurgunun yaygın alt türlerinden biri. Sert bilimkurguda karakterlerden çok düşünceler ön plandadır. Olay örgüsünün merkezinde gerçekçi, bilimsel ve teknolojik unsurlar yer alır. Örneğin öykünüz bir Ay kolonisinde geçiyorsa, teknolojik konular karakterlerin kişisel yaşamlarından daha öndedir. Bu alt türde etkin biçimde yazabilmek için yazarın genel olarak ilgili bilimsel ilkeler konusunda derin bilgi sahibi olması …

Devamını gör »
bilimkurgu alt türleri

Bilimkurgunun Alt Türleri

Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …

Devamını gör »
marsli

Marslı Romanı Üzerinden Bir Bilimkurgu Sorgulaması

Başlamadan önce bir şeyi açıklığa kavuşturalım: Andy Weir saygı duyulacak bir yazar, The Martian (Marslı) da okuru kendine bağlayan, saygı duyulması gereken bir roman. Yazılma sürecinde büyük emek harcandığı belli. Ama bu eser, bir gerilim ve macera olarak başarılıdır. Bir bilimkurgu olarak başarılı değildir. Binaenaleyh, The Martian bir bilimkurgu romanı değildir! İlginç geliyor, değil mi? Oysa ki bahsettiğimiz The Martian, “sert bilimkurgunun doruk …

Devamını gör »