Etiket Arşivleri: Senaryo

Uzay Operasının Kraliçesi: Leigh Brackett

Çok küçükken babasını kaybeden Leigh Brackett, 7 Aralık 1915’te Kaliforniya’da doğdu ve büyüdü. Santa Monica’da özel bir kız okuluna gitti; tiyatro ve yazarlığa bu dönemde ilgi duymaya başladı. 1946’da yine bir bilimkurgu yazarı olan Edmond Moore Hamilton (21 Ekim 1904 – 1 Şubat 1977) ile evlendi. Düğünlerinde sağdıçları, yakın arkadaşları ve bir başka LASFS üyesi olan Ray Bradbury’ydi. 1977’de eşini …

Devamını gör »

Matrix ve Terminator: Doğru Formülü Bulmak

The-matrix-Terminator

Yeniden çevrim filmlere imza atmak ya da uzun zaman önce bitirilmiş bir seriye devam etmek her zaman yapım şirketlerinin para hırsı dolayısıyla olmayabiliyor. Örneğin 2008 yılında Steven Spielberg, Indiana Jones filmlerinin dördüncüsünü hayranlarından gelen yoğun istekler sonucunda çektiğini beyan etmişti. Giderek ilerleyen görsel efekt teknolojisi ile yeni nesil bir Indiana Jones filminin muhteşem olacağını düşünen serinin hayranları, Spielberg’e her fırsatta dördüncü bir …

Devamını gör »

Black Mirror: Bandersnatch’in Türkçe Senaryo Haritası

28 Aralık, Cuma sabahının erken saatlerinde Netflix, günler boyu izleyenleri dumur edecek, biraz asabileştirecek, azıcık hırçınlaştıracak, çokça nostaljiye sürükleyecek meşhur bir projeyi yayımladı. Charlie Brooker’ın teknolojik-distopya serisi Black Mirror’un yeni bölümüydü bu. Bandersnatch… Bu bahsettiğimiz bölümün önemi büyük. Belki de televizyonculuk yeni bir çağa giriyor. Bu da ne demek şimdi? Artık televizyonlarımız interaktif bir hâle geliyor belki de. Aslında interaktif …

Devamını gör »

Neden “Ciddi Ciddi” Bilimkurgu Filmi Yap(a)mıyoruz?

“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …

Devamını gör »

Bir Öyküyü “Değer” Kılan Unsur

sinema ve edebiyat

Daha genç zamanlarımda hayatında dizi/kitap izleyen değil, tersine kitaplardan dizilerden hayatı takip eden biriydim. Meğer ne özdeşleşirmişim beğendiğim karakterlerle; soluksuzca okur ve izlerdim. Aldığım nefes gibiydiler, benim için hayatın en yaşanılası bölümünü oluştururlardı. Sonra bir gün geldi ki etkileyici bulduğum, takip etmekten keyif aldığım ürünlere gittikçe daha seyrek rastladığımı ayrımsadım. Ortalık bana hitap etmeyen, ama etraftaki kalabalıkların kendince nedenlerle bayıldığı …

Devamını gör »