Etiket Arşivleri: Semih Kaplanoğlu

Yeni Dalga Türk Sineması

Yeni Dalga

Türk sinemasının geçmişteki ve günümüzdeki örneklerine baktığımızda, sinemamızda dram ve melodram türünün -bir dönem- komediden daha ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Yeşilçam sinemasında 50’lerden 90’lı yıllara kadar, ağırlıklı olarak zengin kız fakir oğlan, birleşemeyen aşklar, trajik yaşamlar, kan davaları gibi konuları ele alan sayısız filmler çekildi. Tüm bunlar sonucunda Yeşilçam, kendi kalıplaşmış klişelerini yarattı; ilerleyen dönemlerde yapılan benzer tarzdaki yapımlar, söz konusu …

Devamını gör »

Bilimkurguda ve Spekülatif Kurguda İslami Gelenek

Washington Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında çalışmalar yürüten Muhammed Aurangzeb Ahmed, bilimkurgudaki ve spekülatif kurgudaki müslüman geleneğe değindiği yazısına şu soruyla başlıyor: “Görünmez adamların, zaman yolculuğunun, uçan makinelerin ve diğer gezegenlere seyahatlerin yalnızca Avrupalı veya Batılı hayal gücünün ürünleri olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde Bin bir Gece Masalları’ndan (M.S. 8-13. yüzyıllar arasındaki İslami Altın Dönemde derlenen halk masalları topluluğu) bir sayfa …

Devamını gör »

Buğday: Bilim ve Din Ortak Noktada Buluşabilir mi?

bugday grain

Yumurta (2007), Süt (2008), Bal (2010) filmlerinden oluşan Yusuf üçlemesiyle Türkiye sinemasında kendine has bir çizgide ilerleyen ve hatrı sayılır bir yer edinen Semih Kaplanoğlu, yeni filmi Buğday (Grain) ile 24. Adana Film Festivali’nden En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Müzik ödülüyle döndü. Yanı sıra Malatya Film Festivali’nde Siyad ödülünün sahibi oldu. Peki bu ödüller ve Buğday, Türkiye sineması için …

Devamını gör »