Türk Edebiyatında bilhassa 2000’li yıllardan itibaren artan bir hızla bilimkurgu antolojilerine tanıklık etmeye başladık. Aslında başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde uzun yıllar bu minvalde pek çok eser üretilmişti. Ancak Türkiye’ye sirayeti ne yazık ki her şeyde olduğu gibi bu hususta da hayli gecikti. Buna rağmen 2010’lar ve 2020’lerle ivmelenerek artan bir üretimden bahsetmek mümkün. Pek çok farklı konseptte eser …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Selin Arapkirli
Beki’nin Çocukları | Selin Arapkirli (Kısa Öykü)
“Asıl olan sizin beklentilerinizdir! Beki’yi denediniz mi?” Adam gözlerini açtı. Beki… Onu rüyasında mı görmüştü? Hayır, hayır. Onu görmemişti. Görmediğine emindi. Ne zaman adını hatırlasa aklında farklı kadın görüntüleri beliriyordu. Beki’nin onun zihninde yarattığı herhangi bir imaj yoktu. Öyleyse onu görmüş olamazdı. Ama öylesine gerçekti ki… Beki… Ah, Beki… Belki de o, hayalinde yarattığı kadının adıydı. Kim bilir? Belki de …
Devamını gör »Yarını Hatırla | Selin Arapkirli (Kısa Öykü)
“Tüm kutsal şeyler insanın icadıdır; bunların insanın icadı olmadığını savunan düşünceler de insanın icadıdır. Dünya, insan düşüncesi dışında yoktur.” Robert M. Pirsig – Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı Hatırlıyorum. Yağmurlu günlerde Kevi, sokağa çıkmadan evvel başına kara bir poşet geçirirdi. Şemsiye taşımaktan nefret ederdi. Yağmurdan da. Ve daha bir sürü şeyden. Hatırlıyorum. Kevi, bebekken bana bakan ve adımı Sevi koyan yaşlı …
Devamını gör »Neden “Ciddi Ciddi” Bilimkurgu Filmi Yap(a)mıyoruz?
“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …
Devamını gör »Yeryüzü Müzesi Yazarları 37. İstanbul Kitap Fuarı’nda
Bilimkurgu Kulübü‘nün 18. yaşında okurla buluşturduğu ve kısa süre içinde 3. baskısına ulaşan Yeryüzü Müzesi, sadece okurların ilgisini çekmekle kalmadı, aynı zamanda yerli bilimkurgu yayıncılığında yarattığı hareketlilikle de bilimkurgu edebiyatımız açısından bir dönüm noktası oldu. Birbirinden değerli 18 yerli yazarın 18 öyküsünü bir araya getiren eser, ülkemizde yükselen bilimkurgu sevgisinin son dönemdeki en somut kanıtı niteliğinde. İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürülen Yeryüzü Müzesi, …
Devamını gör »Rent a Girl | Selin Arapkirli (Kısa Öykü)
Yapmakta olduğu zarif nakışa bir damla gözyaşının damladığını fark etti kaygıyla; işinde leke bırakabilirdi… Igraine nakışını bir kenara koydu. Her şeye karşın lekelenmemişti; acıyla, “kadınların gözyaşları dünyada hiçbir iz bırakmıyor,” diye düşündü. Marion Zimmer Bradley – Avalon’un Sisleri ‘Yüce Kraliçe’ Morgan kafasının içinde ölü bir kadının sesiyle yaşıyordu – tabii onunkine yaşamak denilirse – ve attığı her adımdan bu kadın sorumluydu. …
Devamını gör »Sular Çekildiğinde | Selin Arapkirli (Kısa Öykü)
“İnsanların bağlılığının sadece milletine, dinine, ırkına ya da ekonomik grubuna değil ama tüm insanlığa olacağı devrin yakın olduğunu söyleyenler var. Yani on bin kilometre uzakta farklı cinsiyet, ırk, din ya da politik eğilimde olan birinin çıkarı, bizi komşumuza ya da kardeşimize bir iyilik yapılmış gibi sevindirecek. Eğilim bu yöndedir fakat tehlikeli şekilde yavaştır. Yukarıda söz edilen tutuma ulaşmadan zekâmızın ürünü …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü Yeryüzü Müzesi’ni Sunar
Çağdaş bilimkurgu edebiyatımızın geçit törenine hazır olun! İthaki Yayınları etiketiyle 19 Ocak’ta raflardaki yerini alacak olan Yeryüzü Müzesi, türün emektarlarından tutkulu gençlerine kadar 18 yazarın 18 kısa öyküsünü omuzlayıp geliyor. Arka kapağında, bilimkurgu ve fantastik edebiyatının dev ismi Ursula K. Le Guin‘den anlamlı bir tebrik ve destek mesajı taşıyan eser, bize ait dünyalarda soluklanmak isteyenler için kesinlikle okunması gereken bir …
Devamını gör »