Dört işlem kadar basit matematiğe, hatta onu geçtik, sayılara dair bile en ufak fikriniz olmadığı bir anı hayal etmeye çalışın. Öyle ki, “1, 2, 3…” diye saymayı bile bilmiyorsunuz! Durduk yerde “matematik” dediğimiz baş döndürücü sistemi nasıl geliştirirdiniz? Eğer tekrardan yaratacak olsaydık, matematiği aynı şekilde mi yaratırdık? Yani matematik, gerçekten evrenin dili mi, yoksa bizim tarafımızdan doğayı tarif etmek için …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sayı
Sıfırı Kim Buldu?
Konumuz matematik, fakat korkmayın size diferansiyel, cebir, reel matematikten bahsetmeyeceğiz. Matematik, evreni anlayabilmemizin en önemli aracı ve dünya dışı medeniyetler ile anlaşabilmemizi sağlayacak belki de tek evrensel iletişim yöntemi. Matematik sadece biz insanlar için yaşamsal bir öneme sahip değil. Aynı şekilde hayvanlar da avını yakalama mesafesinden, midesini doldurduğunda koşmada ya da uçmadaki performanslarına kadar matematiği kullanmaları sayesinde hayatta kalma şanslarını …
Devamını gör »Bazı Romanların Sözcük Sayıları
İyi kötü yazı yazmaya heveslenmiş herkesin merak ettiği bir soru vardır: Ne uzunlukta yazmalıyım? Esasında, bir romanın ya da öykünün uzunluğu, tam olması gerektiği kadar olmalıdır, bir öykü ya da roman, bitmesi gerektiği yerde bitmeli, gereksiz hiçbir şey barındırmamalıdır içinde. Ben sanatın biraz minimalistini severim, ancak, okurken içimizden “hiç bitmesin” dediğimiz yapıtlar da vardır. Yine de yazar, içgüdüleriyle ayarlamıştır onun …
Devamını gör »Pisagor Bir Katil miydi?
Pisagor, adıyla anılan teoremden dolayı adı en çok bilinen matematikçidir hiç kuşku yok. Ancak, onunla ilgili bilgimiz bunun ötesine pek de geçmiyor. Esasında Pisagor sadece bir matematikçi değildi. Onun sıfatlarından bazılarını sayarsak, ne demek istediğimiz anlaşılır: Pisagor, matematiksel düşüncenin temellerini atan adam, sayıların babası, kendine filozof diyen ilk insan, Thales’in öğrencisi, kült lideri, politikacı, parti kurucusu, etyemez, entrikacı, müzisyen, müzik …
Devamını gör »