Etiket Arşivleri: SARS-CoV-2

2021 Yılında Beklediğimiz Bilim Olayları

Elbette en önemli temalar İklim Değişikliği ve COVID-19 aşıları yönündeki araştırmalar olacak. 2020 senesi hem sağlığımızın kıymetini hem de bilimin gücünü anladığımız bir yıl oldu. İki ucu keskin bir bıçak olan bilimin, cahilliğin elindeyken yıkıcılığını 2. Dünya Savaşında nasıl gördüysek, bilgeliğin elindeyken de yapıcılığına en net şekilde 2020 yılında şahit olduk. Yapılan proje duyuruları ve açıklamalar ile mevcut gelişmeler ışığında …

Devamını gör »

Virüs Yiyen Canlı Keşfedildi

Bilim insanları ilk kez, özellikle virüsleri gıda olarak kullanan tek hücreli organizmalar keşfetti. Virüslerin konakçı spektrumunda sadece insanlar değil, aynı zamanda diğer memeliler, omurgasızlar, mantarlar, bitkiler, hatta bakterileri de bulunuyor. Kısacası virüsler için, dünyadaki neredeyse tüm canlılar ve bölgeler yaşam alanı konumunda. SARS-CoV-2 örneğinden de anladığımız gibi, virüslerin yüksek uyum yetenekleri ve hızlı yayılabilmeleri, onları gezegenin en başarılı sakinleri yapıyor. …

Devamını gör »
riems

Dünyanın En Tehlikeli Adalarından Biri: Riems

Masmavi su, minik kulübeler ve rüzgârda hafifçe sallanan yeşil sazlıklar… Baltık Denizi’ndeki küçük bir Alman adası olan Riems‘e uğrayan gezginler, burayı bir tatil yeri sanabilir. Ancak adanın içine doğru biraz daha yürürseniz bir anda yüksek duvarlar ve dikenli tellerle karşılaşıyorsunuz. Üstelik bu engellerin arkasında, dünyanın en tehlikeli araştırma tesislerinden biri var. Almanya’nın kuzey doğusundaki 1,3 kilometre uzunluğunda bir ada olan …

Devamını gör »

Virüsler Hayvanlardan İnsanlara Nasıl Sıçrar?

Bu sorunun cevabını iyi anlamak, aynı zamanda virüslerden korunmak için insanlığın atacağı ilk adım. Yarasalarda görülen SARS-CoV-2 virüsünün de daha sonra muhtemelen başka bir hayvan yoluyla insanlara atladığı tahmin ediliyor. Ara konağın bir pangolin türü olduğu düşünülüyor. Sorulması gereken soru ise, tür bariyeri üzerinde böyle bir sıçrama nasıl meydana geliyor? Yeni korona virüsü gibi zarflı virüsler neden bu kadar salgın …

Devamını gör »

Covid-19 Sonrası Bilimkurgu

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan kentinde görünen yeni tip koronavirüs başlangıçta diğer dünya ülkeler tarafından ilgisizce takip edildi ve çoğu kere “garip bir durum” olarak değerlendirildi. Virüsün tahmin edilenden çok daha hızlı yayıldığı ortaya çıktığında ise birçok ülke bu duruma karşı hazırlıksızdı. Şimdi neredeyse dünyanın her yerinde görülen bu virüs, milyonlarca insanı tehdit etmekte ve on binlercesini öldürmekte. Yaşanılan …

Devamını gör »

Koronavirüs Hakkında Ne Biliyor ve Ne Kadar Önlem Alıyoruz?

Koronavirüse yönelik bilgiler hızla gelmeye devam ederken, halkımızın koronavirüs konusundaki görüşleri ve bilgileri hakkında veriler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Örneğin NG Araştırma Merkezi tarafından 18 yaş üzeri 2397 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çevirimiçi kamuoyu araştırması, ülkemizde halk arasındaki koronavirüs hazırlığı ve donanımı konusunda önemli bilgiler veriyor. Çok Bildiğimizi Düşünüyoruz! Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %64’ü koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip …

Devamını gör »

Öldürücülük Oranı Yüksek 10 Virüs

Virüsler kabaca zorunlu hücre içi parazitler olan protein yapılardır. Bazıları yağ içeren zarf yapısı ile sarılıdır. Her ne kadar tartışmalı olsa da, yaygın bilimsel kanıya göre “canlı olmayan; ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar” olarak tanımlanmaktadır. Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar. Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir. Ayrıca birtakım tanımlara da burada …

Devamını gör »