Usta yazar Isaac Asimov, hayatı boyunca birçok alanda yüzlerce kitap yazmasına rağmen en geniş kitleye ulaşan eserleri kuşkusuz bilimkurgu türündedir. Bu türde yazdığı kitapların ötekilere nazaran daha çok bilindiği gerçeğini göz önüne aldığımızda, Asimov’un türün tarihinde haklı bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Vakıf, İmparatorluk ve Robot serilerinin yanı sıra, tekil romanlarıyla da bilimkurgu dünyasına eşsiz eserler bırakmayı başarmıştır. Ayrıca …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sarmal Yayınevi
Dune’un Dilimize Kazandırılışının 20. Yılı
Frank Herbert‘ın 1965 yılında Amerika’da yayınlanmaya başlayan efsanevi Dune serisinin Türkiye’ye ulaşması sanılandan daha eskiye dayanır. İngilizce orijinalinden okuyan Türkiye vatandaşlarını saymazsak, Dune adının ülkemizde duyulması basılı kitap olarak değil, bilgisayar oyunları ile olmuştur. Bilgisayar oyunlarının ve ev bilgisayarlarının yaygınlaştığı 1990’ların başında Cryo Interactive firmasının macera tarzındaki Dune oyunu ülkemize de ulaştı; 1992 yılında Westwood‘un strateji oyunları arasında bir klasik olarak kabul …
Devamını gör »Frank Herbert’tan Görevimiz: Uzay Boşluğu
“Bir savaş uçağını uçurması için yapay zekaya güvenir miydiniz?” Bu tehlikeli konuya girmeden önce gerekli bilimsel testleri ve değerlendirmeleri yapalım diyebilirsiniz. Yine de sonuç tam olarak bilinemeyecektir. Orijinal adı Destination: Void olan Görevimiz: Uzay Boşluğu, ilk olarak Galaxy Magazine dergisinde “Do I Wake or Dreaming” adı ile Ağustos 1965’te ortaya çıktı. Bu isim, yazarın “The Eyes of Heisenberg” eserini de çağrıştırdığı …
Devamını gör »Arthur C. Clarke Öykü Derlemesi: Tanrının Dokuz Milyar Adı
“Yeterince gelişmiş teknoloji, sihirden ayırt edilemez.” -Arthur C. Clarke. Bilimkurgunun 3 büyüğünden biri olan 1917 doğumlu Arthur Charles Clarke en çok Bir Uzay Destanı ve Rama serileri ile tanınsa da, kısa öyküleriyle de bu türde fark yaratmayı başarmış ve okurlar nezdinde kabul görmüştür. Sayısız başarılarından dolayı “Sir” unvanına da layık görülen Clarke, 2008 yılında aramızdan ayrılmıştır. Türkiye’de birçok derlemede ve …
Devamını gör »Isaac Asimov’dan Öykü Şöleni: Güle Güle Dünya
“Bir robot hiçbir zaman bir insanın seviyesine ulaşamaz, ama her geçen gün dünyayı biraz daha onların eline bırakıyoruz. Bu da insanlığı yok etmenin başka bir yolu bana sorarsanız.” (Robot Kardeş isimli öyküden) Sarmal Yayınevi tarafından 1997 yılında yayımlanan bu derlemede Isaac Asimov’un 15 öyküsü bulunuyor. Öyküler “Gold” adındaki 3 kitaplık orijinal baskının 1. cildinden dilimize kazandırılıyor fakat bir farkla, kitaba …
Devamını gör »