2022 yılında AMC+ çatısı altında yayımlanan Pantheon, ilk sezonuyla başarılı bir grafik çizmişti. Kıyamet Üçlemesi’ne bağlı kalan dizinin iki sezon olarak planlandığı biliniyordu. İlk sezona gösterilen tepkiler bir hayli olumluydu ve ekip hemen ikinci sezon için kolları sıvadı. Dizi, verilen ara çok uzatılmadan ikinci sezonuyla tekrar takipçilerinin karşısına çıktı. İkinci sezon da ilk sezon gibi yine sekiz bölümden oluşuyor ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sanal Gerçeklik
21. Yüzyılın Miti Sanal Gerçekçilik mi Olacak?
“Sanal gerçeklik, kullanıcıları bilgisayar dünyasına taşıyan bir teknoloji değil, insan potansiyelini genişletmenin bir yolu olarak görülmelidir.” -Jaron Lanier 21. yüzyılın başında sanal gerçeklik (VR) teknolojisi hızla gelişerek insanların günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu teknolojik ilerleme, yalnızca eğlence ve oyun dünyasında değil, aynı zamanda iş, eğitim, sağlık ve sosyal etkileşimin her alanında devrim yarattı. Buna bağlı olarak Metaverse …
Devamını gör »Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk
Siberpunk, gelişmiş teknolojiye sahip distopik bir gelecekte insan ve makine arasındaki çizginin bulanıklaştığı bir bilimkurgu alt türüdür. Bilimkurgunun siberpunk olarak bilinen alt türü, ileri teknolojinin toplumu ele geçirdiği, zenginler ve fakirler olarak sınıflara ayırdığı distopik bir gelecek hayal eder. Bu tür sıklıkla sanal gerçeklik, bilgisayar korsanlığı, yapay zekâ ve teknolojinin insanları nasıl etkilediğini inceler. Siberpunk, hükûmet ve şirketlerin insanlar üzerinde …
Devamını gör »İkinci Sezonuyla Upload
İlk sezonu Mayıs 2020’de yayımlanan Upload, yarattığı atmosfer ve içerdiği mizahla seyirci nezdinde olumlu etkiler bıraktı. Bunda başat etken elbette Greg Daniels’ın dahice dokunuşlarıydı. Bilimkurgusal öğelerinin zekice işlendiği yapım, toplumsal sorunlara ve kimi tabulara akıllıca eleştiriler getiriyor, bunu da ince espriler ve göndermeler vasıtasıyla yapıyordu. Amazon Prime’ın bu bağlamda en başarılı ve özgün içeriklerinden biri olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Hâl …
Devamını gör »Holodeck Teknolojisine Bir Bakış
Mevcut teknoloji, filmlerdeki gibi fotonik oyun alanları oluşturmaya ne kadar yakın? Komutan William T. Riker‘ın, U.S.S. Enterprise-D (Atılgan)‘de klimalı bir koridordan çıkıp yemyeşil bir ormana adım attığını gördüğümüz ilk andan beri (o sırada hâlâ Atılgan’ın içindedir) Holodeck teknolojisi Uzay Yolu evreninin imzalı bir yeniliği hâline geldi. Aslında Holodeck’in erken bir versiyonu ilk olarak 1974’te Star Trek: The Animated Series‘in bir …
Devamını gör »Neal Stephenson’ın Snow Crash Romanı Geleceği Şekillendiriyor
29 yıl önce yazılan ve “çoklu evreni” öngören Snow Crash isimli romanın, Facebook’un planlarıyla büyük ölçüde örtüştüğünü söyleyebiliriz. Facebook’un adını Meta olarak değiştiren Mark Zuckerberg, internetin geleceğini, insanların yaşayacağı, çalışacağı ve oynayacağı sanal bir dünya olan “çoklu evren” (metaverse) adlı kavramda gördüğünü açıkça ortaya koydu. Fikir fütüristik nitelikte olsa da metaverse teriminin kökeni aslında geçmişe dayalı. Hatta bu köklerin neredeyse …
Devamını gör »Zekice Bir Mizah: Upload
Upload, The Office ve Park and Recreation dizilerinin yaratıcısı Greg Daniels‘tan zekice bir bilimkurgu komedisi. Yakın gelecekte teknoloji iyiden iyiye hayatımızı ele geçirmiştir. Otomasyon araçlar, üç boyutlu yazıcıyla basılan yemekler, yapay zekâ asistanlarla bezeli bir dünya ve bir de sanal gerçekliğin zirvesi: Sanal cennetler… Nathan Brown da zamansız ölümünden sonra bilincini sanal bir dünyaya yükleterek kendi ahiret hayatını seçer. Ancak …
Devamını gör »Geleceğin Alternatif Tenisi
28 Ağustos 2020’de Viyana’da, dünyanın ilk tenis e-Spor turnuvası düzenlendi. Sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanan turnuvada, birinci olan takım kupalarına kavuştu. Tarihi Mısır, Yunan ve Romalılara kadar dayanan tenis, büyük oranda 13. yüzyıl Fransa’sında gelişim sürecine girmişti. Kapalı alanlarda duvarlara ip geçirilerek oynanan oyun, “Le Jeu du Paume“ (avuç içi oyunu) olarak adlandırılmıştı. Fakat elle oynanan bu spor, daha çok aristokratlar …
Devamını gör »İnekler İçin Matrix Gerçek Oldu: Sırada İnsanlar mı Var?
Geçtiğimiz haftalarda internette ürperti verici bir haber dolaşımdaydı. İddia edilene göre, Rusya’da bir grup çiftçi ineklere taktıkları sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde süt veriminde artış kaydetmişti. İnekler, onların kafaları için özel boyutlarda üretilen sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla bir yaz günü uçsuz bucaksız çimenlik bir alanda olduklarını görüyorlardı. (1) Haberin devamında, uygulamanın hayvancılığın diğer alanlarına da yayılabileceği bilgisi veriliyordu. Rusya Tarım ve …
Devamını gör »Cinsellik, Heteronormativite ve Sanal Gerçeklik: Black Mirror’dan Striking Vipers
Black Mirror’ın 5. sezonu, dizinin hayranları için büyük bir sevinç yarattı. Ancak sezonun sadece 3 bölümden oluşması, hayranların sevincini kursağında bırakmaya da yetti. İzleyiciler tarafından hayal kırıklığı ile karşılanan 5. sezon, pek çok açıdan Black Mirror’ın geleneksel konsept ve havasının dışında kalıyor. 5. sezonun 1. bölümü Striking Vipers, üç ana karakter üzerinde yoğunlaşıyor: Evli ve çocuklu bir çift olan Danny …
Devamını gör »