2022 yılında AMC+ çatısı altında yayımlanan Pantheon, ilk sezonuyla başarılı bir grafik çizmişti. Kıyamet Üçlemesi’ne bağlı kalan dizinin iki sezon olarak planlandığı biliniyordu. İlk sezona gösterilen tepkiler bir hayli olumluydu ve ekip hemen ikinci sezon için kolları sıvadı. Dizi, verilen ara çok uzatılmadan ikinci sezonuyla tekrar takipçilerinin karşısına çıktı. İkinci sezon da ilk sezon gibi yine sekiz bölümden oluşuyor ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sanal Dünya
21. Yüzyılın Miti Sanal Gerçekçilik mi Olacak?
“Sanal gerçeklik, kullanıcıları bilgisayar dünyasına taşıyan bir teknoloji değil, insan potansiyelini genişletmenin bir yolu olarak görülmelidir.” -Jaron Lanier 21. yüzyılın başında sanal gerçeklik (VR) teknolojisi hızla gelişerek insanların günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu teknolojik ilerleme, yalnızca eğlence ve oyun dünyasında değil, aynı zamanda iş, eğitim, sağlık ve sosyal etkileşimin her alanında devrim yarattı. Buna bağlı olarak Metaverse …
Devamını gör »Sanal Dünya, Ölümsüzlük, Kaos ve Daha Fazlası: Pantheon
1 Eylül’de AMC+ platformunda yayımlanan Pantheon animasyon dizisi, 8 bölümle ilk sezonunu geride bıraktı. Her bölümü yaklaşık 41 dakika süren dizinin yönetmenliğini Craig Silverstein yaparken, senaristliğini ise Ken Liu, Craig Silverstein ve Michael Taylor üstleniyor. Seslendirme kadrosunda Katie Chang, Paul Dano ve Aaron Eckhard gibi isimler var. Dizi, Ken Liu’nun Kyamet Üçlemesi adlı eserindeki hikâyeleri esas alıyor. Dizinin temeli ilk …
Devamını gör »İnternetten Sonraki Teknolojik Devrim: Metaverse
2018 çıkışlı bilimkurgu filmi “Ready Player One”, birçok teknoloji şirketi tarafından internetin bir sonraki büyük adımı olarak nitelendirilen şeye bir ön izleme sunuyordu. Ernest Cline‘ın 2011 tarihli romanından uyarlanan filmin yetim genç kahramanı, göz kamaştırıcı bir sanal gerçeklik fantezisine dalarak gerçek dünyanın kasvetinden ve varlığından kaçıyordu. Kahramanımız, bir çift VR gözlüğünü andıran aletler takıyor ve “OASIS” olarak adlandırılan üç boyutlu …
Devamını gör »Gerçek Olmuş 10 Bilimkurgu Teknolojisi
Gelecek çoktan yazılmış olabilir. Tarih gösteriyor ki bizi bekleyen ne varsa sıklıkla bilimkurgu sayfalarında dile getirilmiş. Türün tahmin geçmişi bin yıla yayılıyor. Yazarların Ay’a ayak basma ilhamı, Samsatlı Lukianos’un Ay’a uçan gemileri hayal ettiği M.S. 175’e kadar uzanıyor. Kurgu daima hayal kadar saf olmuyor. “En büyük yazarlarımızdan bazıları bir şeyler uydurmuyor, zamanın ruhundan bilimsel veya başka bir şekilde örnek alıyor,” diyor …
Devamını gör »Geleceğin Meslekleri
Tarih koca bir mezarlıktır. Şimdi ise bu mezarlığa dönüşmek için tüm hızıyla yanan geleceğin fitili. Tarih mezarlığı aristokratlar kadar gereksiz mesleklerle de doludur. Örneğin Bowling labutu diziciliği gibi. Eskiden devrilen labutlar kendiliğinden kaldırılmadığı için bu işi yapsınlar diye çocuklar çalıştırılırdı. Uçak dinleyiciliği diye bir meslek de vardı mesela. Eskiden radar teknolojisi olmadığı için insanlar dev aparatlara kulaklarını dayayarak uçak motorlarını …
Devamını gör »20. Yılında Matrix’e Bir Bakış
Bugünden bakınca tuhaf gelebilir ama The Matrix’in bir kehanet gibi görüldüğü zamanlar vardı. Arkasına şirketlerin gücünü alan teknolojinin yükselip sarsıcı bir etki yarattığı zalim bir alegori. Tıpkı öncesindeki Truman Show gibi. Wachowski Kardeşler‘in atılımı o kadar etkili oldu ki film felsefi bir konseptte ele alındı. Öyle ki simülasyon teorisine inananların sayısında artış bile yaşandı. 2000’lerin başında, hemen her camiada “Kesin Matrix’te …
Devamını gör »Yoksa Evren Bir Oyun mu?
90’lı yıllarda bir arkadaşın evinde Ghengis Khan adlı Koei yapımı bir oyun oynadım. Dünya’yı ele geçirme hedefli bir strateji oyunuydu. O döneme göre çok iyi düşünülmüş bir oyundu. Örneğin komşu bölgeleri savaş açma tehdidiyle vergiye bağlayabiliyordunuz. Liderlik yeteneğiniz için puanlar dağıtıyordunuz ve yaşlandıkça bunlar azalıyordu. Evlenerek çocuk sahibi oluyordunuz. İşgal ettiğiniz bölgeler ise zamanla isyan ettiği için amca, çocuk veya …
Devamını gör »Ters Köşeye Yatıran Bir Film: Who Am I
“İşlerin böyle sonlanacağını bilseydim her şeyi daha farklı yapardım. Görünmez kalırdım. Bir hiç olarak. Ama artık bir hiç değilim. Dünyanın en çok aranan bilgisayar korsanlarından biriyim. Ben kimim? Adım Benjamin. Bu da benim hikâyem.” Benjamin (Tom Schillingher) her zaman süper güçleri olan bir kahraman olmak ve insanların imkânsız olarak adlandırdığı şeyleri yapmak istemiştir. Elbette bir süper kahraman olmanın belli şartları …
Devamını gör »William Gibson’ın Neuromancer’ı ve Siberuzay
Neuromancer, William Gibson tarafından 1983 yılında yazılmış bir bilimkurgu klasiği. Bu kitabın Dark City ve The Matrix gibi siberuzay kavramını irdeleyen filmleri esinlediği biliniyor. Hatta esinlemekten öte bir durum olduğu bile söylenebilir. Kitaptaki yapay zeka Wintermute, tıpkı The Matrix’te olduğu gibi Case’e telefon ile ulaşıyor. Eski bir hacker ve tam anlamıyla bir kaybeden olan Case sokakta yürürken, yanından geçtiği her …
Devamını gör »