HBO dizisi The Last of Us‘ta milyarlarca insanı enfekte eden bir mantar nedeniyle türümüz tükenmenin eşiğine geliyor. Gerçek hayatta böyle bir kıyamet tehdidi olmasa da, uzmanlar dünyadaki mantarların yarattığı potansiyel tehdidin göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor. The Last of Us’ın açılış sahnesinde, 1960’larda bir epidemiyoloğun potansiyel mantar tehlikesine ilişkin kasvetli bir konuşma yaptığına şahit oluyoruz. Hemen ardından ise kitlesel bir …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sağlık
Uzay Yolculuğunun Önündeki Engel: Uzay Anemisi
Uzay İstasyonlarının yerçekimsiz ortamlarında çalışan astronotlara özeniyor ve eğlenceli olduğunu düşünüyoruz. Oysaki yerçekimsiz ortama maruz kalan astronotların vücutlarında oluşabilecek hasarların farkında bile değiliz. Maalesef bu hasarların sebebini anlamadan ve çözümünü bulmadan, Mars yolculuğu gibi uzun uçuşlar hayal olarak kalmaya devam edecek. Bu sorunun farkında olan Ottawa Üniversitesi’nden Guy Trudel ve ekibi, yıllardır uzayda kemik iliği sağlığı ve kan üretimi alanında araştırmalar …
Devamını gör »Ufuktaki Tıbbî Gelişmeler
Önümüzdeki yıllar bizleri tüm disiplinlerde geliştirilmiş ve kişiselleştirilmiş tedavilerle karşılayacak. Bilimin özü, bilim insanı Carl Sagan’ın sözleriyle her zaman “kendi kendini düzelten bir süreç” olmasıdır. Sagan, Cosmos adlı kitabında “yeni deneysel sonuçların ve fikirlerin sürekli olarak eski gizemleri çözdüğünü” söyler. Biyomedikal araştırmalar buna iyi bir örnektir. Pandeminin gerilemesinden sonra, bilim topluluğu kaybedilen zamanı telafi etmek için hızını artırdı. Uzmanlara göre …
Devamını gör »2020’nin En Heyecan Verici Teknolojik Yenilikleri
Dünya Ekonomik Forumu ve ABD bilim dergisi Scientific American tarafından bir araya getirilen uzmanlar, sağlık hizmetlerini, tüm endüstri dallarını ve hatta toplumlarda üç ila beş yıl içinde devrim yapma potansiyeli olan teknik ilerlemeleri incelendi. 75 aday arasından “2020’nin En Heyecan Verici Teknolojik Yenilikleri” listesine girmeyi hak kazanan 10 tanesini belirlediler. İşbu yazımızda söz konusu 10 teknolojik yeniliğini sizlerle paylaşacak, bilimsel, …
Devamını gör »Uzay Yolculuğu Mitokondriye Zarar Veriyor
Mitokondri, hücrelerin içinde bulunur ve enerji sağlayan organellerdir. Enerji üretiminin yanı sıra hücreler arası iletişimde de büyük rol oynar. Beyin hücreleri, kalp, karaciğer ve kaslarda yer alır. Dolayısıyla güçlü mitokondriye sahip olmak, güçlü bir vücuda ve güçlü bir beyne sahip olmak demektir. Uzun uzay yolculukları çeşitli fiziksel sorunlara neden olur. Görünüşe göre hepsinin ortak bir kaynağı var ve bu da …
Devamını gör »Dezavantajları Olan Harika Bir Hammadde: Alüminyum
Uçaklarda yemeğimizi onunla sarıyoruz ve koltuk altlarımıza deodorant olarak sıkıyoruz. Sanırız alüminyumdan bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Bu hafif metal olmadan günlük hayatımızı hayal etmemiz çok zor. Çok yönlü, dayanıklı, esnek: Mimaride de geleceğin malzemesi olarak kabul ediliyor. Son derece hafif, esnek ve aynı zamanda neredeyse çelik kadar sağlam, ısıya dayanabiliyor ve elektriği iletebiliyor. Bu nedenle elektronik sektöründe olduğu gibi havacılık endüstrisinde de …
Devamını gör »Bilimkurgu Gençlerin Zihinsel Direncini Güçlendiriyor
Tarihsel olarak bilimkurgu ve fantastik okurlarının zaman zaman nahoş sıfatlarla damgalandığı bilinir. Massachusetts Clark Üniversitesi İngiliz Dili Departmanından Dr. Esther Jones‘ın güncel araştırmasının sonuçları bu yaygın kanıyı sarsacak gibi görünüyor. Araştırmaya göre bilimkurgu ve fantastiğin dahil olduğu spekülatif kurgunun, Covid-19 pandemisi sürecinde gençlere özellikle stres ve kaygı ile başa çıkmasında yardımcı olduğu saptandı. Jones gençliğinden beri iyi bir bilimkurgu okuru …
Devamını gör »Dağ Havası
Ne çok insandan duyarız: —Geçen gün falanca yaylaya veya dağa çıktım. O kadar çok oksijen vardı ki nefes alamadım. E, bünye kirli havaya alışkın tabi! Bu yorumun ardından birisi mutlaka ekler: —Onun için dağlarda insanlar yüz yaşına kadar yaşıyorlar. Sohbet boyunca dağ havası ve bol oksijen teranesi tekrarlanır durur. Bu da yine maalesef insanların cahilliğine bir başka örnek teşkil eder. …
Devamını gör »Kurgudan Gerçeğe: Tıbbi Robotlar
Uzun süredir bilimkurgu dünyasında adeta bir tel zımba görevi gören robotlar şimdi de başkalarına tıbbi doktor olarak hizmet edebilecekler. İlk başta hastanede kolileri taşımak veya cerrahlara hassas ameliyatlar için daha az titreyen el hizmeti veren robotlar, yeni dizayn ve programlamaları ile sürekli hasta bakımı ve konuşan hasta bakım kiosku gibi görevleri de başarıyla yerine getirebilecek. Hasta bakım robotları, baktıkları hastanın …
Devamını gör »Kusursuz Yaşam: Nesnelerin İnterneti
Geçen gün internetten tiyatro bileti almıştım. Elektronik biletim G-mail hesabıma gönderildi. Hemen ardından, telefonum uyarı verdi. G-mail’ime gelen bilet, Google takvimimde etkinlik olarak kaydedilmiş ve tiyatrodan 2 saat önce alarmla uyarılacakmışım. Beni düşündüğün için teşekkürler Google… Son yıllarda hızla gelişen “Nesnelerin İnterneti“ (Internet of Things, IoT) kavramı, çok daha fazlasını vaat ediyor. En basit açıklamasıyla IoT; akıllı telefon, laptop, mutfak …
Devamını gör »