500’den fazla eseriyle Isaac Asimov, kuşkusuz bilimkurgunun babası. Sık sık bilgisayarlardan korkmadığını söyleyen usta yazar, aslında bilgisayarların yokluğundan korkuyordu. Onun hayal dünyası, gelecek hakkında isabetli tahminlerle doluydu. Bir söyleşisinde Asimov, “Bilimsel çalışmalarda beni en çok heyecanlandıran şey, ‘buldum,’ cümlesi değil, ‘burada çok tuhaf bir şey görüyorum’ cümlesidir,” der. Diğer yandan, dünya çapında üstün zekâlıları desteklemek için faaliyet gösteren MENSA Topluluğu’nun …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Şafağın Robotları
3 Robotik Kural’ın Etrafından Dolanmak
Çoğunuz aşinadır, içinde üç dilek hakkı bulunan masallarda mutlu son yoktur. Kahramanımız ne dilerse dilesin, dileğin dile getirilme komutunda bütün açıklar kapatılmazsa istemediği olumsuz bir durum oluşur. Mesela Kral Midas dokunduğu her şeyin altın olmasını ister, sonuçta yiyecekleri de altına dönüştüğünden açlıktan ölür. İşte Isaac Asimov, 3 Robotik Kural’ı kurgunun temeline koyduğu hikaye ve romanlarında bu eski hileyi kullanır. Ustanın, …
Devamını gör »İnsanlığın Yazgısını Değiştiren Robot: R. Daneel Olivaw
Bilimkurgu ve robot sözcükleri yan yana geldiğinde herkesin aklında beliren ilk isimlerden biridir Isaac Asimov. Onun eserlerinde bebek bakıcılarından madencilere, roman yazanlarından tanrıyı sorgulayanlarına kadar pek çok robot karakterle tanıştık. Ama hiçbiri, bilimkurgu edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli robotlarından biri olan R. Daneel Olivaw kadar okuyucu üzerinde etki yaratmayı başaramadı. Çünkü R. Daneel Olivaw, binlerce yılı kapsayan o incelikle örülmüş …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Robot Serisi
Kaleme aldığı eserlerde robotları yoğun bir şekilde işleyen ve hatta literatüre “Üç Robot Yasası“nı da kazandıran Isaac Asimov, dünya çapındaki ününü biraz da bu kısa robot öykülerine ve romanlarına borçludur. Robot Serisi ise temelde Isaac Asimov’un kaleme aldığı dört romandan oluşur. Fakat kısa robot hikâyeleri ve Asimov’un Robert Silverberg ile birlikte yazdığı “The Positronic Man” isimli roman da seriye dâhil …
Devamını gör »