Sophie Barthes’ın yönetmenliğini üstlendiği The Pod Generation, yakın gelecekteki insan üremesini merkezine alıyor. Game of Thrones‘tan hatırladığımız Emilia Clarke, başrolü The Man Who Fell to Earth dizisinden de tanıdığımız Chiwetel Ejiofor ile paylaşıyor. Film, teknolojinin olumsuz ve distopik yönlerine eğiliyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte teknoloji devi Pegazus, çiftlere hamileliklerini ayrılabilir yapay rahimler veya kapsüller aracılığıyla paylaşma fırsatı sunuyor. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Rüya
Geleceğin Rüya Teknolojisi: Rüyalar ve Telkinler Çağı
Dünya geçmiş çağlara nazaran çok daha kişiselleştirilebilir hâlde. 2020’li yıllar itibariyle dünya genelinde hayat şartları her ne kadar kötüleşiyor olsa da, en azından ortalama bir insan hâlâ kendine hitap eden film, müzik vesaire gibi kültür öğelerine ulaşabiliyor. Bu tarz küçük hatta önemsiz görünen şeyler bile bir insanın iradesinde açılan gedikleri, yüreğindeki yorgunluğu en azından geçici süreliğine kapatabilme kapasitesine sahiptir. Bunlar, …
Devamını gör »Uyku Felcine Bilim-Korkusal Bir Yaklaşım: Come True
Hiç uyku felci yaşadınız mı? Anthony Scott Burns‘ün yeni bilimkurgu-korku filmi Come True, gölgelerin nereden geldiğini sorguluyor. Yönetmen Anthony Scott Burns, sekiz yaşındayken geceleri üstüne karabasan gibi çöken ürkünç karanlıklarla boğuşuyordu. Annesinin ölümüyle travma yaşayan bu küçük çocuk, geceleri uykusundan bedeni donmuşçasına, hareket edemez bir hâlde uyanıyordu. Hatta bir gece, kendi deyimiyle “karanlık, vücudu kabarıklıklar içinde, gizemli birinin” doğruca ona …
Devamını gör »Genlerin Şifresi: Rüya mı, Gerçek mi?
Daha önce Bilimkurgu Kulübü’nde çocuk edebiyatının ustalarından Bilgin Adalı‘nın “Uzaylılar Geliyor” romanını incelemiştik. “Uzaylılar Geliyor“, tam bir uzaylılarla ilk temas eseriydi. Şimdi sıra Adalı’nın bir diğer bilimkurgu çocuk romanı olan “Genlerin Şifresi“nde. Bu roman ise daha çok rüyalar ve genlerle ilgili. Rüya ve gerçeğin birbirine karıştığı bir eser. “Genlerin Şifresi”nin ilk bölümü, bir düşle başlıyor. Zaten ilk bölümün adı da …
Devamını gör »Kısa ve Etkili: The Mind, Explained
“The Mind, Explained“, yapımcılığını Vox Media’nın üstlendiği, ilk bölümlerinin Vox Media platformlarından da yayımlandığı ve sonrasında Vox Media, Netflix ortak yapımına dönen 2018 Mayıs çıkışlı Explained’in “beyne” odaklanan versiyonu. Bu mini belgesel serisi 5 bölümden oluşuyor ve her bölüm 20 dakika. Yani işe giderken, işten dönerken ya da bir öğle kahvesine eşlik edebilecek ideal bir süreye sahip. Emma Stone’nun hoş …
Devamını gör »Rüyalar, Ütopya ve Distopya
“Yer Açın! Yer Açın!” dikkat çekici bir eser. Aslında bir bilimkurgudan ziyade distopya. Adından anlaşılacağı gibi konusu pek de iç açıcı değil. Aşırı nüfus, kıtlık, susuzluk, duyarsızlık. Kitabı okurken adeta susuyorsunuz, sayfalarını çevirirken elinizin kirlendiğini hissediyorsunuz. Sonra dehşete kapılıyorsunuz; ya böyle olursa? Olmaması için bir antitez göremiyorsunuz. Yok. İlla böyle olacak. Bu gelecek. Böyle olmalı. Çünkü nüfus hızla artıyor, sıcaklıklar …
Devamını gör »Dejavu Nedir? Bir Olayı Daha Önceden Yaşadığımız Hissi Neden Kaynaklanır?
“Dejavu” (ya da “Deja Vu”), Fransızcada “zaten görülmüş” demektir. Dolayısıyla ne olduğu, isminde gizlidir: O anda gördüğünüz ya da deneyimlediğiniz bir olayı daha önceden gördüğünüzü ya da deneyimlediğinizi sanma ya da hissetme halidir. Siz de mutlaka deneyimlemişsinizdir: “Off, dur, bu ânı sanki daha önceden yaşamıştım, hatırlıyorum.” deyip kafanızın karıştığı olmuştur. Bu olayın nedenleri, halk arasında birçok farklı şekilde izah edilmektedir. …
Devamını gör »Inception: Bir Başlangıç mı, Yoksa Bir Araf mı?
Bu yazıyı okuyanların pek çoğu, hayatında bir kez bile olsa rüya içinde rüya görmüştür. Bu durumun uyandıktan sonra insan üzerinde bıraktığı efsunlu hali tasvir etmek dahi keyifli olacaktır. O kafa karışıklığı, içten içe bastıran rüyaya tekrar geri dönme arzusu… Akıl ve bilinç sarmallarının altında yatan esrarengiz dünyanın sınırlarını merak etmemek mümkün değil. Belki de bu dünya düşündüğümüzden daha sığ bir …
Devamını gör »