Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu. Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgâra karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimi ise gücünün son damlasına kadar direndi. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Ruhşen Doğan Nar
Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı
Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …
Devamını gör »Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 3. Sayısı Çıktı
Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in üçüncü sayısı okurlarla buluştu. “Hiçbir yazarın öyküsü iki sayı üst üste dergide yer almayacak,” kuralı gereği yeni sayıda bir önceki sayıya göre tamamen farklı yazarların öyküsü yer aldı. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın üçüncü sayı için kaleme aldığı önsöz şu şekilde: İLERLİYORUZ… Bilim ve kurgunun birlikteliğinden doğan bilimkurgu; distopya, ütopya gibi birçok anlatısıyla insanlığın geleceğine …
Devamını gör »Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı
Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …
Devamını gör »Ruhşen Doğan Nar ile Röportaj
Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ben teşekkür ederim bu fırsatı verdiğiniz için. Sonuçta, her gün röportaj teklifi gelmiyor insana. Bu fırsatla yeni okurlara ulaşmayı ümit ediyorum. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Kitaplarla tanışmamda babamın çok büyük bir etkisi var. Babam bir öğretmen, kitap okumayı seven, evinde kendine ait bir …
Devamını gör »Kardeş Payı | Ruhşen Doğan Nar (Kısa Öykü)
“Geliyor geliyor, hazır ol!” diye bağırdı Mehmet, iki gün önce bir gece vakti gizlice dökülmüş hafriyat yığının üstünden. İzmir’in beş benzemez gökdelenlerine komşu bir gecekondu mahallesinin girişindeki üç katlı, metruk binanın çatısından Ali’nin cırtlak, ergen sesi geldi: “Hazırım, gelsin bakalım.” Yaşına göre epeyce uzun olan Ali, özenle seçtiği sağlam taşı Filistin sapanına yerleştirdi ve sallamaya başladı. Havada çemberler çizen sapan …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 7. Sayısı Çıktı
Yayın hayatına 2018 yılında başlayan Lagari Bilimkurgu Fanzin, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 7. sayısı ile tekrar vitrine çıkan fanzin, yine dopdolu bir içerikle bizleri selamlıyor. Her sayıda olduğu gibi yine bu sayıda da tanıdık birçok yazar bizlere eşlik ediyor ve kalemlerinin bitmek tükenmek bilmeyen mürekkebiyle hayal defterimizin boş sayfalarını doldurmaya koyuluyor. “Bilimkurgu umuttur” parolasıyla yola çıkan fanzinin …
Devamını gör »Pandora’ya Çağdaş Bir Yorum: Hayal Kutusu
Türkiye’de bilimkurgunun ihmal edilen, görmezden gelinen ve yeterince değer verilmeyen bir edebiyat dalı olduğu aşikar. 1950’li yıllarda çevirilerle başlayan bilimkurgu yayıncılığı, aradan geçen yaklaşık yetmiş senelik zamanda işte tam bu nedenlerden ötürü yeterli gelişimi sağlayamadı. Yine de ferdi çaba ve girişimlerin rolünü yadsımamak gerek. Çağlayan, Okat, Baskan, Metis ve halen devam eden İthaki ile Ayrıntı bilimkurgu serileri dilimize çeviri eserleri …
Devamını gör »Nostalji Günü | Ruhşen Doğan Nar (Kısa Öykü)
İki dirhem bir çekirdekti Çınar Bey. En son, küçük oğlunun düğününde giymişti üstündeki pahalı takım elbiseyi. Sabahtan uzun uzun saç sakal tıraşını olmuş, hoş kokular sürünmüştü. Yeniden evleniyor olsa ancak bu kadar şık olabilirdi. Hey gidi Çınar Bey, hey! Merhum eşin Nisa Hanım da Soğukkuyu Mezarlığı’ndan kalkıp seni böyle görebilseydi keşke… Kemer’de otonom metrodan heyecanla indi. Şapkasını taktı, bastonuna dayanarak …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 5. Sayısı Çıktı
2018 yılında yayın hayatına başlayan Lagari Bilimkurgu Fanzini yoluna emin adımlarla devam ediyor. Mehmet Fatih Balkı‘nın başını çektiği fanzinin 5. sayısı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. İlk 4 sayıda gördüğümüz yazar çeşitliliği bu sayıda da sürüyor. Serkan Üstündağ, Ruhşen Doğan Nar, Murat Yıldırım ve Gökçe Mehmet Ay‘ın oluşturduğu kemik kadroya bu sayıda Gizem Geçgil, Efsun Etlioğlu, Aşkın Güngör ve Ali Okan Pandar …
Devamını gör »