Cyberpunk, veya daha çok bilinen ikinci versiyonunun ismiyle anarsak Cyberpunk 2020, Mark Pondsmith’in yazdığı ve R. Talsorian Games tarafından 1988 yılında yayımlanan siberpunk temalı bir rol yapma oyunudur. 1990 yılında yayımlanan ve 2020 yılında geçen ikinci versiyonu nedeniyle, 2013 yılında geçen ilk versiyon daha çok Cyberpunk 2013 olarak bilinir. Cyberpunk 2020, Walter Jon Williams‘ın yazdığı Hardwired romanından esinlenilerek oluşturulmuştur; Hardwired …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Roger Zelazny
Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 1: Bay Uzay Gemisi
“Evrene bir anlam vermeye çalışmak beyhude bir çaba. Ama öyle ya da böyle devam etmeliyiz sanırım.” – Philip K. Dick. 5 ciltten oluşan Philip K. Dick toplu öykülerinin ilki “Bay Uzay Gemisi”, Aralık 2013 yılında Türkiye’de yayımlandı. Berna Kılınçer çevirisiyle, Büyülü Fener Yayınları tarafından basılan bu ilk ciltte 25 öykü bulunuyor. 1’i hariç hepsi 1951-1952 yılları arasında 9 aylık bir …
Devamını gör »Yunan Mitolojisinin Bilimkurguyla Buluşması: Bu Ölümsüz
“Ölmekte olan bir dünyadaki tek ölümsüz, dünyasını nasıl yeniden hayata döndürebilir?” Polonya asıllı Amerikalı bilimkurgu yazarı Roger Zelazny, 1937’de doğdu. İlk bilimkurgu öyküleri 1962’de dönemin popüler dergisi “The Magazine of Fantasy and Science Fiction”da yayımlandı. Zelazny’nin ilk romanı (This Immortal) ise 1966’da bilimkurguseverlerle buluştu. 1969 yılına dek öykü ve romanlar kaleme alan yazar bu tarihten itibarense tam zamanlı olarak yazarlığa adım …
Devamını gör »Mitolojik Kurgunun Ustası: Roger Zelazny
Roger Zelazny, 13 Mayıs 1937’de Ohio, Amerika Birleşik Devletleri’nde Polonyalı göçmen bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Lisede Yaratıcı Yazarlık Kulübü’ne katılarak okul gazetesinin editörlüğünü yaptı. 1955 yılında Western Reserve Üniversitesi’ne başladı ve 1959’da İngilizce bölümünden başarıyla mezun oldu. Yüksek lisansını, Newyork Columbia Üniversitesi’nde tamamladı. 1962 ile 1969 yılları arasında Amerikan Sosyal Güvenlik Ajansı’nda çalıştı. Akşamları tüm boş zamanlarını …
Devamını gör »Işık Tanrısı Dizi Oluyor
San Diego Comic-Con International dönemi gelmişken Universal Cable Productions, geliştirecekleri projelerin yıllık planını açıkladı. Planda müjdelenen çalışmalar diziseverler için oldukça iştah kabartıcı olsa da, bilimkurgu takipçilerini yakından ilgilendiren iki proje öne çıkıyor: Kurt Vonnegut’un Sirens of Titan‘ı ve Roger Zelazny’nin bu sene ellinci yılını dolduran Işık Tanrısı (Lord of Light) romanı uyarlaması. Yapılan duyuruya göre Işık Tanrısı’nın senaryo uyarlamasını X-Men: First Class’ın senaristi ve …
Devamını gör »Bilimkurguda Ölümsüzlük
İnsanlığın düşlerinden biri ölümsüzlüktür. Eskiden beri gençlik iksiri ya da hayat suyu arayışları, masal, destan ve efsanelerin konusu olagelmiştir. Tithonus efsanesinde ve Jonathan Swift’in Struldrruggs’larla ilgili öyküsünde de belirtildiği üzere, gençleşme olmadan ölümsüzlüğün ne tadı olur ne tuzu. İşbu sebepten dolayı ölümsüzlük veren herhangi bir şifa, ekseriyetle yaşlanmayı da önler veyahut kişiyi hepten gençleştirir. Ölümsüzlük masallarında ilk dikkatimizi çeken, ölümsüzlüğün …
Devamını gör »Metis Bilimkurgu Serisi
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …
Devamını gör »Kendi Kuyruğunu Yiyen Yılan: Predestination ve All You Zombies
Ethan Hawke ve Sarah Snook’un başrolünde olduğu, Spierig kardeşlerin bilimkurgu filmi Predestination, üzerine düşünülmesi gereken bir yapım. Film, efsane bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın 1958’de yazdığı All You Zombies eserinden perdeye aktarılmış. Zaman yolculuğu ile kısır döngüyü harmanlayan eser, tam bir kendini yiyen yılan hikayesi; zira kahramanımız zaman yolculuğu yaparak kendiyle sevişen ve kendini doğuran bir hermafrodit! Özetle: 1945 yılında yetimhaneye bir kız çocuk …
Devamını gör »Bilimkurgu Klasikleri Işık Tanrısı’yla Devam Ediyor
Şehrin kitapçılarıyla ünlü pasajına yaptığım her gezi sırasında, gözüm hep alışılmadık kitaplara takılırdı. Yıl: 1999…Yine bu gezilerden birinde turuncu renkli tuhaf kapaklı bir kitaptan kendimi alamadım. Adını zor okuyabildiğim bir yazara ait olan “Işık Tanrısı” adlı bu kitap, nedense tüm dikkatimi çekmeyi başarmıştı. O yıllarda herhangi bir roman olarak gördüğüm eserin, çok geçmeden dünyanın en iyi şair ve hikaye anlatıcılarından biri olan …
Devamını gör »Hint Mitolojisinden Bilimkurgu Çıkarmak: Işık Tanrısı
Ülkemizde daha çok Amber Yıllıkları adlı fantastik seriyle tanınan Amerikalı yazar Roger Zelazny, aslında bilimkurgu edebiyatına daha çok katkı sağlamıştır. Hem bilimkurgu hem de fantastik alanında eser veren nadir yazarlardandır ve kendine has üslubuyla okurlarını sürekli şaşırtmaktadır. Yazarın 1968 yılında Hugo ve Nebula ödüllerini kazanarak adını duyuran Işık Tanrısı adlı romanı, ülkemizde İthaki Yayınları tarafından 1999 yılında basıldı. Yazar Işık Tanrısı için …
Devamını gör »