Etiket Arşivleri: Rock

James Murphy kapak

James Murphy’nin Müzikal Bilimkurgu Evreni

James Franklin Murphy, 30 Temmuz 1967’de doğdu. Müziğe ilgisi genç yaşlarda başladı ve özellikle gitar becerisi hızla gelişti. İlk gitarı, 12. doğum gününde dayısı tarafından hediye olarak alındı. Birkaç hafta hiç ilgi göstermediği gitarını, bir gün evde televizyon izlerken eline aldı ve o sırada çalan şarkıyı yanlış tellere vurarak da olsa doğru bir melodiyle çalmaya başladı. Bu manzarayı izleyen annesi, …

Devamını gör »
God is an Astronaut

Uzayda Boş Boş Süzülür Gibi: God Is An Astronaut

Post-rock, 1990’ların başında ortaya çıkan ve geleneksel rock müziği aşan daha deneysel ve atmosferik bir müzik türüdür. Genellikle enstrümantaldir ve dinleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunar. Kökenleri 70’lerdeki psychedelic türe dayanmasına rağmen rock müzikte yenilikçi yaklaşımlar benimser. Post-rock genellikle vokallerden ziyade enstrümantasyon üzerine odaklanır. Gitar, bas, davul ve synthesizer gibi enstrümanlar, melodik yapıları ve atmosferi oluşturmak için kullanılır. Amaç her dinleyicinin …

Devamını gör »
John Shirley 3

Sınıflandırmaya Meydan Okuyan Yazar: John Shirley

Houston, Teksas’ta doğan John Shirley‘nin sanatsal serüveni edebiyat, müzik ve filmden öte yaratıcılık gösterir. Shirley’nin ilk yılları 1970’lerin ortalarında Portland, Oregon’daki punk rock sahnelerinde geçti. Shirley burada hem gerçek hem de mecazi anlamda sesini buldu ve yeteneklerini 1978’deki ufuk açıcı punk grubu Sado-Nation da dâhil olmak üzere çeşitli gruplarda sergiledi. 1980’lere geçerken Shirley’nin sanatsal ufku, New York ve Paris gibi …

Devamını gör »
Arjen Anthony Lucassen

Metal Müziği Uzaya Taşıyan Adam: Arjen Anthony Lucassen

“Çağın Beethoven’ı” lakabını hak edecek bir müzisyen varsa o da Arjen Anthony Lucassen‘dir. Tıpkı Beethoven gibi o da Hollandalıdır, çok sayıda müzik aletini çalabilir ve bestelerini notaya değil, melodiye göre yapar ve ilginçtir ki onun da Beethoven gibi kulakları ağır işitir. 3 Nisan 1960, Hilversum doğumlu Lucassen, The Beatles hayranı babasının etkisiyle rock müzikle tanışır ve türün büyük bir hayranı …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #1

16. yüzyılda modern bilimin gelişimi ile bilimkurguyu 17. yüzyıla, yine bir bilim insanı olan Johannes Kepler’in Somnium öyküsüne kadar götürebiliriz. Sonrasında Swift’in Gulliver’in Gezileri, Voltaire’in Micromegas’ı, Shelley’in Frankenstein’ı ve Poe’ya varırız. Tabi daha da öncesine gitmek isterseniz Binbir Gece Masalları’na ve bilinen en eski yazınsal metin olan Gılgamış Destanı’na kadar ulaşabilirsiniz. Türün çehresini belirleyen isimler Jules Verne ve H. G. Wells olur. …

Devamını gör »
TM Network Grup

Japon Elektronik Pop/Rock Grubu: TM Network

TM Network, 1983’de kurulmuş bir Japon elektronik pop/rock grubudur. Hakkaido‘daki lise yıllarından arkadaş olan Tetsuya Komuro, Takashi Utsunomiya ve Naoto Kine tarafından kurulmuş ve “geleceğin fütüristik müziği”ni yapmayı hedefleyerek zamanla ülkenin en önemli topluluklarından birisi haline gelmişlerdir. 1994 yılında dağıldıklarını açıklamalarına karşın hayranların yoğun istekleri karşısında 1999’da geri dönmüşlerdir ve halen turne ve konserlerine devam etmektedirler. TM Network’un fütüristik ritmleri …

Devamını gör »

David Bowie: Bir Bilimkurgu Devinin Anısına

10 Ocak 2016’da, 69 yaşında kanserden ölen rock yıldızı David Bowie’nin, milyonların ve şov endüstrisinin üzerinde bıraktığı izin büyüklüğünü kelimelere, hele tek bir makaleye dökmek imkansızdır. Bilimkurgu öngörülerini müziğinde anlatabilmesi ve teknik yeniliklerin eğlence anlayışını değiştirebileceğine yönelik vizyonu, bilim ve teknoloji sevenlere daha bir anlamlı geliyor… Bilimkurgu Devi olarak David Bowie Eğer müzikte bilimkurgu diye bir tür olsaydı, David Bowie …

Devamını gör »