Etiket Arşivleri: Robot Serisi

Robot Serisi #2: Çıplak Güneş

robot serisi - ciplak gunes

Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi, İthaki Yayınları tarafından uzun bir süre sonra tekrar yerli okurla buluşturuldu. Serinin ikinci kitabı olan Çıplak Güneş, ilk kitaba benzer biçimde bir cinayet soruşturmasını konu alıyor. Dedektif Elijah Baley, robot ortağı R. Daneel Olivaw ile birlikte bu kez Solaria gezegeninde işlenen bir cinayeti çözmeye çalışıyor. Solaria’da cinayet sık karşılaşılan bir eylem değil ve …

Devamını gör »

Robot Serisi #1: Çelik Mağaralar

robot serisi - celik magaralar

Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi romanları, 2021 yılında İthaki tarafından yayımlandı. Asimov, serinin ilk romanı olan Çelik Mağaralar‘ı 1953 yılında kaleme aldı. Romanda New York polis teşkilatının dedektiflerinden Elijah Baley, robot ortağı Daneel Olivaw ile birlikte politik açıdan önemli olan bir cinayeti aydınlatmaya çalışıyor. Bu macera sırasında Elijah Baley, örtük bir romantik ilişki de yaşıyor. Roman bugünden binlerce …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Gezegenleri #2

asimov gezegenler

Unutulmaz birçok eser, aynı zamanda yarattıkları dünyalarla da öne çıkar. Dünya tasarlamak ise geniş bir hayal gücü, iyi bir araştırma ve dengeli bir ekosistem yaratabilmekten geçer. Yarattığınız dünya ne kadar ayrıntılıysa, okuru ya da seyirciyi içine çekmesi de o kadar kolay olur. Bilimkurgunun efsanevi ismi Isaac Asimov, geleceğin dünyalarını ve toplumlarını tasvir ederken bilindik kolaycılıklara kaçmak yerine, mümkün olduğunca kompleks …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Gezegenleri #1

asimov gezegenler

Isaac Asimov, yazarlık kariyeri boyunca birçok romana ve öyküye imza atmış bilimkurgunun en önemli yazarlarından biri. Öykülerinin yanı sıra kaleme aldığı üç önemli seri de onun ve bilimkurgu edebiyatının başyapıtlarından: Robot Serisi, Vakıf Serisi ve İmparatorluk Serisi… Bu üç seri birbirleriyle bağlantılı olayları ve karakterleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle Asimov’un basit anlatımı ve kurgudaki başarısı, okurlarına müthiş bir şölen sunuyor. Bu …

Devamını gör »

Geleceğin Olası Yer Altı Şehirleri

Dünya hızla kötüye gidiyor ya da en azından birçok insan böyle düşünüyor. Aslında karamsar olmak için yığınla sebep de var. Bu sebeplerden en tehlikelisi küresel ısınma olsa gerek. İklim felaketi dünyanın belli başlı bölgelerini yaşanmaz hâle getirebilir, bu da milyonlarca insanın mülteci durumuna düşeceği anlamına gelir. Mülteci krizine ek olarak yükselen sıcaklıklarla birlikte daha önce alışık olunmayan hayvanların şehirlerde cirit …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası

“Edebiyat” ve “bilimkurgu” sözcükleri yan yana geldiğinde çoğu kişinin aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Kemik çerçeveli gözlüğü, kovboy kravatı ve uzun faulleriyle belleklere kazınan imgesi, sayısız okurun zihninde bilimkurguyla eş anlamlı bir değere bürünmüştür. O, hayatı boyunca 500’den fazla kitap kaleme almış üretken bir yazar, iflah olmaz bir okur, Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış bir bilim insanı, amansız bir …

Devamını gör »

Bilimkurgu ve Fantastikte Evren Tasarımı

evren tasarımı

İlk Asimov‘uma ilkokulu bitirmek üzereyken, sınıf kitaplığında rastlamıştım. Altın Kitaplar Yayınevi’nden, “Güneşin Tanrıları” adında bir kitaptı. Onu bir solukta okuduktan sonra, serinin devamı olduğunu fark ettim. Hepsini okudum. Ben okudukça yenileri geldi.. Asimov usta henüz hayattaydı; yazdıkça yazıyor, döktürdükçe döktürüyordu. Üniversiteyi bitirdiğimde, maestronun serisi artık yirmi bin yıllık galaksi tarihini anlatan muazzam bir evren tasarımı haline gelmişti. Dünyanın kolonileşme öncesi …

Devamını gör »

Asimov’un Okunması Gereken Kitapları

500’den fazla eseriyle Isaac Asimov, kuşkusuz bilimkurgunun babası. Sık sık bilgisayarlardan korkmadığını söyleyen usta yazar, aslında bilgisayarların yokluğundan korkuyordu. Onun hayal dünyası, gelecek hakkında isabetli tahminlerle doluydu. Bir söyleşisinde Asimov, “Bilimsel çalışmalarda beni en çok heyecanlandıran şey, ‘buldum,’ cümlesi değil, ‘burada çok tuhaf bir şey görüyorum’ cümlesidir,” der. Diğer yandan, dünya çapında üstün zekâlıları desteklemek için faaliyet gösteren MENSA Topluluğu’nun …

Devamını gör »

3 Robotik Kural’ın Etrafından Dolanmak

robot asimov

Çoğunuz aşinadır, içinde üç dilek hakkı bulunan masallarda mutlu son yoktur. Kahramanımız ne dilerse dilesin, dileğin dile getirilme komutunda bütün açıklar kapatılmazsa istemediği olumsuz bir durum oluşur. Mesela Kral Midas dokunduğu her şeyin altın olmasını ister, sonuçta yiyecekleri de altına dönüştüğünden açlıktan ölür. İşte Isaac Asimov, 3 Robotik Kural’ı kurgunun temeline koyduğu hikaye ve romanlarında bu eski hileyi kullanır. Ustanın, …

Devamını gör »

Kendi Kuyruğunu Yiyen Yılan: Predestination ve All You Zombies

Predestination

Ethan Hawke ve Sarah Snook’un başrolünde olduğu, Spierig kardeşlerin bilimkurgu filmi Predestination, üzerine düşünülmesi gereken bir yapım. Film, efsane bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın 1958’de yazdığı All You Zombies eserinden perdeye aktarılmış. Zaman yolculuğu ile kısır döngüyü harmanlayan eser, tam bir kendini yiyen yılan hikayesi; zira kahramanımız zaman yolculuğu yaparak kendiyle sevişen ve kendini doğuran bir hermafrodit! Özetle: 1945 yılında yetimhaneye bir kız çocuk …

Devamını gör »