Etiket Arşivleri: RoboCop

Gittikçe Kötüleşen Bilimkurgu Film Serileri

film serileri

Pek çok başarılı bilimkurgu filmi, sonrasında çekilen devam yapımlarıyla aynı ilgiyi ve gişe hasılatını yakalamayı amaçladı. Başarılı devam filmleri dendiğinde hemen herkesin aklına Terminator 2: Judgment Day ve Aliens gibi yapımlar geliyor, ancak söz konusu seriler bile sonrasında hayranlarını üzmekten kurtulamadı. Elbette bu durumun birçok nedeni var. En önemli nedenlerin başında ise devam filmlerinin çoğunlukla orijinal öyküyü geliştirmeyi amaçlamak yerine …

Devamını gör »

O Bir RoboCop: Peter Weller

peter weller

Sinema tarihine geçmiş bir dolu oyuncu çok yönlü kariyeriyle dikkat çeker. Oyunculuğun yanında yönetmen ve müzisyen de olan Kevin Costner, siyasete de atılan Arnold Schwarzenegger ve Clint Eastwood ya da kunduracılık da yapan Daniel Day-Lewis gibi. Yazımızın konusu olan Peter Weller da çok yönlü bir kariyere sahip olan aktörler arasında. 24 Haziran 1947 tarihinde Wisconsin, Stevens Point’te doğan Weller’in babası …

Devamını gör »

Bilimkurgu Tarihinin En Kötücül 10 Şirketi

bilimkurgu da kotu sirketler

Bilimkurgu, film ve televizyon dünyasındaki en akıl almaz türlerden biri olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun karanlık tarafını sergilemekten de geri durmaz. Bilimkurgunun tanımlayıcı bir bileşeni de her zaman kötücül şirketlerin açgözlülüğü ve de gücü elinde bulunduranların bitmez tükenmez ilerleme arayışıdır. Her şeyi tüketen mega-şirketlerden vicdansız teknoloji devlerine kadar, bilimkurgu dünyası sadece kendi kârlarını düşünen şirketlerle doludur. Servetlerini ister insan …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Pratik Efekt

THE FLY

Bilimkurgu sineması, biz hayranlarına düzinelerce enteresan ve tehlikeli yapım sundu. Üstelik üretildikleri dönem düşünüldüğünde bazıları son derece iyi ve inandırıcıydı. Pratik efektler saçma görünebilir, ama en kötüleri bile bilgisayarla yapılmış efektlerden iyidir. Çünkü onlar, filmlerin yapımında makineden çok insan emeği geçtiği zamanları hatırlatır. Neyse ki pratik efektlerden en çok nasibini alan film türü biilimkurgudur ve görülmeye değer birçok örnek vardır. …

Devamını gör »

Paul Verhoeven’in RoboCop’una Dair 12 Gerçek

1987’de yönetmen Paul Verhoeven, benzeri görülmemiş vahşilikte bir bilimkurgu filmi olan RoboCop ile izleyenlerin aklını başından aldı. Film distopik bir gelecekteki Detroit’te geçiyor ve öldürüldükten sonra robota dönüştürülen bir polisin hikâyesini anlatıyordu. Neredeyse abartı derecede şiddet sahnelerinin altında film, şirketleşen ve düzeni sağlamak için aşırı güç kullanımını arttıran Amerika’yı sert bir dille eleştiren zekice bir senaryoya sahipti. RoboCop’un beyaz perdeyi …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #5: Bilimkurgu-Aksiyon

TERMINATOR_2_JUDGMENT_DAY

Yazı dizimizin bu bölümünde içinde aksiyon olan bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Total Recall (1990) Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone gibi yıldızları barındıran film, bir Philip K. Dick uyarlaması. Filmin öyküsü Douglas Quaid etrafında dönüyor. …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 11 Politik Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu bir yandan geleceği anlatırken, bir yandan da yaratıldığı zamanın özelliklerini yansıtır. İçlerinden en iyi olanlar da toplumun derinlerindeki sorunlara el atmaktan çekinmeyenlerdir. Biz de popüler kültür üzerinde derin etki yapmış politik mesajlı 11 bilimkurgu filmini sizler için derledik. Metropolis (1927) Etkisi: Zamanında büyük bir gişe başarısı elde etmese de sonraki kuşaklar üzerindeki etkisi büyük olmuştur. Terry Gilliam, bu muhteşem …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri

Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …

Devamını gör »

Yeniden Çevrimler

Hollywood, yeni hikâye bulma konusunda ne zaman bir kısır döngüye girse, eski yapımları tekrar elden geçirerek, farklı soslarla gümüş tepsilerde sunmaya çalışıyor. Hali hazırda sinema tarihinde kendisine çoktan yer etmiş eserleri, yeni yönetmenler ve oyuncularla “öncekinden daha iyi” olma iddiasıyla prodüksiyon sürecine alıyor; biz sinemaseverler için can sıkıcı bir durum. Birkaç sene önce sinemalarımıza konuk olan Evil Dead (2013) gibi, …

Devamını gör »

Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #3

robot android siborg

George Lucas‘ın 1977 yılında yönettiği Star Wars (Yıldız Savaşları) filminde yer alan iki robot seyircinin çok ilgisini çeker. Bunlardan C3PO adında olanı altın renginde metalik hatları belirgin ve insan formunda kibar bir protokol robotu olup, sayısız yabancı dili rahatlıkla konuşabilmektedir. Yanında bulunan öbür arkadaşı R2D2 ise benzin varili tipinde olup, bir tamirat robotudur. Uzayan kolları vardır. Uzay gemilerinin tamirinde ve …

Devamını gör »