Karl-Heinz Urban, 7 Haziran 1972’de Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da doğdu. İki ebeveyni de çok zengin insanlardı. Babası Jürgen Urban deri fabrikası sahibiydi. Annesi Kari Urban ise çiftlik ve mandıra sahibi bir ailenin kızıydı ve sinema sektöründe çalışıyordu. Babası, Genç Karl Urban’ın kendi izinden gitmesini ve vakti geldiğinde işlerin başına geçmesini umuyordu. Ancak Karl annesinin izinden gitti ve küçük yaşlarda tiyatroya …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Riddick
Bilimkurgunun Hırçın Güzeli: Katee Sackhoff
Katee Sackhoff, 8 Nisan 1980’de Portland’da doğdu. Annesi bir İngilizce kursu idarecisi, babası ise arazi geliştirme uzmanıydı. Aslında çocukluğunda kayda değer bir gelişme pek olmadı. Ailesinin işten eve, evden işe şeklinde sakin bir hayatı vardı. Kendisi de vasat bir öğrenciydi. Ne çok parlamış ne de sınıfta kalmıştı. Okulun yüzme takımındaydı. Kariyerini bu alanda yapmak istiyordu, ancak geçirdiği bir diz ameliyatı …
Devamını gör »Bilimkurgunun Kadın Neferi: Claudia Black
Oyuncular, meslekleri ve profesyonel tercihleri dolayısıyla her tür filme, yönetmene ve canlandırılacak karaktere eşit mesafede yaklaşır. Ancak bazı oyuncular vardır ki, belli bir sinema türünü, belli bir yönetmeni veya belli bir stenotipteki karakteri özellikle seçer. Şener Şen’in Yavuz Turgul, Johnny Depp’in Tim Burton, Leonardo DiCaprio’nun Martin Scorsese tercihi veya Michael Ironside’ın özellikle kötü adamları oynamayı istemesi gibi. Yazımızın konusu olan …
Devamını gör »David Twohy: İsmi Filmlerinin Gölgesinde Kalan Adam
Kimi yönetmenler vardır, adları âdeta bir markaya dönüşmüştür. Çektikleri birbirinden başarılı filmler, onların da adını markalaştırmıştır. Steven Spielberg, bu konuda dünyadaki en ünlü yönetmen ve hatta markadır. Kimi yönetmenler vardır, onlarınsa eserleri kendi adının önüne geçmiştir. Filmleri sinemaseverler tarafından tanınsa da, kendi adlarını bilen yok denecek kadar azdır. İşte David Twohy de bunlardan biridir. Özellikle bilimkurgu sinemasına nice yapıtlar kazandırmış, …
Devamını gör »Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #2
Yoğun ilgi gören “Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri” adlı serimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. Gişede umduğunu bulamayan, yapımcısına ve oyuncularına zarar ettiren filmleri listelemek için yapım maliyetleri ve gişe gelirlerinin mukayesesi esas alınmıştır. Bu yolun tercih edilmesinin sebebi ise, yapımcılar tarafından açıklanan resmi gider kalemleri dışındaki rakamların kesin olmaması. Fakat reklam gibi ek giderlerin resmi olarak verilmese de bir maliyeti olduğu …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasının Anti-Kahramanları
Anti-kahraman kavramı edebiyatta ilk kez 19. Yüzyılda Rus yazar Fyodor Dostoyevski ile kullanılmaya başlanmıştır, ancak anti-kahraman arketipinin bundan çok daha öncesine, antik Yunan’a kadar geri gittiği söylenmektedir. Eski Yunan tiyatrosunda ortaya çıkan bu karakterlerin yoğun biçimde kullanımı 20. yüzyıla rastlamıştır. Dostoyevski’nin “Yer Altından Notlar” isimli romanında ilk anti-kahraman prototipine rastlıyoruz. Yer altı adamı ismiyle anılan bu karakter tipik anti-kahraman özelliklerini …
Devamını gör »Karanlığın Ortasında: Pitch Black
Her ne kadar ülkemizdeki popülaritesi, ardından çekilen şatafatlı devam filmlerinin gösterime girmesi sayesinde artmış olsa da, Pitch Black (Derin Karanlık) kısıtlı oyuncu kadrosu ve bütçesine rağmen başarı sağlayabilmiş nadir filmlerden biridir. Birbirinden çok farklı karakterdeki yolcuları ile seyahat etmekte olan bir ticari uzay gemisi, güçlü bir meteor yağmuru ile karşılaşır ve üç güneşi bulunan bir gezegene zorunlu iniş yapar. Gemi …
Devamını gör »