Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Rahim
Çağrı Aktaş’tan Bir Distopya: Toprak Palas
Çağrı Aktaş’ın distopya türündeki romanı Toprak Palas’a önsözüne değinerek başlamak lazım. Yazarın dikkat çektiği konulardan ilki, ülkemizde ve dünyada bilimkurgu eserlerine olan mesafeli yaklaşımlar. Soğuk savaşın doruğa ulaştığı günlerde dönemin ABD başkanı şöyle demiştir: “Sonu nasıl biterse bitsin Ay’a insanlı uçuş gerçekleştirmeliyiz.” Ardından iç savaşın eşiğinde olan bir ülkenin Sovyetler karşısında yenilmez görünmek istemesi dünyadaki tüm dengeleri altüst etmiştir. Eh …
Devamını gör »Etik Değerlerin Sorgulandığı Bir Bilimkurgu: Womb
“Bu evrende sadece sürüklenmekte olduğumuzu unutmaya yönelik bir eğilimimiz var.” – Benedek Fliegauf Almanya, Macaristan ve Fransa ortak yapımı olan 2010 çıkışlı Womb; Locarno Uluslararası Film Festivalinde ödül almış bir film. Yönetmen Benedek Fliegauf, filmin senaryosunu Elizabeth Szasz ile birlikte yazmış. Ülkemizde Deniz Kenarı adıyla vizyona girse de, bu tam olarak özgün adını karşılamıyor. Bu gibi sürprizlere alışığız ancak Womb’da işler biraz daha faklı …
Devamını gör »Türk Edebiyatının Yılmaz İşçisi: Orkun Uçar
“Apartmanımızın bodrum katında simsiyah demir kapısı olan kilitli bir mahzen vardı. Öyle siyah bir kapıydı ki mum ışığını bile emerdi sanki. Seyrettiğim vampir filmlerinin etkisiyle geceleri tabutundan çıkan bir canavarın orada olduğunu hayal ederdim. Korkumu atmak için o kapının ardındaki odada bir gölge tiyatrosu gösterisi yapıp, çocuklara bilet keserek hikaye anlattığımı hatırlıyorum. Artık orası benim egemenliğime girmişti.” Orkun Uçar, ülkemizin …
Devamını gör »Ütopyalar Neden Distopyadır?
1974 yapımı John Boorman’ın yönettiği, en iyi James Bond olduğu kabul edilen Sean Connery’nin ilginç kıyafetiyle, bir barbarı oynadığı bir film var: Zardoz. Değeri pek bilinmemiş kitsch bir filmdir “Taş Tanrı Zardoz”… (IMDb notu: 5,8) Söylemi serttir. Zardoz çağının ötesinde bir filmdir. Ama yazı tamamen film üzerine değil. (Merak ettiyseniz, internette bulabilirsiniz.) Filmdeki ütopik toplum eleştirisine değineceğim. Arthur Frayn 300 yaşında, yaşamaktan …
Devamını gör »Orkun Uçar’la Bir Sohbet: Metal Fırtına’daki Bilimkurgu
Yıllardır Türkler bilimkurgu yazamaz, yerli bilimkurgu ilgi görmez diye bir anlayış var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Öyleyse Türk edebiyatının en çok ilgi çeken, satan serisi Metal Fırtına nedir? Biraz geriden başlayayım. 1995 yılında yazarlığı bırakmıştım. 1999 yılında rahmetli dostum Metin Demirhan, efsane dergi Nostromo için kısa bilimkurgu öykü yarışması düzenlemişti. Birçok ödül vardı ama ben H.R. Giger desenli bir saate …
Devamını gör »