Etiket Arşivleri: Radyo Sinyali

evrenharita

Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Bilgi

Uzay, tabiri caizse hakkında çok az şey bildiğimiz bir yer. Zira boyutunu düşündüğümüzde, bizi orada nelerin beklediğini ve bildiklerimizin bütünün ne kadar küçük bir parçası olduğunu daha iyi anlıyoruz. İlk insanların yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i görmek için başını yukarı çevirdiği andan Mars’a uzay aracı indirmeye kadar geçen süreçte nice buluş yapıldı. Mars’ta su olduğuna dair kanıtların bulunması, kara deliklerin ve …

Devamını gör »
yildizlararasi iletisim notrino

Yıldızlararası İletişimin Anahtarı Nötrinolar Olabilir mi?

Dünya’yı nihayet terk edebilmemizin ardından farklı yollarla uzayda hayat aramaya başladık, ancak aradan neredeyse yarım yüzyıl geçmiş olmasına rağmen henüz bırakın uzaylı medeniyetlerine, en basit yaşam formlarına dahi rastlayamadık. Gerçekten de evrende yalnız olabilir miyiz? İşin aslı şu ki, bilim insanları yıldızlararası medeniyetlerin varlığından pek de şüphe duymuyor. Küçük bir galakside bile yüz milyardan fazla yıldız sistemi olduğunu düşünürsek, yaşam …

Devamını gör »
asimov

Isaac Asimov’un Kaleminden: Komşularımızı Ararken

Orta büyüklükteki bir yıldızın etrafında dönen orta büyüklükte bir gezegende yaşamaktayız. O yıldız birkaç yüz milyar yıldıza daha ev sahipliği yapan bir galakside bulunmaktadır. Bizim galaksimizin dışında yüz milyar galaksi daha vardır. Her biri birkaç milyondan birkaç trilyona varan sayıda yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Gözlemlenebilir evrende en az 70 seksilyon (7×1022) civarında yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Biz akıllı varlıklar, yani …

Devamını gör »

Ay’ın Uzak Tarafında Kurulacak Teleskopla Uzaylılar Aranacak

Evren’de yalnız mıyız? Bu sorunun yanıtı ne olursa olsun, her durumda felsefi ve bilimsel anlamda alt üst edici niteliktedir. Yanıtı öğrenmek için bilim insanları uzun zamandır radyo teleskoplarını kozmosa çeviriyorlar. Umudumuz, oralarda bir yerlerdeki zeki türlerin yayımlayabileceği radyo sinyallerini tespit etmek. Ancak onlarca yıllık dinleyiş henüz sonuç vermedi. Şimdiye kadarki en kapsamlı araştırmalardan biri Avustralya’daki Murchison Widefield Array radyo teleskobu …

Devamını gör »

Contact’a Kafa Tutan Sıfır Bütçeli Film: Cosmos

Cosmos, dünya dışı canlılar ile temas fikrini konu alan 2019 yapımı düşük bütçeli bir İngiliz bilimkurgu filmi. Film ekibinin bu kadar düşük bütçeye (neredeyse sıfır) rağmen muazzam bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Yönetmen koltuğunda, Apollo hakkında birçok belgeselin yönetmenliğini de yapmış olan Elliot Weaver ve Zander Weaver kardeşler oturuyor. Oyuncu kadrosunda Joshua Ford, Tom England ve Arjun Singh Panam gibi isimler …

Devamını gör »

Uzaylılar İletişim Kurarsa Planımız Var mı?

Hep, “evrenin bir köşesinde bizim gibi zeki varlıklar var mıdır?” diye merak etmişizdir. Evrenin büyüklüğü düşünülecek olursa muhtemelen var. Lakin onları bulsak bile temasa geçemeden büyük ihtimalle ya onlar ya da biz yok olacağız. Yüz milyon ışık yılı uzaklıkta bir medeniyet bulduğumuzu düşünün. Elde edeceğimiz tek sonuç evrende hâlâ yalnız olduğumuzdur… Çünkü onlarla iletişim kurmak bile anlamsız bir çaba. Bulduğumuz …

Devamını gör »