Etiket Arşivleri: punk

solarpunk

Bilimkurgunun Aydınlık Yüzü: Solarpunk

Bilimkurgunun temelde yaptığı şey alternatif gelecekleri – ya da dünyaları – hayal etmemizi sağlamaktır. Peki, bu gelecek tasavvurları her zaman iç karartıcı olmak zorunda mı? Şöyle bir gelecek sahnesi hayal edin: Burning Man tarzı punk giysileriyle bir genç, yeşillikler içinde, güneş panellerinden oluşturulmuş bir çadırın önünde duruyor ve burası orman değil, bir metropol. Editör ve spekülatif kurgu yazarı Sarena Ulibarri’nin, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla …

Devamını gör »

2000’ler Retro-Fütürizmi

Küresel Isınma tarihiyle senelerden 2008. İnsanlar uzaydan gelen yeni bir çeşit virüs yüzünden antibakteriyel jellere bağımlı hale geliyor. Vizyonda Recep İvedik 42 var. Filmin konusu da bayağı güncel. Wraithler galaksiye yayılmaya başlamış halde. Stargate takımları nedense bu tehlikeye karşı başarısız oluyor. Recep ise Kara Ambar Kamyoncular Derneği’ni toplayarak galaksiyi tehdit eden Wraithlere karşı savaşmaya başlıyor. Nihayetinde kendine has metodlarla galaksiyi …

Devamını gör »

Covid-19’un Tahrip Ettiği Bir Dünya: Paranoyapunk

2010’lu yıllar geride kaldı; akıllı telefonlar, sosyal medyanın başlangıcı ve küreselleşmenin palazlanması ile birlikte. 2020’li yılların ise nasıl geçeceğini tahmin etmek çok zor, ne tür bir hissiyata sahip olacağını, ne tür teknolojilerin ortaya çıkacağını, popüler kültürün alacağı yeni biçimi… 2020’ye şimdiden damgasını vuran pandemi küreselleşmeyi durdurabilir mi? Herkes artık diğerlerinden hastalık kapma endişesi ile sınırlarını kapatmayı göze alabilir mi? Dünya …

Devamını gör »

Ürpertici Melodiler ve Bilimkurgunun Dehlizleri

Bilimkurgu ile müzik arasında çok geniş çaplı bir ilişki kurmak mümkün. Örneğin Black Metal. Bilimkurgu ile hiçbir alakası yokmuş gibi görünse de, ne kadar güzel bir uyum yaratabileceği insanı şaşırtıyor. Mesarthim grubunu buna örnek verebiliriz. Kozmik Black Metal diyebileceğimiz bir türü icra ediyorlar ve Ghost Condensate albümlerini odanızda dinlerseniz sıcaklık bir anda mutlak sıfıra düşecektir. Havayı meydana getiren moleküller kaybolacaktır. …

Devamını gör »

Bazı Tuhaf Punklar

Punk türleri serisi bu yazıyla birlikte sona eriyor. Geriye dişe dokunur pek bir şey kalmadığı için hepsini kısaca özetliyorum. Biopunk Aslında siberpunk’tan türeyen ilk tür Biopunk. Hatta biopunk’ın amacı o meyus distopya havasını ve de şirket despotizmini alıp, yerine biyolojik bir dünya yaratmaktı. Yani aşırı teknolojik alet-edevatlar yerine biyolojik şeyler… Mesela siber-uzay yerine biyolojik bir uzay. Evet büyük bir bilgisayar …

Devamını gör »

Bir Mağara Adamı Siborg Olursa: Stonepunk

Albert Einstein’ın meşhur bir sözü var; “Üçüncü Dünya Savaşı’nın neyle yapılacağını bilmiyorum ama Dördüncü Dünya Savaşı taş ve sopalarla yapılacak.” Bu söz aslında kısacık bir Stonepunk hikayesi. Biraz açayım. Üçüncü Dünya Savaşı yüzünden gezegenin mutasyona uğradığını düşünün. Taş devrine geri döndük ama bu nasıl bir taş çağı? Tamamen küreselleşmiş bir dünya, mağara şehirlerde yaşayan insanlar, bombardıman uçaklarının bu şehirler üzerinden …

Devamını gör »

Partilerde Kız Tavlama Sanatı

Fantastik edebiyatın rock starı Neil Gaiman‘ın Kırılgan Şeyler isimli derlemesindeki aynı isimli öyküden uyarlanan “How to Talk Girls at Parties” ülkemizde kısa zaman önce vizyona girdi. “Partilerde Kız Tavlama Sanatı” ismiyle yayınlanan absürt bilimkurgu filmini, Başka Sinema sayesinde izleme fırsatı bulduk. Filme geçmeden biraz uyarlandığı eserden bahsetmek istiyorum. Yazarın A. C. Doyle, Ray Bradbury ve C. S. Lewis gibi ustalara …

Devamını gör »
new wave

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »